dinsdag 31 januari 2023

UIT DE OUDE DOOS (582)



Basisschool de Doefmat bestaat al jaren niet meer.

Naar het schijnt werd er ooit een schilderwedstrijd gehouden, genaamd 'De Kleine Appel'. 

Het was me niet helemaal duidelijk hoe lang de jaarlijkse schilderwedstrijd op de Doefmat, genaamd 'De Kleine Appel' heeft bestaan. 

Via Google: Al 23 jaar lang wordt op basisschool De Doefmat in Beijum rond deze tijd een Grote Kinderkunst Wedstrijd georganiseerd. Deze wedstrijd, “De Kleine Appel” (vernoemd naar de grote Karel Appel). laat telkens weer zien dat er uit kleine handen grote kunst kan ontstaan. Ook dit jaar hebben veel kinderen thuis, in de kerstvakantie of vlak erna, een kunstwerk gemaakt naar aanleiding van het thema “Het leukste wat ik ooit heb gedaan of heb meegemaakt is .....”

Waarschijnlijk staat op de linker foto een der leerkrachten uit die periode een kunstwerk van een leerling te bekijken. De wedstrijd liep in 2001/2002.

De linker foto is ooit door Hilda Hofstra gemaakt.

In 2013 plaatste Beijumnieuws deze aankondiging over de Kleine Appel

"PAS GOED OP JEZELF JIJ!' OEI, KIJK UIT VOOR BEP....

 

Priemende ogen, onverbiddelijke woorden.

Berg je maar als onze Bep tegen je uitvaart.

Een paar dagen geleden kwam ik haar tegen op de Beijumerweg vanuit Stad. Bijna de hele scootmobiel volgeladen. 

Bep: "Ik ben alle kringloopwinkels in de Stad langs geweest."

Spullen voor en achter in het mandje, een doos met onduidelijke inhoud tussen de benen.

Maar goed, Bep had lucht gekregen van de medische toestand van deze blogger.

Zie de kop tekst: "Als jij niet goed voor jezelf gaat zorgen dan zwaait er wat. Dan kom ik je hoogstpersoonlijk een schop geven."

Och mien God, wat zit daar nog een leven in.. Onze Bep. Komende maandag wordt ze eenentachtig jaar. En zo oald wordt ain zwien nait,

Even pesten: hoe wil je dat doen mij een schop verkopen Bep?

Ze ging tekeer....De blogger bond in en beloofde wat ze eiste. Is er een andere keuze?

De krasse Koningin van Beijum is nog onder ons. Elke dag dat we van onze Bep kunnen genieten is mooi meegenomen.

Over die dokters, ze heeft sinds twee  jaar een nieuwe hartklep
Veertien maanden geleden had ze last van haar been

Onze blije Beijumse...zie onze jongedame nog eens stralen in 2014
In 2020, onze COPD-Bep met mondkapje.

Een maand later kreeg ze een nieuwe scootmobiel

Bep was een lichtpuntje in Corona-Beijum, optimistisch, levenslustig.

 In 2018 publiceerde Beijumnieuws het verhaal over hoe en wat en waarom Bep wekenlang op een kale, natte betonnen vloer moest leven. Lees nog eens het verhaal over de hoospartij en het water dat omhoog vloog en een zwembad in haar woning creëerde. En bekijk het filmpje kort daarna, zie beneden.

Update 18:10 uur,  mijn favoriete anoniem reageerde weer eens, zie afbeelding rechts. Erg komisch, de persoon wil dat mensen als Bep gediscrimineerd worden, ook een gehandicapte heeft recht op een blogger die in zijn of haar mandje gluurt. Nee, deze blogger kan het nog steeds niet laten, het mandje van onze Bep zal nog veel vaker aan een inspectie worden onderworpen.....

Update 1 februari;  18.00 uur. Mevrouw de Koningin was vanmiddag in onze eigen Kringloopwinkel en kocht daar onder meer een tapijt. hetgene wat in haar mandje zat was na een grondige inspectie acceptabel.
Zie foto links en beneden.

