maandag 16 maart 2015

MET DANK AAN DE GEMEENTE....


Ze hebben er al een flinke gemeentelijke subsidie voor gekregen. En ook is er reeds hard gewerkt om er voorbereidingen voor het plan te treffen. Tot opeens een projectontwikkelaar roet in het eten gooide. Weg mooi plan.
Vanaf de Lentis-huizen gezien, achtergrond de Wiershoecktuin
"Het pad der vervlogen dromen (doodlopende weg) met dank aan de gemeente." Deze tekst valt te lezen op het bordje dat op bovenstaande foto is afgebeeld. Een medewerker van Stadsboerderij de Wiershoeck vanmiddag: "Dat bordje heb ik net opgehangen om m'n frustratie te uiten." Achter het hekwerk (nog steeds de bovenste foto) ligt een al jaren braakliggend grasveldje. Daar weer achter zijn de rode bakstenen huizen van Lentis te zien, ze herbergen psychiatrische patiënten die begeleiding behoeven binnen hun woonsituatie. De medewerker vervolgt: "We hebben vorig jaar het plan geopperd om een boomgaard op het grasveld neer te zetten. We zijn een maand bezig geweest om voorbereidingen te treffen, kijk maar naar de gele lijn met zand, daar zou een heg komen. Waar je de cirkels in het gras ziet daar zouden fruitbomen komen." De ergernis spatte van z'n woorden af. Rechts op de foto is te zien dat reeds is gewerkt aan een wal van snoeihout. Het boomgaard-plan werd een maand geleden door de gemeente afgeblazen. Via een betrouwbare bron weet ondergetekende dat de gemeente Groningen in eerste instantie enthousiast was over het Wiershoeck-plan. Er werd zelfs 3000 euro subsidie toegekend om de boomgaard te kunnen realiseren.
De laatste editie van de Regiokrant weet te vertellen dat een projectontwikkelaar het grasveldje heeft opgekocht en er huizen op gaat bouwen.

We beleven de economische tijden, de gemeente Groningen moet op z'n kasboek letten en het geld wat ze hier kunnen binnenhalen is waarschijnlijk meer dan welkom. Liever huizen die geld opleveren dan fruitbomen. De initiatiefnemers die het boomgaard-plan hebben ingediend hoeven het restant van de 3000 euro subsidie niet terug te betalen.

Update 16: 30 uur. Bovenstaand blogbericht stond amper online of fotograaf Harry Stok zond z'n nieuwste bijdrage in. Frappant. Zie beneden.

Update 17/3; 10:55 uur, er kwam een reactie van Scoutinggroep de Voerman binnen, lees hieronder. In 2011 heeft de scoutinggroep een poging ondernomen om iets van het bewuste veldje te maken, lees hier.
En onder de aankondigingsflyer over de multiculturele avond (hierboven) heeft iemand een reactie gezet die hier thuishoort.
Ze hadden zich er zo op verheugd bij stichting De  Wiershoek, uitbreiding met een boomgaard achter de Dom Camara school. Voorbereidende werkzaamheden waren al uitgevoerd, doch het is een “pad van vervlogen dromen geworden” en dus doodlopend. De gemeente Groningen besloot om de eerste toezeggingen uiteindelijk geheel in te trekken ten behoeve van uitbreiding van het wooncomplex erachter op te maken uit de mond van een medewerker.

Foto + tekst: Harry Stok

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Even het aloude Duitse gezegde aanhalen: " zum kotsen" !

Anoniem zei

Nu de binnenstad niet meer mag worden volgebouwd zoekt men het elders.

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=140287

Sabine zei

Wij als scouting de Voerman hebben (nog voor de Wiershoeck hun plannen bekend maakten) ook jaren ons best gedaan om hier een mooi gebouw, met natuurlijk veel groen te kunnen realiseren. We hebben met de hele groep een aantal jaren geleden een mooi gebouw gepionierd op dit veld. En ook hebben we met de hele groep (7 t/m .... jaar) twee dagen intensief met Platform GRAS gewerkt. Prachtige ideeën kwamen op tafel.

Maar helaas, de Gemeente vindt een doel als scouting wat, als we het toch over geld hebben, de samenleving jaarlijks 160 miljoen euro bespaart, zorgt voor 500 banen, €11 miljoen euro aan belastingen betaalt (wat 3,7 keer het bedrag is dat Scouting van de overheid aan subsidies ontvangt)niet rendabel genoeg. En naast deze economische impact zorgt scouting ook nog voor een verbetering van de sociale/emotionele en lichamelijke gezondheid(https://www.scouting.nl/downloads/over-scouting/media/2844-onderzoeksrapport-sociaal-economische-impact-scouting-nederland/file).

En toch, trekken wij als scouting al jaren lang aan het kortste end bij de gemeente (oei, dat klinkt dubbelzinnig), en de rijke projectontwikkelaar gaat er weer met een mooi stukje Beijum vandoor.

Jammer, zo jammer dit.

Anoniem zei

Via Wim Klein heeft mevrouw de Boer veel gedaan gekregen .
( Mevrouw de Boer is de projectleider bij de Wiershoeck .)
Helaas ging dit vliegertje niet op .
Gelukkig heeft ze er nog wel 3000 euro aan over gehouden .

Anoniem zei


Welke bestemming krijgt dan nu het bedrag van 3000 euro?

Anoniem zei

Wat voor iemand ben je als je zo veel mogelijk geld in eigen zak probeert te steken , en daarbij diefstal niet schuwt ?