zondag 14 juli 2013

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (154)

“Heeft u verstand van vlinders.” De mevrouw die me dat vroeg had even gewacht omdat ik op dat moment een pendelzweefvlieg fotografeerde. Ik weet wel iets van vlinders, maar hoofdzakelijk van dagvlinders. En dat was dit duidelijk niet. Ze had de vlinder ontdekt onder een bank en hem voorzichtig op de bank gezet tussen een paar stenen zodat niemand op de vlinder zou gaan zitten. Ik kan me niet herinneren dat ik de vlinder eerder heb gezien. Natuurlijk ben ik hem wel eens tegengekomen op een plaatje. Ik dacht aan een ligusterpijlstaart, maar dat was niet juist. Het is een groot avondrood, dat is een nachtvlinder uit de familie pijlstaarten.

De vlinder is goed herkenbaar aan de roze met olijfgroene voorvleugel met enkele strakke diagonale lijnen en de roze met zwarte achtervleugel. Op het olijfgroene borststuk bevindt zich een tamelijk scherp afgetekend rozerood lijnenpatroon dat zich voortzet in een lengtestreep over het achterlijf. Er is geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje en er is weinig variatie in kleur en tekening.
Het groot avondrood heeft een spanwijdte van 45 tot 60 mm en komt vrij algemeen voor in allerlei open terreinen, ook in tuinen.

De vlinder vliegt van half mei tot begin september in één, soms twee generaties. Hij vliegt in de avondschemering graag op kamperfoelie. De rups wordt doorgaans vaker waargenomen dan de vlinder. De tot 8 centimeter lange bruine rups wordt olifantsrups genoemd en trekt bij verstoring zijn kop iets in en beweegt dan zijn “nek” heen en weer. Door de oogachtige niervormige vlekken en spits toelopende “kop” (eigenlijk de voorzijde van het lichaam) lijkt hij nu op een slang, waar hij zelfs tuinierende mensen mee aan het schrikken maakt.

De soort overwintert als pop in een losse cocon in de strooisellaag.

Ik heb de vlinder voorzichtig laten overstappen op een (geplukt) blad en hem in de tuin gezet. Aan het trillen van de vleugels was te zien dat hij zich opwarmde om te gaan vliegen en even later verdween hij tussen de planten. Daar zat hij in ieder geval veiliger dan op de bank.

(Info: Wikipedia, Vlindernet en SoortenBank.nl)

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: