donderdag 24 oktober 2024

GROEN LICHT VOOR AANLEG NATUURBEGRAAFPLAATS OP RAND BEIJUM

Boswachter Bart Zwiers van Kardinge belde vanochtend.

"Het plan voor een natuurplaats vlak boven Beijum  is unaniem aangenomen door de gemeenteraad van het Hogeland. Er was niet een tegenstem."

Het terrein ligt op de rand van Beijum. Maar noordelijk gelegen direct over de sloot. En dat is net geen geen gemeente Groningen meer.

Het kan niet anders gezegd dat Natuurmonumenten het plan voor de natuurplaats in goed overleg met de buurt heeft gelanceerd. Er is amper weerstand vanuit de wijk, er was eerder enthousiasme te bespeuren.

Zie nog eens dit bericht

Zwiers: "Dat het plan door mag gaan is goed nieuws voor de natuur en de diversiteit in dit gebied. Om de overlast voor omwonenden te beperken is besloten dat er geen massale  ceremonieën mogen plaatsvinden tijdens een begrafenis."

UITBREIDING KARDINGE MET NATUUR EN RUIMTE VOOR NATUURBEGRAVEN

 De gemeenteraad van Het Hogeland heeft groen licht gegeven aan het plan van Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland voor de uitbreiding van Kardinge. Dit plan voegt 38 hectare nieuwe natuur met ruimte voor natuurbegraven toe aan Kardinge. Deze beslissing is een enorme winst voor mens en natuur. Dit plan voorziet in meer natuur tussen Groningen en Zuidwolde, verhoogt de biodiversiteit, maakt het gebied toegankelijk voor iedereen en biedt een laatste rustplaats in de natuur.

Persbericht:

Luisteren naar wensen van bewoners

Boswachter Bart Zwiers is blij en trots met het resultaat: “We vinden het belangrijk om omwonenden bij het natuurgebied te betrekken. Dat doen we al vele jaren. Ook voor deze natuuruitbreiding hebben we hulp gevraagd. Bewoners uit Zuidwolde en de wijk Beijum hebben tijdens informatiebijeenkomsten en werkateliers meegedacht en -geschetst. De wensen, ideeën en ook zorgen over bijvoorbeeld verkeer hebben een plek gekregen in het plan.”

Hij vervolgt: “De inbreng van al deze bewoners heeft geleid tot een prachtig en evenwichtig landschapsontwerp. Het open karakter van het landschap, een van de belangrijkste wensen van de betrokkenen, blijft behouden.”

Landschapsontwerp

Samen met omwonenden heeft landschapsontwerper Heilien Tonckens het ontwerp voor het nieuwe natuurgebied geschetst. Het laat een landschap zien met bloemrijke velden, groepjes struiken en een beperkt aantal bomen, doorsneden door een watergang die in breedte varieert. Om de privacy van bewoners van huizen die grenzen aan het gebied te respecteren, komt aan de zuidzijde een brede buffer van water omringd met riet. Door het gebied wordt een doorgaand wandelpad met smallere zijpaden aangelegd, zodat er ook een kort rondje gelopen kan worden.

Natuurbegraven: een groeiende behoefte

De laatste jaren is er meer vraag naar natuurbegraven. Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten ontwikkelen al ruim 10 jaar natuurgebieden waar mensen hun laatste rustplaats kunnen vinden. Voorbeelden van natuurgebieden die Kardinge voorgingen zijn Mookerheide, Huis ter Heide en landgoed Christinalust.

Op de hoogte blijven

Wie de ontwikkelingen wil volgen, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief via www.kardingegroeit.nl


10 opmerkingen:

  1. Jammer dat de reeën die daar overwinteren nu worden weggejaagd daar houdt dan niemand rekening blijkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Want? Die kunnen niet meer overwinteren als het weiland een natuurgebied is geworden?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet daar in ieder geval als daar mensen lopen komen ze daar dus niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aanvulling op de woorden van de heer Bart Zwiers: ook bewoners van Noorddijk zijn betrokken geweest bij het landschapsontwerp. Wel waren er vragen vanuit Noorddijk en van ondergetekende over de verkeerskundige ontsluiting van de natuurbegraafplaats. Vanuit Zuidwolde en vanuit Noorddijk (de Oosterseweg/Noorddijkerweg). Heen en terug.

    Kees Huizenga

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien moet de anoniem die zich zorgen maakt over reeën eens door het Beijumerbos wandelen. Daar struikel je over ze en ze overwinteren daar al jaren met groot succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een begraafplaats zo dicht tegen een woonwijk aan ? De één heeft het dan over normen en waarden; de ander over wormen en maden......

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooi idee om je laatste rustplaats hier te krijgen.
    Mijn man en ik wonen hier nu 43 jaar met veel plezier. Helaas is hij in september overleden.
    Ik wacht op groen licht en dan kan hij hier in zijn urn begraven worden. Je voelt de verbintenis bij Kardinge, dit voelde ik niet bij andere natuurbegraafplaatsen. Het is mooi en fijn dat deze mogelijkheid er komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De anoniem die klaagt over een begraafplaats bij een woonwijk is überhaupt nog nooit buiten geweest, vermoedelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mensen die op zo'n plek begraven willen worden roepen vaak Reiki-goden aan en doen aan Satans rituelen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Reactie is doorgelaten om mensen met een glazen bol ook toegang tot het www te verschaffen. Graag de volgende keer de bron voor dit onderzoek bijvoegen.

      Verwijderen