woensdag 11 maart 2015

EVEN DE MUSKUSRATTENVALLEN CONTROLEREN


Gistermiddag reed een auto van Noorderzijlvest met aanhanger over de parallelweg naast de Beijumerweg, ter hoogte van het centraal Wonen-project.

Zie foto links. De auto zette zich in beweging om op de driesprong van dezelfde Beijumerweg tot stilstand te komen. Beijumers weten, dat is ter hoogte van het Gezondheidscentrum. Daar stapte een man uit de auto die z'n diepe laarzen aantrok en zo de sloot inliep. Zie foto rechts. Behalve laarzen had hij handschoenen aan die tot de elleboog liepen. Op bovenstaande foto is te zien dat hij een hokje dat in het water lag ging controleren. Na ongeveer een minuut banjerde de sloottoerist weer richting oever en sprong naar boven. Wat bent u aan het doen mijnheer van Noorderzijlvest? "Ik controleer of er ook ratten in de val zitten. Hier zat geen in." Hebt u wel eens een rat uit de val gehaald? "Jazeker." Hebt u een exemplaar in de aanhanger liggen? "Nee, dat ook niet." Wat kan een mens, in dit geval de blogger, een ongezonde nieuwsgierigheid ten toon spreiden. Het kan toch moeilijk leuk zijn om een dode muskusrat te zien die in zo'n vangkastje de hongerdood is gestorven.

Een ouder echtpaar kwam aangelopen en vroeg de mijnheer van Noorderzijlvest naar het hoe en het waarom van de kastjes. Die gaf spontaan een paar minuten educatieve les over muskusratten en hoe die te vangen. Er worden appels in de kastjes gelegd om de ratten te lokken, als ze van de appel willen eten klapt het luik dicht.

Dat klinkt niet aardig. Maar Willem Pauwelussen schreef mei vorig jaar een artikel waarin werd uitgelegd waarom de muskusratten wél gevangen dienen te worden. Lees hier.

De  (muskus)rattenvanger van Beijum en omgeving bleef nog even 'les' geven en de blogger vervolgde z'n pad. De zon scheen en het voelde ondanks dat het fris was lekker voorjaarsachtig aan.

De natuur komt langzamerhand weer op gang en de vogels beginnen zich weer hoog in de bomen te manifesteren. Dieren en planten moeten de mens welgevallig zijn, voor schadelijke terror-oehoe's en muskusratten is geen plek binnen het feestje dat voorjaar heet.


Geen opmerkingen: