"Ik sta de laatste tijd meestal zelf in de winkel, de huur is dermate hoog dat ik me daar bovenop geen extra personeelskosten kan permitteren."
Was getekend, Sandra Hoogenberg van de gelijknamige dierenspeciaalzaak in Winkelcentrum Beijum.
Naar aanleiding van de binnenkort te sluiten Intertoys vestiging in het winkelcentrum vroeg en vraagt deze blogger zich af hoe de verhouding baten-kosten voor andere ondernemers zal zijn. Intertoys stopt immers omdat de huur die eigenaar Aholt vraagt een fatsoenlijke winst onmogelijk maakt.
De blogger hoorde van Hoogenberg wat voor huur ze maandelijks moet ophoesten. Hij klapperde met de oren. Zóveel? Dat je dan nog winst kan maken. "Mensen kunnen dierenproducten ook online bestellen. Je huurt dan als verkoper ergens een goedkope loods en je verkoopt de spullen met een goede winst. Ik hoop dat ik hier over een jaar nog zit."
De bakker vlakbij wil ook stoppen, maar die zit nog een periode aan het huurcontract vast. De kapper, pizzeria, Lidl, Shoetime, en Zeeman hebben geen centje pijn.
En vanuit de slagerij: "Het gaat hier goed, we gaan vrolijk door." Er zit een logica in, online laat je geen haren knippen, je laat ook geen schoenen lappen op die manier. Verse vleeswaren? Hup naar de winkel.
Opvallend, het Laifhoes, tegenover de AH, houdt al weken de deuren gesloten. Het pand tegenover Shoetime, waar ooit de Wortel van Vier in zat, staat ook al jaren leeg.
De twee laatstgenoemde panden zijn van de onlangs afgezwaaide AH-eigenaresse Meins. Die reageert al jarenlang niet op wederhoor-vragen, maar je mag wel stellen dat daar weinig zorg voor het winkelcentrum en klanten uit de wijk uitstraalt. Sociale ondernemerschap lijkt haar vreemd.
De Aholt dicteert koud en zakelijk vanuit Hoofdkantoor Zaandam. Wat kan Beijum ze daar schelen. Het pand tegenover Shoetime en die van het stil liggende Laifhoes zou maar al te graag worden bestierd door een ondernemer. Lage en vriendelijke huur gewenst. Alles beter dan kille en onvriendelijke leegstand.
Kapitaal én sociaal ondernemerschap zouden samen kunnen gaan...
Ahold heeft ook haar afschrijving, onderhoud en rentelasten. Dus of de huren daadwerkelijk te hoog zijn valt te bezien. Ook Ahold moet een fatsoenlijk rendement kunnen maken op de verhuur van de winkelunits. Je moet de huurprijs in ieder geval niet vergelijken met de huurprijs van een sociale huurwoning, dan schrik je inderdaad.
BeantwoordenVerwijderenHet probleem is dat de economie altijd aan verandering onderhevig is. Daardoor wordt het voor sommige winkels moeilijk om het hoofd boven water te houden. Zo kan het zijn dat de goedlopende slagerij geen problemen heeft met de huurprijs, terwijl een wegkwijnende dierenwinkel het moeilijk heeft.
Zou mij niet verbazen als het AH filiaal uitgebreid gaat worden ten koste van andere winkelunits. Gall en Gall verplaatsen naar de andere kant, de Etos wat uitbreiden (dat is ook een Ahold formule) en klaar is de verbouwing. Geen leegstand en toch rendement voor Ahold.
Van der Heijden geeft in distrifood al aan dat een verbouwing wordt overwogen.