dinsdag 2 juli 2013

UIT DE OUDE DOOS (166)

Op de foto ziet u twee wijkagenten. De linker, René Hofman, is nog steeds in dienst te Beijum, de rechter manspersoon, ik meen dat hij Rob Lopzig heet, zie ik nooit meer in de wijk. De foto is een jaar of tien oud en is genomen aan de Claremaheerd. Tegenover waar tegenwoordig de videotheek (nog) zit. Het was 2001, 2002, de tijd van het interventieteam en van de Sociale Wijkvernieuwing in Beijum-Oost. Er werd speciaal een pand voor geopend, u ziet het, het Vraag & Antwoordpand. Open desnoods hier het bovenste document om inzage te krijgen hoe de toenmalige aanpak op en rond het plein tien jaar geleden werd onderbouwd. Probleemanalyses, oplossingen, interventies, etc.

Je kunt niet zeggen dat tien jaar geleden niet werd nagedacht over het opwaarderen van dit veel geplaagde deel van de wijk. En ook niet dat er geen werk werd verricht om dit te bewerkstelligen. Sociaal én fysiek gezien. De overlast en verloedering waren destijds intenser dan nu het geval is. Althans, dat is de 'gevoelstemperatuur' van ondergetekende in deze. Maar is dit ook concreet het geval? Is het te meten?
Cynisme ligt op de loer. Want, nogmaals, wat hebben al die inspanningen van tien jaar geleden concreet en blijvend opgeleverd? Herhaalt de geschiedenis zich weer, en glijdt 'Winkelcentrum' Beijum Oost terug naar af?
Wat, nog even doorzagen, heeft de dure inzet van het interventieteam destijds concreet opgeleverd? Ondergetekende heeft verschillende keren getracht dit boven water te krijgen. Zonder resultaat. Het zou toch niet verkeerd zijn als je de huidige situatie kon spiegelen aan die van tien jaar geleden. Dan kun je concluderen of alle moeite succesvol is geweest (interventieteam) of dat het achteraf gezien weggegooid geld is geweest.

Zal het over weer tien jaar beter gaan op en rond Plein Oost?
Update 3 juli, 14.25 uur: bedankt voor de aanvullingen. Ondergetekende bedoelde eigenlijk een recente evaluatie. Wat is er van de inspanningen en uitkomsten overgebleven? De Plein-Oost-crisis lijkt zich te herhalen. Wat is er van de Sociale Wijkvernieuwing overgebleven? Het was ook geen 2001, 2002, zoals abusievelijk in de tekst staat vermeld, maar drie jaar later.

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Die wijkagent heet volgens mij Rob Lodznic. Ik ken hem van Lewenborg.

Kees Huizenga zei

Dag Johan,

Ziehier enkele evaluatiedocumenten over dat interventieteam van Beijum-Oost. Met dank aan Google.

http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGHP_nlNL519NL519&q=Evaluatie+interventieteam+Beijum-Oost

Tot je dienst.

Kees Huizenga zei

Ik verwijs met name naar de Beijumkrant van maart 2005 (op de voorpagina staat ten onrechte maart 2006). Het voorpagina-artikel van de hoofdredacteur van de toenmalige, niet verkokerde, Beijumkrant. Wie schreef dit uitgebreid bericht? Johan Fehrmann.

Het gaat over de evaluatie van de interventieteams van Beijum-Oost.

Kees Huizenga zei

Een correctie: het is Rob Loznik.

Zie: http://nl.linkedin.com/pub/rob-loznik/5a/773/a3b