zondag 15 maart 2015

VRAAG & ANTWOORD, MICK VAN WELY VAN DVHN NAAR DE TELEGRAAF

Hij baarde vorig jaar opzien met een boek over langgestraften in Nederland getiteld 'Levenslang.' Hij zat in talkshows en was op de radio te beluisteren. Misdaadjournalist Mick van Wely maakt volgende maand na 15 jaar trouwe dienst bij Dagblad van het Noorden de overstap naar de Telegraaf.
In september 2009 interviewde hij deze blogger voor een Vraag & Antwoord-rubriek in het Dagblad. Zie afbeelding rechts. Vanmiddag belde ondergetekende hem. Of hij de rollen voor deze keer om wil draaien en zelf een keer onderwerp van een Vraag& Antwoord wil zijn? Het antwoord was kort maar krachtig: "Natuurlijk!"


Krant van toen
Hoe lang heb je bij Dagblad van het Noorden gewerkt?

Ik kwam in 1999 als stagiaire bij Groninger Dagblad Stad. In 1999 ben ik overgegaan naar Nieuwsblad van het Noorden, later naar het Dagblad van het Noorden. Ik heb er een ontzettende leuke tijd gehad en veel geleerd.

Heb je gesolliciteerd bij de Telegraaf of ben je gevraagd?

Ik ben twee weken geleden gevraagd en heb er even over nagedacht of ik de overstap wel zou willen maken, maar het lijkt me een prachtige en spannende uitdaging om bij zo'n grote krant te gaan werken.

Blijf je in Groningen wonen?

Ik ga naar het westen verhuizen omdat ik het prettig vind dicht bij m'n werk te wonen.

Je hebt een prachtig boek geschreven, je zat bij Humberto Tan in Late Night en je was wel eens op Radio 1 te beluisteren. Stijgt het je niet naar de bol? Blijf je wel een gewone Groningse jongen?

Als me dit tien jaar geleden allemaal was overkomen had je me misschien uit het café moeten tillen. Maar ik ben ouder, wijzer en rustiger geworden, ik ben een nuchtere en geboren stadjer en ik laat me de kop niet meer gek maken door deze ontwikkelingen.

Je bent misdaadjournalist en je zult vast met bepaalde lieden in aanraking komen die iets op hun kerfstok hebben. Ben je wel eens bedreigd?

Tot nu toe alleen subtiel, bijvoorbeeld door middel van opmerkingen in de trant van 'je past goed in mijn kofferbak.' Mocht ik echt concreet bedreigd worden, dan zal ik direct aangifte gaan doen.

De kranten zitten in zwaar weer door de alsmaar opstomende digitale revolutie. De Telegraaf heeft over 2014 ook weer fors verlies geleden. Hoe kijk jij daar tegen aan?

Ik vind dat de Telegraaf erg slim met deze ontwikkelingen omgaat. De krant is een onderdeel van de Telegraaf-groep en tijdens de gesprekken die ik voerde kreeg ik de indruk dat ze behoorlijk gaan inzetten op multimedia, dus niet alleen op papieren media. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Telegraaf de nieuwe en snelle ontwikkelingen op dit gebied goed bij gaat benen.

Je gaat naar een nieuwsreus en ik ben beheerder van een wijkwebsite uit Beijum. Wat vind je van Beijumnieuws?

Ik vind dat je dat geweldig doet en goed bijhoudt. Als er iets in Beijum aan de aan hand is, bijvoorbeeld een schietpartij, dan kijk ik als eerste op Beijumnieuws. Toen ik nog op de stadsredactie werkte keek ik elke dag.

Geen opmerkingen: