maandag 13 mei 2019

COLUMN UIT LEWENBORG (142)


Veiligheid op straat.

Het jaagt mij angst aan, al dat geweld op straat en overvallen op tankstations, cafetaria’s, pizzeria’s en winkels om dan van de vele plofkraken nog maar niet te spreken. 

Elke dag opnieuw hoor je het op het nieuws en lees je het via de nieuwsapps op je telefoon. Kan je eigenlijk nog wel normaal over straat lopen als ‘persoon’ alleen zijnde? Jezelf beschermen mag niet eens, als je aangevallen wordt door één of andere gek.
En weet je, er lopen meer gekken buiten het gekkenhuis, als dat erin zitten, geloof mij maar.
Als je op stap bent moet je ook constant op je hoede zijn, want er kan zo maar een knokpartij ontstaan in het café of in een club waar je voor je plezier bent notabene. Een blik of een verkeerd woord kan al genoeg zijn om sommige mensen te laten exploderen (
onder de drank en drug of niet). Niet normaal meer toch?

Nee, ik vind het niet echt meer leuk om te gaan stappen tot diep in de nacht. Laatst ook weer, was ik met een vriendin in de stad en we hopten van het ene café naar het andere. Op weg naar de laatste moesten we een steeg door. We keken elkaar eens aan. Doen we het of doen we het niet? Er was daar verder niemand te bekennen, toch dachten we erover na… Ja, zo ver is het al. We zijn er met een onzeker gevoel door gegaan, anders moesten we wel heel ver omlopen. 

In de stad hangen overal wel camera’s, maar als er dan buiten een vechtpartij heeft plaatsgevonden dan worden de beelden vaak niet eens vrij gegeven vanwege de privacywet. Toch absurd, want als men dan de beelden zou delen op social media dan heb je een grote kans dat iemand de persoon herkent en dus gestraft kan worden. Nu komen ze er vaak gewoon mee weg. De politie draagt tegenwoordig een bodycam om het tuig af te schrikken en bovendien voelen ze zichzelf wat veiliger op straat. 
Vroeger hadden wij gewoon diep respect voor oom agent. 
De mensen die werken op een ambulance mogen ook wel zo’n bodycam gaan gebruiken, want hoe vaak hoor je niet dat deze mensen belemmerd worden in hun werk. Het is té erg voor woorden en er zou een hele hoge straf op moeten staan, vind ik.

En wat dacht je van de overvallen op de maaltijdbezorgers die rondrijden op een fiets of scooter… Zij zijn erg kwetsbaar. Ik denk dat het veiliger zou zijn voor hun als er geen reclame meer op de fietsen en scooters zou staan, want nu zie je in één oogopslag voor wie ze rijden.

Als laatste wil ik het nog even hebben over dat eigenlijk iedereen een weerbaarheidscursus zou moeten volgen. Maak zoiets gewoon verplicht als een les op de middelbare scholen, net als dat je er Nederlands, Engels en alle andere vakken moet leren. Zo gaan de jongeren weerbaarder het uitgaansleven in. Het geeft natuurlijk geen garantie, maar wel een zekerder gevoel.

Voel jij je ’s avonds of ’s nachts nog veilig op straat?

@DOESLIEF2019©Vlindertje73
Foto: Pixabay

Geen opmerkingen: