maandag 23 maart 2015

MAANDAGOCHTEND (231)


 De laatste volle week van maart 2015 is ingegaan. Onvoorstelbaar hoe snel de tijd gaat. De natuur heeft niks met tijd, die gaat gewoon z'n gang. Al kan de mens het maar niet laten zich ermee te bemoeien.

Bekijk bovenstaande foto. De blogger is bepaald geen specialist wat natuurzaken betreft. En ook over wat al of niet goed voor bomen is heeft hij geen verstand. Rechts ligt de Jaltadaheerd. In het midden, nog steeds bovenstaande foto, ligt het fietspad tussen de Boerderijum en de noordelijke wijkring, uitkomend bij basisschool en buurtcentrum de Beijumkorf. Links zien we  het voetbalveld waarop jaarlijks de Vrijmarkt Koning(inne)dag wordt gehouden.
Er staan op een afstand van ongeveer 250 meter om de zoveel meter jonge boompjes met van die rare slurfjes die vanuit de klei omhoog komen. Zie nogmaals bovenstaande foto, waar zijn die dingen goed voor? Beijumnieuws@ziggo.nl.

Iets anders. Op onderstaande foto zijn ze met moeite te zien, op de linker afbeelding (midden op de rotonde tussen de Wibena- en Nijensteinheerd)  een exemplaar des te meer. De Groene Broekjes. Groene Broekjes?
De blogger noemt ze gemakshalve maar even zo. Waarom dragen tientallen bomen in en rond Beijum groene onderbroekjes? Moeten ze soms water vasthouden? Iets anders? Waar dienen die groene ronde omhulsels voor?

Op de rechter afbeelding zien we een stukje Beijum op de vierkante meter. Een groene bak, een grijze afvalbak en een een grijs elektriciteitskastje. Op een groen stukje Beijum. Keurig geordend. Alleen groen in een wijk werkt niet, we hebben wegen nodig, grijze bakken, elektriciteit.

Een prettige nieuwe groene en grijze week toegewenst. De paardenbloemen gaan binnenkort weer bloeien. De bomen tooien zich weer in het groen. Leve het voorjaar van 2015 te Beijum.
Afslag Beijum Zuid vanuit het zuiden gezien

1 opmerking:

Henk Lankamp zei

Die slurfjes bij jonge bomen zijn de uiteinden van drainagebuizen, voor beluchting en/of bewatering.