maandag 23 maart 2015

EVEN DRIE KIEZEN LATEN TREKKEN


De blogger zit met een soort van schele koppijn en een vervelend gevoel in de mond dit blogbericht te schrijven. Sinds twaalf uur vanmiddag is hij drie kiezen armer.
Z'n gebit is gelukkig redelijk op orde, maar die drie kiezen gingen niet meer. Om de haverklap vielen met moeite opgebouwde vullingen eraf, en ook begonnen ze wat los te zitten. De aardige tandarts van praktijk Stoepemaheerd gaf vorige week een welgemeend advies: Laat ze eruit trekken en zet er kronen voor in de plaats. Vandaag was het zover. Het schijnt goed te zijn om een uur voor een dergelijke ingreep twee paracetamols te nemen. Zo gezegd zo gedaan. De blogger ging met de auto naar de tandarts, hij had geen zin om de terugtocht met een zwaar verdoofde mond per fiets of lopend af te leggen. Teveel kans om Beijumers tegen te komen die een praatje willen maken. Met drie verdovingen in de mond praat je vast alsof je dronken bent.

Op bovenstaande afbeelding is de ligstoel te zien waarop het allemaal ging gebeuren. Drie verdovingen? Omdat de kiezen verspreid zaten werden er minstens zes spuiten ingezet, naast elke te trekken kies twee. Nadat de spuiten waren gezet liep de blogger compleet groggy naar de röntgenkamer om foto's te laten maken. Voordat een kies wordt getrokken schijnt duidelijk te moeten zijn hoe de kiezen in het tandvlees zitten. Drie keer werd een of andere ding tegen een kies gezet, de mond moest dicht om het ding vast te klemmen, er werd een soort van toeter tegen aangezet, de deur ging dicht (straling) en de foto werd gemaakt.
Terug in de ligstoel begon het gewrik en gesjor. Mensen, wat een toestand. Een gekraak in de mond! Wat het verzachtte was het feit dat een ontzettende lieve tandartsassistente de in nood verkerende blogger glimlachend aankeek en hem af en toe prettig bemoedigend aanraakte.

Op de rechter foto zijn de bloederige verwijderde kiezen te zien. Klik maar niet groter, het ziet er niet uit.
Na afloop moest ondergetekende minutenlang in de wachtkamer op drie watjes bijten om het bloeden te stelpen. Helemaal draaierig en raar in het hoofd stapte hij in de auto huiswaarts. Het was eigenlijk niet verantwoord om te rijden, iets wat de tandarts ook afraadde. Maar een beetje eigenwijsheid is de blogger niet vreemd.
Het is niet altijd verstandig om meteen na de behandeling naar huis te gaan. Sommige mensen krijgen het gevoel dat ze flauwvallen, of vallen echt flauw. Ook als je kiezen onder volledige narcose zijn verwijderd, moet je even blijven zitten of liggen totdat je fit genoeg bent. Als je eenmaal zover bent, kun je het beste zorgen dat iemand je op komt halen. Je voelt je misschien niet helemaal goed, of denkt niet helder. Na het verwijderen van de verstandskies moet je in elk geval niet zelf met de auto naar huis rijden.
Na het trekken van een kies moet de holte weer vol groeien met bot, dat gaat niet gebeuren als er voedsel inkomt. Dus u kunt beter geen vast voedsel eten de eerste dag na het trekken.
Lees hier.


De operatie is gelukt en wat rest is tot nu toe een zeurend gevoel. Elk nadeel heeft z'n voordeel, de getrokken kiezen zullen nooit meer voor pijn en ongemak zorgen.

8 opmerkingen:

Anna zei

Oei oei oei, wat een verhaal. Ik krijg er kippenvel van! Veel sterkte Johan!

Anoniem zei

volgende keer je eigenwijsheid aan de kant zetten 3 tegelijkertijd laten trekken is niet niks
veel sterkte en beterschap

Anoniem zei

Gelukkig overleefd...en in staat tot een bericht. Donderdag is het hopenlijk over, behalve dat rare tonggevoel van gemis. Stay well.

Kees K.

Anoniem zei


en de volgende keer niét meer achter het stuur gaan, hoor.

denk aan je eigen veiligheid maar vooral aan die, die er niks aan kunnen doen dat je er 3!!! kiezen uit moest laten halen.

Anoniem zei


Nog even terugkomend óp...

Zoals jij achter het stuur hebt gezeten Johan, na het hebben laten trekken van je 3 kiezen weer naar huis, is toch op zen minst te vergelijken met autorijden met een beste joint intoes?

foei foei foei :-(.

Anoniem zei

Sta je in ieder geval niet meer met je mond vol tanden!!!

Anoniem zei


Da's waar...lol ;-).

Anoniem zei

hij kan die opmerkingen vast missen als kiespijn lol