zondag 8 maart 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (221)

Mijn bezoek op dinsdag aan De Wiershoeck en de Kinderwerktuin was geen succes. Toen ik van huis ging scheen de zon, maar al snel werd het bewolkt en niet lang daarna begon het afwisselend te regenen en te sneeuwen. Na een paar uurtjes schuilen ging ik maar weer naar huis. Gelukkig was het weer op donderdag een stuk vriendelijker. De vogels waren heerlijk luidruchtig en ik zag mijn eerste honingbijen van dit jaar. Natuurlijk waren dat werksters, ze waren al druk stuifmeel aan het verzamelen. In de zomer bestaat een bijenvolk uit een koningin, duizenden werksters met verschillende taken en een bescheiden aantal mannetjes (de darren). De mannetjes sterven in het najaar, de koningin en enkele duizenden werksters overwinteren. In het voorjaar begint de (het vorig jaar bevruchtte) koningin met het leggen van eitjes, eerst slechts enkele tientallen per dag tot wel 1500 per dag in het midden van de zomer.

Er bestaan twee soorten eitjes, waaruit 3 soorten bijen kunnen komen: uit bevruchte eitjes komt (afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel dat de larven krijgen): een werkbij of een koningin (moer), uit onbevruchte eitjes komen darren. Mannetjes hebben tot taak koninginnen te bevruchten (de bruidsvlucht), daarna is hun aanwezigheid overbodig en sterven ze.

De taak van een werkster verandert in de loop van haar (korte) leven. Achtereenvolgens is ze voedsterbij (dag 1 tot dat 10), bouwbij (dag 11 tot dag 20) en daarna vliegbij. 
Voedsterbij: De jonge bij begint haar leven als poetsbij, het poetsen van de cellen, voordat de koningin er een eitje in legt. Vanaf de 3de dag mag ze de oudere larven voeren, en na de 6de dag, als haar voedersapklieren geheel tot ontwikkeling zijn gekomen, mag ze de jongste larven voeren.
Bouwbij: Deze periode besteedt de bij voornamelijk aan bouwen van de raten en het bewaken van de kast. Ook het afvoeren van dode bijen, wasdelen en voedselresten e.d. behoort nu tot haar taken. Het in ontvangst nemen van de nectar van de haalbijen doet ze vanaf ongeveer de 10de dag.
Vliegbij: Oriëntatievluchten beginnen op de 5de dag, en duren tot ongeveer de 15de dag. Hoewel de bijen pas vanaf de 3de week officieel vliegbij zijn, vinden de eerste haalvluchten soms al op de 10de dag plaats.
Een werkbij wordt zomers ca. 6 weken oud. "Winterbijen" leven veel langer, dat zijn de bijen die in augustus, september en oktober worden geboren, zij overwinteren tot de jonge bijen hun taak in het volgende voorjaar overnemen. De werksters die nu vliegen zijn dus “winterbijen”.


Info: Bijengroningen.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Anoniem zei

Als je hier het voorjaar niet van in je bol krijgt, nou dan weet ik het niet meer.