maandag 2 maart 2015

EVEN STREKKEN HALVERWEGE HET HARDLOPEN

Het schijnt goed te zijn om even tussendoor te rekken en te strekken als je gaat hardlopen. Net als een warming up en een warming down. Zal het zo zijn?
Volgens de huidige inzichten heeft het geen enkele zin om voor of na een inspanning te rekken. Vrijwel alle sportartsen zijn het tegenwoordig hiermee eens hoewel bij sommige blessures het advies om te rekken nog wel wordt gegeven . Rekken maakt spieren niet langer. Het lijkt alleen maar of je steeds verder kunt komen door te rekken. Er gebeurt echter maar één ding: Door regelmatig rekken gaan spieren bij het rekken minder snel pijndoen. Het enige dat dus wordt opgerekt dat is de pijngrens. 
Lees hier.
Bovenstaande foto is afgelopen vrijdagmiddag gemaakt. Een vijftig-plusser strekt z'n benen en kuiten  tijdens het hardlopen. Loctatie, op de brug over de Zuidwending. Zal het ergens goed voor zijn, behalve dat je even op adem kunt komen?
Door tijdens de warming-up rekoefeningen te doen wordt de doorbloeding van de spieren beter. Ook worden de spieren soepeler en op lengte gebracht. Na afloop van je training doe je ook rekoefeningen om je spieren weer op lengte te brengen, omdat door training bepaalde spieren korter worden. RunInfo

1 opmerking:

Anoniem zei

Het rekken heeft zeker zin als je weet wat je doet. De meneer op de brug weet dat gezien z'n houding dus niet.

Het commentaar van Runinfo is onjuist, door rekken verander je niks aan spierlengtes. Het commentaar van die sportartsen is helemaal lachwekkend.

Wat je met goed stretchen doet is verklevingen in spieren proberen te activeren. En daarmee de spier, om het populair te zeggen, weer in kaart te brengen in de hersenen en bij z'n familie (de omringende spiergroep). Maar dan moet je wel de juiste standen gebruiken, en dat is best lastig als je weinig weet van je lichaam of anatomie.

Want stretchen is niet zo eenvoudig als men doet voorkomen op sportscholen enzo. Vandaar ook de verwarring denk ik.

Kees K.