dinsdag 3 maart 2015

BOMEN GROENE HART VAN BEIJUM VERDWIJNEN (overzichtelijker & toegankelijker)

"We gaan hier het groen goed uitdunnen of verwijderen, dit is een donkere hoek en die gaan we vervangen door een bloemenweide." 
Op de hoek Groene Hart met de Ypemaheerd, naast de fontein, heeft een boomverzorger gisteren tientallen bomen en wilgen van een groene stip voorzien. Daarmee zijn de doodvonnissen ervan getekend.


Afgelopen december stond op www.oogtv.nl:
De komende tien jaar worden in de wijk Beijum 690 bomen gekapt. Dat is tien procent van de totale hoeveelheid bomen in de wijk. De komende jaren worden er 600 nieuwe exemplaren geplanten. De bomen worden over een periode van tien jaar gekapt, om lege groene plekken in de wijk te voorkomen. De komende tijd worden bewoners van Beijum uitgenodigd om mee te denken over de te planten boomsoorten in hun straat en buurt.
De kaalslag schijnt nodig te zijn omdat de in de jaren tachtig aangeplante snelgroeiende bomen op veel plaatsen 'te groot en te oud' zijn geworden. Daardoor zorgen ze voor overlast. Aldus het bericht.
Of een boom van ongeveer dertig jaar oud zijn, weet de blogger niet. Wel zitten er een paar forse exemplaren bij die tegen de vlakte moeten. Zie foto's links, rechts en beneden. Ondergetekende heeft er geen verstand van, maar het ontgaat hem waarom bijvoorbeeld de bomen op de rechter en onderste foto weg moeten. 
Wel leest hij in een vorig jaar juni gepubliceerd blogbericht terug dat het de bedoeling is dat deze omgeving 'overzichtelijker en toegankelijker' moet worden. 
De Groene Long in Beijum wordt ter hoogte van zorgcentrum Innersdijk overzichtelijker en toegankelijker. Dat heeft het stadsbestuur met bewoners, natuurvrienden en professionals afgesproken. Er worden onder meer bomen gekapt.
Er worden 67 bomen gekapt. 35 andere bomen komen daarvoor in de plaats. Ook andere planten worden weggehaald en in mindere mate vervangen door heesters. Ook de oevers van de vijvers, wegen en het trapveldje bij de Ypemaheerd worden opgeknapt. Het park moet daardoor opener, aantrekkelijker en toegankelijker worden.
Alle bewoners en andere betrokkenen krijgen nog de kans te reageren op de plannen. Begin volgend jaar kunnen de werkzaamheden beginnen. OogTV
Waarschijnlijk heeft er geen bewoner gereageerd op de plannen. De wijkpolitiek leeft niet.
De aardige boomverzorger (als het goed is houden boomverzorgers van bomen) die de blogger te woord stond antwoordde op de vraag of dit de komende tijd nog meer snoeihout op gaat leveren: "De bomen en wilgen waar een groene stip op staan gaan in de loop van de week plat. Er komt praktisch direct een houtversnipperaar die het hout gaat verwerken. De wijk zal er geen last van hebben."

De bomenkap in het Groene Hart van Beijum is met tussenpozen als twee jaar aan de gang. Lees ook dit bericht uit maart 2013.
Update 16.34 uur; de blogger had nog nooit van de Bomenridders gehoord. Maar ze schijnen te bestaan:
 and  retweeted you
4h
Wat gaan er veel bomen plat in Groene Hart van ...Voor meer overzicht en toegankelijkheid? Wie bepaalt dat?
Wordt het overzichtelijker en toegankelijker als deze boom verdwijnt?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De argumenten tot kap lijken meer voort te komen uit een angstcultuur dan uit een biologische noodzaak. ("Oef, daar staat vast weer een verkrachter in de bosjes of achter die dikke boom")

Anoniem zei

Gemeente en grondeigenaar achterliggend perceel van Innersdijk Real Estate streven weg-ontsluiting via voormalige groene long na, om de ontwikkelingswaarde van dit braakliggend kavel op te schroeven. De heer T. Smit uit Beijum heeft hier mede de hand in gehad met genoemde clubs.

Ria zei

Zie hier voor meer informatie

http://gemeente.groningen.nl/plantsoen/opknapbeurt-wijkpark-de-groene-long-in-beijum-gaat-laatste-fase-in

Anoniem zei

Als we de vage definitie van Anon 07:15 vertalen naar menselijke begrippen, is de projektontwikkelaar van Innersdijk dan nu al bezig om de Groene Long in te pikken voor commerciële doeleinden ?

emmy zei

Die boom bij het water is toch prachtig waarom moet dat nou weg.

En we krijgen een bloemenveldje? Onkruidveldje zullen ze bedoelen.