dinsdag 17 maart 2015

VUURWERKSCHADE TOT IN HET VOORJAAR ZICHTBAAR

Moet het vuurwerk tijdens oud en nieuw worden verboden en moet er via gemeentewege op bepaalde plekken in de stad professioneel vuurwerk worden afgeschoten? 
Je zou het soms denken. Zie bovenstaande foto, we zien voorjaarsbloemen maar ook nog een schroeiplek van een vreugdevuur. Locatie Holmsterheerd (voorgrond rechts). Iets verderop, in de Froukemaheerd, zien we ook nog twee erfenissen van vreugdevuren die ongeveer tien weken geleden gewoed hebben. Op de linker afbeelding is een zwart geblakerd uitgestoken stompje boven de klei te aanschouwen. Tot 31 december ongeveer 21 uur stond daar een jong boompje. Rechts zien we een zwarte plek op straat met weer op de achtergrond voorjaarsbloemen. Is het de feestvreugde allemaal waard geweest, te weten dat de vreugdevuren tot in het voorjaar hun sporen achterlaten? De Partij voor de Dieren dient een initiatiefvoorstel in bij het College van Burgemeester en Wethouders over het instellen van professionele vuurwerkshows op vooraf aangewezen plaatsen in de stad. Tevens pleit de partij voor het niet meer toestaan van het afsteken van consumentenvuurwerk en het beperken van het carbid schieten.
Elk jaar ontstaat er weer veel lichamelijk letsel aan met name handen, ogen en oren, veroorzaakt door het afsteken van consumentenvuurwerk. Dit leidt tevens tot veel overlast en schade, die jaarlijks in de stad tot tienduizenden euro’s oploopt. Met name ouderen, kinderen, mensen met oorlogstrauma’s en dieren ondervinden veel hinder van de knallen.
Ook heeft het milieu jaarlijks enorm te lijden van deze traditie.
Het is 17 maart 2015 en de zon klimt hoog aan de hemel. Het belooft weer een stralende dag te worden in Beijum. Maar ook een met her en der een paar zwarte rafelrandjes.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Schadeplekken op het gras kunnen in de winter ook niet hersteld worden, want dan groeit er geen gras.

Schadeplekken op straat herstellen is duurder dan gras, dus toch liever op gras branden.

Een aangezien de jeugd rustig vuurwerk afsteekt buiten de toegestane uren rond oud en nieuw, zie ik een algeheel verbod als veel geschreeuw en weinig wol. Eerst die toegestane uren maar eens kunnen handhaven. (en daar zit volgens mij ook een taak van de ouders!)

Anoniem zei


Mee eens.