zondag 30 mei 2021

WIJKKRANT DE BEIJUMER STAAT STERKER DAN NDC-KIND GEZINSBODE




 Het zijn eigenaardige media-tijden. De huis aan huis-bladen zijn amper meer rendabel, wijkkrant De Beijumer is meer dan ooit springlevend. Zullen we over een jaar de Gezinsbode nog wel in de bus of op de mat vinden? Via NOS
De uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant wil de huis-aan-huis bladen afstoten na een intern onderzoek, dat heeft uitgewezen dat winst maken met kranten nauwelijks nog mogelijk is.

Eerst even de wijkkrant. Het droevige verhaal van ooit de Beijumkrant behoort zo langzamerhand tot de Oude Doos van Beijum. 
Niet dat daar de klemtoon in dit bericht op gelegd hoeft te worden, we hebben immers een sterk en stabiel merk als opvolger. De Beijumer. Vijf jaar geleden kwam ie voor het eerst uit.

En tja, toch even de arme voorloper ervan, een ouwe koe....van wijkkrant tot splijtzwam

Het is eind goed al goed geworden. Vanuit het Trefpunt is een stevig fundament voor de huidige wijkkrant gelegd. Zoals het hoort, er is een vrije en onafhankelijke redactie, en allerhande wijkopbouw-clubjes zijn welkom om hun 'zie ons goed bezig zijn voor de wijk'-mededelingen te doen. 

Maar die gaan niet 'de baas' spelen, dat was de ellende die bijna vijftien jaar geleden in Beijum ontstond. En waaruit Beijumnieuws is ontstaan. 'De macht controleren' in Beijum hoeft niet meer, er is immers geen bestuurlijke macht meer, voor zover die hier ooit überhaupt heeft bestaan..
'De papieren krant' is een aflopende zaak', voorspelde deze blogger jaren geleden in een Vraag en Antwoord in Dagblad van het Noorden, zie nog eens dit bericht, een vice versa met Mick van Wely, tegenwoordig misdaadjournalist bij de Telegraaf.

Op wijkniveau heeft ondergetekende (nog) geen gelijk gekregen. Beijum wordt uitstekend bediend met Beijumnieuws en de wijkkrant. Informeren, delen, verbondenheid bewerkstelligen, mistanden belichten, kritisch zijn. Lokale journalistiek, in de haarvaten van de Beijumse samenleving zitten.

Een functie die de Gezinsbode op stadsniveau zou kunnen vervullen. Zou kunnen? De laatste jaren is deze ooit gewaardeerde huis aan huis-krant in Stad behoorlijk uitgehold. Tegenwoordig heb je alleen een Bram Hulzebos, ex Dagblad van het Noorden, die bijna wekelijks tekeer gaat in zijn column Stadse Fratsen tegen het Groenlinkse stadsbestuur, en alles wat daar bij komt kijken. Duurzaamheid, energie, veiligheid in de Folkingestraat, Groenlinkse overval-tactieken, mijn geliefde paardensport is Groningen dreigt te verdwijnen, enzovoort. Veel eigengereide en voorspelbare stokpaardjes, maar wel een waakhondje van de stadse macht. Is Bram een uitstervende roepende in de stadse 'woestijn?'

Zie afbeelding rechts, een mix van persoonlijke journalistiek en activisme (doet deze blogger trouwens ook aan).

NDC-Mediagroep vindt de huis aan huis-bladen niet meer rendabel. Deze uitgever van onder meer Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad zette onlangs o.a. de Gezinsbode in de verkoop. Wat een spanningsveld tussen 'het grote geld' en de maatschappelijke waarde van de lokale journalistiek.
Stel dat de lokale pers in Stad zou zijn verdwenen, hoe moet je als burger dan weten wat er speelt in de buurt, wat moet je er van vinden en hoe kun je er actie in ondernemen? Willen we een betrokken en participerende (lokale) samenleving? Hoe controleren we 'de macht?' Moeten we het louter gaan hebben van een 'ophef-Sikkom-model?' Over dat laatste, toch ook weer klasse dat deze stadsblog zo ontzettend veel jongeren aan zich weet te binden, op deze manier krijgen jongere generaties wel weer mooi nieuws uit hun eigen Stad mee. Deze  blogger is opgegroeid met ietwat stijve en verantwoorde journalistiek en kranten die zich niet bezondigden aan populair doen...

De financiering van de (hyper)lokale pers is ook nog wel een dingetje. Moet je subsidie willen van een (lokale) overheid die je geacht wordt te controleren? Wijkkrant De Beijumer drijft ook grotendeels op gemeentelijke subsidie.

De journalistiek staat ook op een andere manier onder druk in Nederland. Ondermijnende (politieke) groeperingen, die menen in een dictatuur te wonen, betichten landelijke media van fake-nieuws. Met dank aan Trump en zijn paranoïde en ophitsende geestverwanten.

Gaat de Stad zijn Gezinsbode kwijtraken? Komt er een opkoper?

Nogmaals, Beijum wordt uitstekend bedient wat betreft (hyper)lokaal nieuws. Maar mijnheer Beijumnieuws heeft geen opvolger. En de de Beijumer heeft een erg kleine redactie. Met louter oudere medeschrijvers. En ook met verder veel gemeentelijke propaganda- berichten, moeten we het daar van hebben in de wijkkrant? Mag je de subsidiegever daarin bekritiseren? Of is het een kwestie van 'wie betaalt bepaalt?'

De lokale pers is uit balans. OOG zet dagelijks stadse nieuwtjes op de site om vooral mee te blijven doen, met bijna als ondertoon 'wij doen er ook nog toe.'
Tv- Noord en Dagblad wedijveren om het noordelijk kijk- en lezerspubliek, en hopen dat bepaalde berichten de landelijke (NOS.nl) pers halen. 

Internet heeft alles veranderd, iedereen heeft tegenwoordig een 'persbureautje,' via Facebook of Twitter. Het ooit heersende en arrogante bolwerk genaamd 'Stadsredactie' bestaat niet echt meer meer. Wijkkrant de Beijumer staat sterker dan NDC- lastpost Gezinsbode.

En weblog Beijumnieuws verkondigd bovenstaande allemaal frank en vrij. Een ingezonden brief naar de krant hoeft niet meer, niemand is meer afhankelijk van de ivoren media-Stadstoren. Ook Beijumnieuws niet.

Professionele Stadse media moeten het hebben van geld, macht, invloed, draagkracht.
Dat kalft steeds meer af. Van 'wij bepalen het nieuws' naar 'aub lees ons, wordt abonnee'...

De waakhond van 'de macht' wordt steeds minder machtig. Het beestje ligt bedelend en onmachtig te janken in zijn hok. Nee, geen leedvermaak, deze blogger leest dé Krant van het Noorden meer dan een halve eeuw. Laat dat aub mooi zo blijven.
Verheugend te lezen dat het abonnee-gehalte tijdens de corona-crises weer ietwat in de lift zit.

Maar toch, zorgelijke ontwikkelingen. Beijum boft maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten