woensdag 25 maart 2015

KOMT IN DE BUS


Voor mensen die niet de beschikking over een auto hebben blijft reizen met de bus een uitkomst. In amper tien minuten zit je vanuit Beijum met Lijn4 in de stad. Verder reizen kan ook. Ondergetekende reed afgelopen zondag door Peize en hij zag opeens een bus aankomen. Wat stond er voorop? Lijn4, Groningen Beijum( begin en eindpunt van Lijn4 zijn rotonde Wibenaheerd en Roden, vice versa).
De blogger bewaard goede herinneringen aan reizen met de bus. Hoe kwam je gedurende de jaren zestig en zeventig vanuit de Kanaalstreek naar de Stad? Met de GADO-bus natuurlijk. Je kon via de Kielsterachterweg maar ook via Veendam reizen.
De N.V. Groninger Autobusdienst Onderneming (GADO) te Hoogezand, vanaf 1958 te Groningen, was van 1924 tot 1999 een aanbieder van openbaar vervoer per autobus in de provincies Groningen en DrentheWiki.
Tijdens de jaren tachtig reisde ondergetekende wel eens met de Magic Bus naar Zuid Europa. Het waren tijden. Voor een habbekrats 24 uur in een bus, compleet lijp en gaar aankomen. Maar gezellig!
Op de bovenste en linker afbeelding zien we Lijn4 door Beijum rijden (het went nog steeds niet, jarenlang was Lijn6 een begrip). Op bovenste foto kruisen ze elkaar op de Amkemaheerd, zie rechts de Amkemaflat.

Afbeelding links, een bus kan niet zomaar de draai vanaf de wijkring richting bussluis/Winkelcentrum Beijum nemen. Je kunt moeilijk boos gaan toeteren voor het geval je rechtsaf wil. De bus is de bus. De rechter foto laat een deel van de busbaan op het Oosterhamriktracé zien. Rechtdoor gaat het richting stad, twee honderd meter achter de fotograaf ligt Sportcentrum Kardinge.

Er bestaat een gevleugelde uitdrukking: Komt in de bus. Het betekent zoiets als 'komt voor elkaar.'
Het kan ook een uitnodiging zijn. Komt in de bus. Reis met de bus.

Geen opmerkingen: