maandag 9 maart 2015

BOMEN GAAN WEER NEER IN GROENE HART VAN BEIJUM


De elektrische zagen jankten er vandaag over in het gedeelte van het Groene Hart tussen de Ypema- en Galkemaheerd. Wat vindt er toch een enorme kaalslag onder de Beijumse bomen plaats. De omgeving moet overzichtelijker en toegankelijker worden. Aldus valt op te lezen uit het blogbericht van afgelopen dinsdag (2 maart).
Waarom het Groene Hart toegankelijker gaat worden door de huidige kaalslag is de blogger een raadsel. Hij fietst of loopt meestal het natuurgebied dat dwars door de wijk loopt in omdat er juist zoveel bomen staan. Wordt het echt toegankelijker omdat een klein groepje mensen dat heeft besloten? 

Zie bovenste foto. Op de achtergrond staan huizen aan de Galkemaheerd. Wat zou toch de reden zijn dat vandaag een kapitale boom die naast het loopbruggetje stond naar de Filistijnen is geholpen? Wordt het daar soms overzichtelijker van?

De blogger herinnert zich dat de halve wijk een jaar of tien geleden op de achterste poten ging staan als het groen in de wijk bedreigd werd. Blijf met de poten van onze natuur af, was destijds het credo. Beijum suddert en droomt lekker door terwijl ongeveer 700 bomen tegen de vlakte (zijn ge)gaan. Lees nog eens voor de aardigheid de Oude Doos nummer 4 uit 2010.
'Beijum' wordt niet meer heet of koud terwijl de honderden bomen werden en worden geruimd.

De wijkpolitiek is dood, er is geen stevige verbindende overkoepelende organisatie meer die voor de wijk opkomt  en de actiebereidheid onder de Beijumers is tot het nulpunt gedaald. Het is volstrekt onwaar om te suggereren dat Beijumers meer gebruik van hun Groene Hart (Long) maken sinds dat twee jaar geleden met de bomenkap is begonnen. De zogenaamde 'toegankelijkheid' die gecreëerd moest worden vertaalt zich volstrekt niet naar de concrete realiteit. Een miljoeneninvestering heeft het Groene Hart niet aantrekkelijker gemaakt, als dat wel het geval zou zijn geweest, zouden Beijumers er de weg naar toe veel vaker en frequenter hebben gevonden.3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beijum wordt langzamerhand een gezapige en vergrijsde wijk, mensen worden ouder en wijzer en hebben geen zin meer in op barricades te gaan.

Anoniem zei

Ze mogen de elzen voor mijn huis ook wel neerhalen. Hele jaar overlast en veel te hoog.

Anoniem zei


Niet alle kinderen van de nu gezapigde en vergrijsde bewoners zijn uit beijum vertrokken.

dus....navolgers...waar blijven jullie????