GRATIS CURSUS DIGD EN/OF DIGIVITALER VOLGEN IN DE BIEB?


In de Forumbibliotheek in Beijum staan weer leuke en leerzame cursussen gepland. Wil jij je digitale vaardigheden verbeteren?  Meld je dan aan voor de deze cursussen!

INGEZONDEN DOOR NANDA HOVINGA

De wereld digitaliseert. Het contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal, maar ook het contact met de huisarts gaat steeds vaker via de computer, tablet of smartphone. Dit laatste is een voorbeeld van digitale zorg. Digitale zorg betekent dat je jouw zorg en gezondheid online kan regelen en controleren. Het gebruik maken van digitale zorg heeft voordelen. Het kost minder tijd en je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens.

Wil jij kennis maken met de digitale zorg?  Meld je dan aan de voor de cursus Digivitaler:

Digivitaler is een gratis cursus. Deze cursus bestaat uit twee bijeenkomsten van drie uren. Tijdens de cursus leer je gebruik te maken van de digitale zorg door zelf praktisch aan de slag te gaan met oefeningen. Je leert bijvoorbeeld: hoe je kan beeldbellen met de dokter, hoe je gezondheidsapps gebruikt op de telefoon, hoe je online een herhaalrecept kan aanvragen of hoe je je eigen medisch dossier kan inzien.
De cursus vindt plaatst op donderdag: 16 en 23 februari van 9.30 tot 12.30 uur.

Wil je meer weten over de digitale overheid en leren wat je daar allemaal mee kunt? 

Dat kan in de cursus DIGID wat kan ik er mee?!: 

Dit is een cursus die bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uren. Tijdens de cursus leer je onder begeleiding van een docent, gebruik te maken van de digitale overheid door zelf praktisch aan de slag te gaan met oefeningen. Je leert wat je allemaal kunt doen met de DIGID en welke informatie de overheid over jou weet en wat je daarmee kunt. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de opbouw is van je AOW en leer je gebruik te maken van de Berichtenbox van MijnOverheid.

De cursus vindt plaatst op donderdag: 16, 23 en 30 maart van 10.00 tot 12.00 uur. 

Heb je interesse in (één van) deze gratis cursussen? Neem gerust contact op via onderstaande contactgegevens of kom langs bij de bibliotheek. 

Aanmelden of meer informatie? 

Website: Hulp- en spreekuren (forum.nl)

Email: sociaaldomein@forum.nl

Telefoonnummer: 050 368 36 83 

Adres: Ypemaheerd 42, 9736 MA Groningen

(Zie Nanda hier

maandag 30 januari 2023

SLOTBIJEENKOMST 'KARDINGE GROEIT'...(natuurbegraafplaats?)

 

De zaal van de Rietlanden, in de volksmond ook nog Kanoboerderij genoemd, zat vanavond vol belangstellenden. Na de eerste bijeenkomst, vorige week, was vanavond de tweede en afsluitende avond over 'Kardinge Groeit'. Hét thema was en is: komt er een natuurbegraafplaats vlak boven de noordgrens van Beijum?

Open eerst bovenstaande link. Kees Huizenga was aanwezig bij de eerste bijeenkomst en reageerde drie keer redelijk inhoudelijk. Ook kwam een reactie binnen van iemand die Stichting Natuurmonumenten beticht van onredelijke commerciële bedoelingen. De aanleg van de natuurbegraafplaats zou een "verdienmodel' zijn.

Ook mailde iemand met verontrustende vergezichten over de mogelijke begraafplaats, er spreekt achterdocht en negtieve projectie uit: 

Laten we niet vergeten dat natuurbegraven Nederland BV een commerciële organisatie is. De inkomsten gaan naar de BV. De zogenaamde inspraak is een farce als vooraf op basis van motivatie of meedenkende organisatie een selectie wordt gemaakt.

Op de volle kleigrond groeien de bomen van het Beijummerbos (en niet het Kardingerbos) uitstekend.

