maandag 20 mei 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (143)Ons draakje.

Afgelopen twee week heeft de pup van mijn moeder bij mij gelogeerd. Even om het beeld te schetsen, het is een langharige Hollandse herder van bijna 9 maand en heet Denzo met de bijnaam Draakje en is mijn pleegkind. Een prachtbeest om te zien en o zo lief. 

Zoals jullie weten heb ik zelf een hondje genaamd Snoopy en een kater die Micky heet, beide konden het niet zo goed verdragen en bij binnenkomst vloog de Micky bovenop Denzo. Het arme beest piepte het uit en zo verhuisde Micky naar de bovenverdieping met heel zijn hebben en houwen. Af en toe probeerde ik het uit en liet hem de kamer in, tot mijn spijt zijn het nog steeds geen vriendjes. Denzo is bang voor hem en Micky is te dominant, geen goede combinatie. Hopelijk komt het ooit nog goed.

Tussen Denzo en Snoopy ging het ook al niet van een leien dakje. Snoopy heeft heel wat te verduren gehad. Madam is dan ook al bijna negen jaar en vindt die puber in huis veel te druk. De meest voorkomende woorden waren in de weken; nee, Snoopy rust en laag. Herders zijn nou eenmaal van die springende geiten en het werd me toch te gek dat hij met zijn kop boven mijn hoofd springt, vandaar het woord; laag.

Nou goed, zoals iedereen wel weet dien je een pup goed op te voeden en gelukkig wil Denzo graag werken voor zijn baasje. Het straalt zijn ogen uit en is super alert. Het trekken aan de riem moest ik hem afleren van mijn moeder in deze dagen. Helemaal opnieuw begon ik met de clickertraining van de online-hondenschool. Meneer had al snel door dat als ik klikte met dat wat hij eerst een gek ding vond, dat hij dan een brokje kreeg. Bij een klik deed hij dus iets goeds en zo had hij dat al snel in de smiezen. Tijdens de vele wandelingen vergat ik weleens te klikken, maar hij attendeerde mij erop hoor, door met zijn snuit tegen mijn hand aan te drukken. Zo van hé, zie je niet dat ik netjes naast je loop? Ja ja Denzo, je bent braaf.

Moraal van het verhaal is dat je met de clickertraining elke hond de juiste en goede dingen aan kan leren. Het is namelijk moeilijker om een hond iets af te leren dan aan te leren, ongeacht een grote, kleine, jonge of oudere hond.

Hier in de buurt zijn er weer heel wat jonge honden bijgekomen, het zal de tijd van het jaar wel zijn. Ik hoop dat elke nieuwe hondenbaas zijn hond als een sociale hond zal opvoeden. Er zijn immers cursussen genoeg waar je heen kunt gaan. En als je dat niet kunt betalen, dan raad ik de ‘online-hondenschool’ aan. Hier vind je alles wat je de hond kan leren, denk hierbij aan; niet trekken, volgen, blijf, wacht en nog veel meer. Ik ben daarmee gestart en er heel tevreden over.
Wil je je hond goed trainen dan is het sowieso de bedoeling dat je duidelijk en consequent bent en blijft, zo weet je hond altijd waar hij of zij aan toe is. Vaak en kort oefenen op een dag en stug volhouden. Herhalen en herhalen, dan valt het kwartje vanzelf.
Zo zal ik de komende tijd veel bij mijn moeder zijn en samen gaan we op een ruim speelveld met hem verder aan de slag. Denzo wil heel graag nieuwe dingen leren en van al dat denkwerk wat hij ervoor moet doen, wordt hij ook nog eens lekker moe. Zo kan hij daarna voldaan een dutje gaan doen aan haar of mijn voeten.

Alle puppy’s worden volwassen. Het zijn soms net kinderen die ook opgevoed moeten worden.
Vanaf pup is elke hond lief en als ze goed opgevoed worden met liefde krijg je er geen problemen mee, tot tegenstelling van de mensen die denken een ‘stoere’ hond te kopen en er vervolgens geen baas over zijn.

Hoe denk jij hierover?

2019©Vlindertje73

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank je wel voor je mooie column!