vrijdag 12 juli 2013

EEN VUURKORF EN/OF BBQ

Het is lekker om 's avonds een vuurkorfje in de tuin aan te steken, ik bedoel natuurlijk het houtwerk dat er in is gedumpt. Het geeft extra sfeer en een glaasje (wijn, bier) erbij verhoogt al gauw de feestvreugde. Je moet in het volgebouwde Beijum altijd even kijken of het kan, gaat de rook de openstaande slaapkamerramen van de buren bestormen? Even een natte vinger in de lucht steken, een probaat middel om te controleren hoe de wind staat, de zijde van de vinger die koud gaat aanvoelen vangt de (meeste) wind.
Wikipedia noemt een vuurkorf een ijzeren mand waar houtblokken in worden geplaatst. Wat op de foto is te zien is derhalve geen vuurkorf in de juiste zin des woords. Het is gewoon een ton die in de klei is gegraven. Het voordeel van een ton is dat het ding ook als barbecue dienst kan doen. Als het hout getransformeerd is tot as kan er houtskool onder in de ton worden gelegd, een rooster er over en branden en sudderen maar. Hamburgers, worsten, spiezen, etc.
Het zijn de langste dagen van het jaar. Voor het aansteken van een vuurkorf is dit geen handige tijd, tenzij je het past omstreeks elf uur 's avonds of later doet. Vuur tijdens klaarlichte dag is niks aan, het moet minstens schemerig zijn. Als bbq kan het ding eind van de middag, begin van de avond wel dienst doen.,

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste mensen, niet alle hout is zomaar geschikt om op te branden! Alleen onbehandeld schoon hout. Dus geen vezelplaten met een kunststof laagje, zoals op de foto. Die vezels worden bij elkaar gehouden door heel veel lijm. Opbranden is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid of die van anderen (en het stinkt ook nog eens). Als je dat gaat opbranden ben je met alle respect echt heel dom bezig!