donderdag 11 juli 2013

DE BEDELAARSKOLONIE NU TE KOOP IN BEIJUM

Het voelt bijna decadent om het te lezen en er een blogbericht aan te wijden. Want, met wat voor onvoorstelbare rijkdom en middelen is het mogelijk om anno 2013 het boek van Wil Schackmann over 'De Ommerschans, het eerste landelijke gesticht voor luilevende armen' tot je te nemen. En om het vervolgens op internet te zetten. 

Bijna 200 jaar geleden zag De Bedelaarskolonie, de inrichting voor 'niet-nette mensen', een typering uit het boek, het daglicht.

Opgericht door de 'Commissie van Weldadigheid.' Bedelen was destijds absoluut not done. "Bedelaars zijn 'luilevende armen', mensen die de kantjes eraf lopen, die zich overgeven aan 'opzettelijke lediggang.' Ze zouden best kunnen werken maar ze doen het niet, ze hebben er geen zin in, ze profiteren liever van de hardwerkende vaderlanders." Wl Schackmann heeft een toegankelijk boek geschreven over deze periode in vaderlandse geschiedenis. Hoe maak je van "mensen die diep zijn gevallen weer zedelijke en brave burgers?'"Want, "dat bedelen niet netjes is, is te zwak uitgerukt, het is een 'drukkende plaag' een 'ineetend kanker' dat steeds meer mensen er toe verleidt een lui en werkloos leven te leiden. 'De onzalige bron van zedeloosheid', heet het, 'de menschonteerende en alle gevoel van schaamte verdoovende bedelarij.' " Ik zou zeggen, koop dat boek. Je word meegenomen in de tijdgeest van bijna twee eeuwen geleden. De oprichting van de Ommerschans, het leven in het gesticht, de aanpak, de manier van 'heropvoeden'...Indrukwekkend.

Al teveel wil ik verder niet over De Bedelaarskolonie verklappen. Ik vroeg me wel af, kun je het boek ook in Beijum kopen? In de thuishaven van de schrijver? Hoe zit dat Wil? Dit mailde hij gisteren: "Het heeft door ziekte bij Primera even moeten duren, maar ik ben heel blij dat ik nu ook in mijn eigen wijk te krijgen ben. Vanaf vandaag ligt De bedelaarskolonie ook bij Primera Hopster in winkelcentrum West."

Geweldig hoe Beijumer Wil Schackmann je mee weet te nemen naar een periode die voor de mensen die nu leven ondenkbaar is. De Bedelaarskolonie is een meeslepend boek geworden. Nogmaals, koop dat boek, en laat je aan de hand van Wil Schackmann meenemen naar een bijzondere opvoedingskolonie bij Ommen in 1822. De Ommerschans.

Zie ook dit en dit blogbericht.

Geen opmerkingen: