zaterdag 21 maart 2015

HET IS OFFICIEEL LENTE


"Dit is mijn nest, die reserveer ik." Dat lijkt de vogel linksboven op de foto te willen uitdragen. Hoog in een boom langs de Zuidwending heeft hij (zij) een plekje geclaimd waar nageslacht zal worden geboren. Het schijnt dat het dit weekend weer gaat regenen, als je de voorspellers moet geloven. Maar wat kan het schelen,ook al begon deze dag om middernacht met regen, leve het voorjaar.

Hoe dat gaat, het inpikken van een nest, laat zich raden. Geen overlegrondes, geen democratisch proces, geen verkiezingen, nee, ik ben de sterkste en daarom is dit nest van mij. Het is hard, survival of the fittest, maar het is ook wel weer erg duidelijk. Geen gezeur over 'Koers houden' of 'Sterk en Sociaal,' laat staan '100% sociaal.'
Zie ook de onderste afbeelding, een meerkoet is er klaar voor. Dit nest in een vijver in het Groene Hart van Beijum is van mij.

Op de rechter foto vloog gistermiddag een vogel weg op het moment dat de camera op hem (haar) werd gericht. Weet zo'n vliegbeest veel, misschien 'denkt' het wel dat er een pistool op hem/haar wordt gericht. Weg wezen. Overleven. Survival.

De linker foto geeft een beeld weer dat de afgelopen week veelvuldig in de wijk was te zien. Hoezo een elektrische droger gebruiken of de boel binnen ophangen? We hangen de zojuist gewassen kleren lekker te drogen in de zon.

Het voorjaar jubelt er over. Kwetsbare bloemetjes werken zich dapper vanuit de klei omhoog. Langzamerhand vormen zich knopjes aan bomen en struiken. Vogels verkennen het luchtruim of het water voor een plekje om zich voort te planten. Wat een feest. Het is lente.

1 opmerking:

Anoniem zei


Mooi artikel + foto's.