vrijdag 12 juli 2013

CAISSIÈRES ONTSLAGEN OM ALCOHOLVERKOOP

Gistermiddag voor de kassa bij de AH in Beijum: "Mag ik wel jullie legitimatiebewijs even zien?" Drie jongemannen voor me in de rij wilden een krat bier en wat chips en hapjes afrekenen. Balend: "Maar dan moet ik eerst naar de auto lopen om die op te halen." De caissière was onverbiddelijk. En dus was er wat oponthoud. Ondergetekende mocht met z'n kleine boodschap even voorgaan. De caissière: Er zijn de afgelopen tijd twee collega's op staande voet ontslagen. Er kwamen mystery guests alcohol kopen, door de gemeente ingehuurde jongeren die probeerden zonder het laten zien van hun legitimatiebewijs af te rekenen. Dat is hun gelukt. Ik ben blij met m'n baan en ben niet van plan dezelfde fout te gaan maken.

Groningse jongeren zijn het voornaamste wapen in de gemeentelijke strijd tegen alcoholmisbruik door jongeren. Dat stelt wethouder Jannie Visscher in haar uitvoeringsprogramma alcoholmisbruik. Volgens Visscher worden er nu echt concrete maatregelen getroffen. "In eerdere campagnes hebben we gemerkt dat het ophangen van posters niet al te veel effect sorteerde."
Jongeren worden bij voorbeeld ingezet om na te gaan of in de horeca de regels rond alchol worden nageleefd. Daarnaast wil de gemeente onderzoeken of het mogelijk is een alcohol- en rookvrij café gerund door jongeren te openen in de stad. www.dvhn.nl

Update 12 juli 14.06 uur: Het verhaal van de caissière wordt niet door het management bevestigd.

Geen opmerkingen: