woensdag 3 juli 2013

PRESENTATIE BOEK 'CJG WERKT'

De directeur van Bureau Jeugdzorg Groningen, Martin Sitalsing, nam gistermiddag (pardon, was vanmiddag) in het CJG te Beijum het eerste boek van Evalien Verschuren in ontvangst. U ziet beide genoemde personen op de foto, vlak voordat de schrijfster het boek overhandigde. Bekijk desgewenst nog even de onlangs gepubliceerde aankondiging.
Een 25 tal uitgenodigde Beijumers waren bij de uitreiking aanwezig. Een vriendin van Verschuren trachtte al vragend naar de kern vanhet succes CJG-Beijum te komen. Ligt het aan de hoofdrolspeelster? Aan Evalien Verschuren zelf? Die wimpelt het liefst alle eer af. Maar toch, zonder haar creatieve en onconventionele manier van aanpak zou CJG Beijum niet zijn zoals het nu is. Wat is het antwoord van CJG-Beijum op de complexe wereld waarin we leven? In elk geval door zelf niet al te ingewikkeld te doen. Niet de zaak volpompen met regels, protocollen en andere beheersmatigheden. De menselijke maat gaat bovenal, doe maar gewoon, heb oog voor elkaar en steun elkaar. Eerst mensen en vervolgens eventueel een paar regels, en niet andersom. Doe eens iets wat niet mag, maak eens fouten, ga eens van de gebaande paden af.

Martin Sitalsing was lovend over Evalien Verschuren, het CJG Beijum en over het boek: "We gaan met deze aanpak weer terug naar hoe het eigenlijk hoort te zijn. Laagdrempelig, toegankelijk, menselijk, het CJG Beijum is een voorbeeld voor de hele stad." Eén opbouwend kritiekpunt bracht hij in. Het CJG is een vrouwenbolwerk: "Doe eens iets met vaders. Heel veel problematiek onder kinderen heeft met jongens te maken. Ik denk dat de rol van vaders meer aandacht zou moeten krijgen."

In 2012 werd Verschuren uitgeroepen tot Sociaal Werker van het Jaar, vanwege haar  onconventionele en creatieve aanpak. In Het CjC werkt! vertelt ze over haar werkwijze en schrijft ze met veel liefde over haar moeders en de problemen die zij ondervinden in de ingewikkelde samenleving. 
Het CJG werkt! is een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met het opzetten van laagdrempelige ontmoetingsplekken waar ouders en andere wijkbewoners elkaar treffen, inspireren en steunen. Lees hier.
Morgen verschijnt in de loop van de dag een video over de bijeenkomst en de boekuitreiking. Dat de video überhaupt is gelukt heeft zijdelings te maken met de aanpak van het CJG. De batterijen in de camera van ondergetekende waren op. Al struinend vond hij een pakketje batterijen in een la op het kantoor. Ongevraagd stopte hij daar twee van in z'n camera. Na afloop biechtte hij de 'diefstal' op. Verschuren: "Soms moet je niet al te braaf zijn. Het past helemaal binnen de werkwijze van het CJG."

1 opmerking:

Anoniem zei

Grote grote klasse!!!!