vrijdag 12 juli 2013

ZIE MIJ EN MIJN SCHATJES

Er staat me vaag iets bij dat ik al een keer aandacht heb besteed aan vrachtwagenchauffeurs die de weg opgaan en naambordjes voor hun voorruit zetten. Dit in een poging om te doorgronden waarom ze dit toch doen.

 De verklaring ligt voor de hand. Zou je denken. Het gaat praktisch allemaal om mannelijke chauffeurs. Denk ik. Tot nu toe heb ik alleen maar vrouwennamen voor de ruiten zien pronken. Nooit een jongens- of mannennaam. Bij het nemen van de foto die u ziet bedacht ik nog: zal het om een echtgenote en twee dochters gaan? Is de chauffeur van de bestelauto soms getrouwd met Jasmijn, en zijn Fleur en Tessa z'n dochters? En, is hij daar zo blij mee en trots op dat hij dat op deze manier wil laten zien? Het lijkt me sterk. Maar je weet het niet. Waarom heb ik nog nooit een chauffeuse gezien die de naam van haar man of zoon voor de voorruit heeft gezet? Of een homo-chauffeur die pronkt met de naam van z'n vriend?
Ik heb geen andere verklaring dan deze: Het wereldje van de bezorgdienstauto's en vrachtwagenchauffeurs is een mannenwereld. En op deze manier, zie foto, onlangs ergens in de wijk genomen, willen ze laten zien: kijk ik ben een succesvolle man, zie met hoeveel vrouwen ik wat heb. Wat ben ik toch mannelijk. Ik ben een echte kerel.

Het doet wat denken aan heren die hoog opgeven over hun veroveringen en hun seksuele prestaties. Op een bepaalde manier kunnen ze dat niet rustig voor zichzelf houden (mochten de verhalen al waar zijn...). Er moét mee gekoketteerd worden. Je hoeft geen psychologie te hebben gestuurd om te weten dat dit een vorm van overcompensatie is. Wie als man echt een leuke vrouw heeft, met alles wat daar bij komt kijken, die hoeft daar niet mee te pronken, die is tevreden en relatief gelukkig voor zichzelf. Hebben chauffeurs die hun voorruit behangen met vrouwennamen misschien een tekort op een bepaald gebied?

Maar wat maakt het ook uit. Misschien moet je niet teveel psychologiseren. Het is toch een onschuldig iets om vrouwennamen voor de voorruit van je auto te zetten? Mag je een beetje de leegte van je dagelijkse bestaan op vullen? Mag het ook gewoon voor de leuk? Of voor de statusbehoefte? Voor de lol?

Zullen Fleur, Jasmijn en Tessa leuke vrouwen zijn?

Geen opmerkingen: