dinsdag 23 januari 2024

STOP TOCH EENS MET DAT OPBOUW GEOUWEHOER

Al zolang als deze blogger in Beijum woont, merkt hij dat er vele geldstromen deze kant op (zijn ge) komen. En het gaat maar door en het gaat maar door.
Hij weet dat er lezers zijn die zich ergeren als min of meer gekscherend het woord achterstandswijk in een blog wordt gezet. Bedenk dat ondergetekende dat als een soort van ironie gebruikt. Beijum is gewoon een zeer prettige wijk om in te wonen. Groen, ruim...meerdere onderzoeken wezen in het verleden uit dat het grote gros van de bewoners zich hier zeer prettig en comfortabel voelt. En ja, geen struisvogelpolitiek, er zijn wat knelpunten, er is wat achterstand. Maar het wijkglas is dik halfvol.

Zo, wat een intro. Maar dan de vraag: waarom in vredesnaam moeten er altijd van die ronkende opbouwberichten in de wijkkrant staan? Al decennia lang, eerst in de ter ziele (2014) gegane Beijumkrant en sinds 2016 in opvolger De Beijumer. Gemeentelijke propaganda zou je het met wat fantasie kunnen noemen.
Vanaf het begin van deze eeuw had je Heel de Buurt, afbeelding links, de Wegwijsbus, afbeelding recht, Leuk Plein Oost Op, Goed Idee (subsidie oor een opbouwplan), Stichting
 Stiel, Welkom in de BuurtVraag en Antwoordpand. Luisterend Oor en in 2018 verzonnen ze een Koersdocument Wijkvernieuwing de opsomming is verre van compleet.

Wat is er in al die jaren veel gemeenschapsgeld over de balk gegooid. Voor een paar duizend euro stompzinnige wijkhekken langs de wijkring plaatsen bijvoorbeeld.

Echt waar, in 2011 ging er bijna een miljoen euro naar Beijum. Het heette Nieuw Lokaal Akkoord. (NLA). In 2011 kreeg Beijum nog 900.000 euro te besteden voor wijkopbouwende projecten, een wijkteam moest bepalen of een initiatief al of niet in aanmerking kwam voor een toekenning.

Voor achtergronden over NLA, in 2010 was er een praatsessie in de Boerderijum. Er was wantrouwen en er werd in 2011 om transparantie gevraagd. En hoezo een Wegwijsbus voor 65000 euro terwijl er amper geld voor de ouderen werd uitgetrokken (zelfde laatste link, inclusief een opsomming van uitgaven).

En in 2012 stelde Beijumse Anna Riemersma vragen over de besteding van NLA-gelden en het (dis)functioneren van wijkteams in de stad (o.a. Beijum).

De wijkhekken langs de wijkring zijn betaald uit de NLA-pot en ze zijn geplaatst en met groen beplant, zie nog eens dit bericht
Het is nooit wat geworden met de hekken die de groenste wijk van Groningen gek genoeg een groener aanzien moesten geven.

Ook in de zomer stonden de hedera's, de klimopplanten, die tegen de hekken omhoog moesten groeien er maar zielig bij.
Wel eens van het Doornbosparadijs gehoord?

Afbeelding linksboven, de jongste wijkkrant. Gaan we weer. Centjes krijgen voor een jofel wijkplan? Daaronder, wil je een Leefstraat organiseren? Schei toch alsjeblieft uit met die flauwekul. Een Leefstraat? Buurten zetten gewoon wat vuilnisbakken op straat en zetten er 's zomers een barbecue en wat stoelen neer.
Het meest gĂȘnante wat deze blogger zich op dit gebied kan herinneren is dat er vanuit de gemeente Groningen een jaar of tien geleden veel schalen met barbecue vlees naar een woonheerd werden gebracht, zodat bewoners zich buiten op een zomeravond er gezellig met elkaar konden verbinden.

Tot ongeveer acht jaar geleden had je ook een Fakkeltrofee in Beijum. Een prijs voor een opbouwgroepje of opbouwidee. Gelukkig afgeschaft, want wat moet er nou in vredesnaam opgebouwd worden in Beijum? Er is vast al een miljoen euro in Plein Oost gestopt al die jaren. Nieuw dit jaar, een koffiekar in de wijk

Nogmaals afbeelding linksboven uit de wijkkrant. Een wijkplan indienen en daar geld voor krijgen. Doe dat nou niet, doe het zonder geld. Beijum had tot een jaar of vijf geleden een bloeiende Sociale Long groepering. Dat ging mis omdat er gemeentelijk geld mee ging spelen.

Deze blogger levert graag zijn maandelijkse bijdragen voor De Beijumer. De opbouwjeuzelpagina's ziet hij hoofdschuddend aan. Hij heeft wel eens aangeboden bij iemand die over de pagina's gaat om er maandelijks een column bij te schrijven. De boel een beetje op de hak nemen, relativeren. Knipogen, neem het nou allemaal niet te serieus. Is nog geen groen licht voor gegeven.

En zo gaat het maar door, de maandelijkse Halleluja Hoogmis in de wijkkrant. Met gemeentelijk geld....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten