woensdag 29 mei 2019

BEIJUMBORG (138)De voordelen van het kopen van een huis in Beijum zijn talloos: voor relatief weinig geld heb je veel kubieke meters (of zo u wilt: vierkante meters), de wijk is groen, er zijn goede voorzieningen, scholen en winkels zijn dichtbij. En dan heb ik nog heel wat voordelen overgeslagen.
Een nadeel kan zijn: het bezit van een tuin. Sinds we hier 25 jaar geleden in het noordoosten van de wijk kwamen wonen, na eerst een zestal jaren in een huurwoning aan de Bottemaheerd te hebben gehuisd, staat dat tuinwerk me steeds meer tegen. En dan gaat het niet om het grasmaaien (uit een erfenis heb ik ooit een elektrische grasmaaier overgehouden: grasmaaien werd daarmee een fluitje van een cent) en ook niet om snoeiwerk (dat vind ik eigenlijk wel leuk), maar vooral dat onkruid weghalen, dat op de Beijumse klei zo goed wil groeien: ik haat het!
Mijn vrouw kon altijd met veel plezier die tuin induiken (we hebben een voor- en een achtertuin) en zich uitleven op dat onkruid. Ik zie er werkelijk de lol niet van in: je hebt je k...t nog niet gekeerd, of er staat alweer wat te groeien! Sinds ze - nu drie jaar geleden – niet meer onder ons is komt dat onkruid trekken dus op mij neer, en hoe ik het ook probeer: ik zie er nog steeds de lol niet van in. Maar ja: het huis is heerlijk, de omgeving is echt supergroen, de buren zijn aardig…dus een verhuizing zit er voorlopig nog even niet in.
Groot was mijn vreugde dan ook, toen ik twee jaar geleden een meneer leerde kennen die met zijn partner op een flat bij de binnenstad woont, en die het werken in een tuin heel erg leuk vindt. Hij krijgt er energie van, en doet het dus - naast zijn studie - graag. We hebben een uitstekende afspraak daarover: hij werkt in het zomerseizoen één keer per maand in mijn beide tuintjes, en ik vul zijn studietoelage een beetje aan.  Zo helpt de een de ander, nietwaar?
Vandaag was het weer zo ver. Na vier weken in Frankrijk te hebben doorgebracht zag ik dinsdagmorgen een behoorlijke wildernis toen ik de gordijnen open deed. Gelukkig wist ik dat T. vandaag zou komen, en na een paar uurtjes werk is alles weer aan kant, en hoef ik alleen nog mijn voortuin te maaien en de heg te snoeien. En zoals jullie lazen: maaien en snoeien vind ik niet onprettig.  Zo blijft mijn Beijumse stadstuin zo’n beetje aan kant, en kan ik er weer echt van genieten. Geniet van het voorjaar.
Han Borg

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat is wat ik vaak bedoel groen Beijum ok.
Maar soms is het net even teveel van het goede.