donderdag 5 maart 2015

SPEELVELDJE FROUKEMAHEERD IS KLAAR


Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er zijn. En ook de timing is achteraf gezien niet verkeerd, er komen mooie eerste lentedagen aan, dagen waarop kinderen graag buitenspelen.

Zie foto boven, de hekken zijn vanochtend om het nieuwe speelveldje in de Froukemaheerd weggehaald. Die stonden er afgelopen maandagochtend nog wel, zie foto's  links en rechts. Maar wat deden die mannen daar nou? Zand op kunstgras gooien? Dus daarom lagen er de laatste dagen van afgelopen week tientallen zandzakken. 
Waar is dat nou goed voor? Waarom zand op kunstgras strooien? Vriend Google, vertel: 
Er zijn twee versies van kunstgras, met vulzand en zonder vulzand. De nieuwe generatie kunstgras is zonder vulzand. Bij kunstgras met vulzand wordt het gras wanneer het gelegd is ingeborsteld met vulzand (+/- 12kg per M2), dit zorgt ervoor dat de sprietjes mooi overeind blijven staan. Door het kunstgras zonder vulzand is een speciaal gekroesd garen gewoven, deze zorgt ervoor dat de sprietjes overeind blijven staan. Als extra bijkomstigheid is het ook nog eens heerlijk zacht en kinderen vinden het geweldig.
Zie deze site
Er staan ook ditjes en datjes over kunstgras op genoemde site. Er kunnen bijvoorbeeld geen mollen omhoog komen. En ook geen wortels:
Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De meeste soorten kunstgras worden met rond zand (instrooizand) ingestrooid, hierdoor bestaat de mogelijkheid dat zaden die in het gras waaien ontkiemen. Deze onkruiden kunnen echter nauwelijks wortelen en zijn derhalve makkelijk te verwijderen of zullen in de zomer snel verdrogen.
Niet gek allemaal. Het zal allemaal een centje hebben gekost maar het onderhoud is minimaal. Helemaal onderaan genoemde site staat iets wat we eind van het jaar in de gaten moeten houden:

Wat gebeurt er wanneer ik iets brandbaars op het kunstgras laat vallen?


Wanneer er iets brandbaars op het kunstgras valt ontstaan er brandplekken, deze kunnen gerepareerd worden.
Je moet er niet aan denken dat hier op 31 december een vreugdevuur wordt gebouwd. Misschien die dag even de hekken terugzetten? Dat eventuele donkere vooruitzicht hoeft vandaag en de komende tijd de pret niet drukken. Kinderen uit de Froukemaheerd en omgeving zijn een mooi nieuw speelveldje rijker. En komend weekend als het kwik stijgt kunnen ouders of buurtgenoten lekker met een glaasje of kop koffie op een der bankjes toekijken en meegenieten.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

A.s. weekend lente; de dans der hormonen van onze pubers kan beginnen. De babbel- en grabbelwigwams zijn gelukkig precies op tijd klaar.

Simone zei

Hoera! Wij gaan dit speeltuintje vanmiddag meteen uitproberen!

Anoniem zei


veel plezier wens ik de kindjes en kinderen aldaar :-).

Simone zei

En het was heerlijk! Denk dat er vrijdagmiddag een stuk of 15 kinderen waren! Helaas wel al 1 ketting van de "wiebelbrug" kapot...

Anoniem zei


Hè fijn, Simone :-).
Weten de werklui ook, waarvoor ze het gedaan hebben!

Gelukkig heeft de brug er 2 ;-).
Even een belletje...?