En dan het natuurbegraven op zich ; wat nou een zegen voor de natuur: Je gaat de grond ophogen met zand in een kleigebied je reinste verstoring van de bodemlagen. De begroeiing die daar op ontstaat hoort bij zandgronden en hoort niet in een kleigebied. Verder ga je een paar keer per week gaten graven en de rust verstoren. De ontsluiting wordt een ramp en zorgt voor overlast voor de omwonenden De bodem wordt vervuild met medicijnresten en metalen van de protheses. Wat echt een zegen voor de natuur zou zijn is de kadavers (sorry voor het taalgebruik) aan de oppervlakte leggen; goed voor aaseters,vliegen, schimmels en zwammen. Dat is pas natuur differentiatie. Zoiets doe je natuurlijk niet maar een natuurgebied opofferen aan een commerciële organisatie doe je toch ook niet.


De discussie leeft. Behoort landbouwgrond tot een 'natuurgebied dat opgeofferd wordt'? Zal de begraafplaats in geval van aanleg echt worden vervuild met medicijnresten en metalen? Of is dat een staaltje van vijandig neerzetten en negatief framen van het natuurbegraafplan?


Deze blogger was vanavond tot de pauze aanwezig op de bijeenkomst. Hij bespeurde totaal geen negativiteit of lelijk taalgebruik.


De boswachters Reiner Hartog en Bart Zwiers openden de avond, zie foto boven. Projectleider Maartje ter Steeg nam het stokje over, afbeelding links, en als derde spreker kwam Heilien Tonkens aan het woord over de uitwerking van de plannen, de ontwerpen en de voorwaarden voor de aanleg van een natuurbegraafplaats. Constant lag de klemtoon op: het gaat om de natuur en we gaan het samen doen. De hoge betrokkenheid bij Kardinge werd geroemd.


In november gaf de gemeente Hogeland groen licht richting Natuurmonumenten om planen uit te werken. De ontwerpthema's die spelen zijn: 


De natuur staat voorop.

Aandacht voor het uitzicht van omwonenden.

Komt er een verbindingsroute vanaf Zuidwolde naar het Beijumerbos?

Half open landschap wordt gewaardeerd.

Aandacht voor verkeersdrukte op de Oosterseweg te Zuidwolde.


Randvoorwaarden voor Kardinge Groeit in het gebied boven Beijum:


Vergroten van diversiteit en natuurontwikkeling.

Parkeergelegenheid bij de onlangs gekochte boerderij 't Ploatske aan d Oosterseweg.

Halfverharde plaatsen die het hele jaar door toegankelijk zijn.

30 van de 38 ha gekochte grond boven Beijum inrichten met een mogelijkheid tot natuurbegraven.

Delen van het gebied moeten verhoogd worden voor het begraven.


Tijdens de pauze konden de aanwezigen een enquête invullen. Deze blogger had tijdens zijn aanwezigheid stellig de indruk: of je nou voor of tegen de aanleg van een natuurbegraafplaats vlak boven Beijum bent, de uiterste zorgvuldigheid wordt in acht genomen. Iedereen mag meepraten, bezwaren inbrengen, zorgen.


De aanleg van een natuurbegraafplaats is een middel, geen doel op zich. Natuurmonumenten zal het niet in het hoofd halen om rucksichtslos plannen door te drukken waar geen draagvlak voor is. Dat kaatst altijd terug.


De blogger is neutraal, het mag doorgaan en het mag niet doorgaan, maar hij ziet de aanleg van nieuwe natuur boven Beijum wel gebeuren. 

Het Hogeland gaat er natuurlijk over, maar er zal rekening worden gehouden met wensen en zorgen van Beijumers.


Dat zal niet ten koste gaan van reeds bestaande natuur, zoals het Dagblad het een paar dagen geleden benoemde. Tot nu toe ligt er landbouwgrond. 

Voorzichtige persoonlijke conclusie....de wijk Beijum kon wel eens beter worden van natuur langs de zuidrand van de wijk, langs de oostkant en binnen afzienbare tijd ook nog eens langs de noordkant.


Opvallend, de aanwezigen hadden, aldus deze blogger, een gemiddelde leeftijd van + 50 jaar, en iedereen was wit. Amper/geen jongeren...allochtonen.


Afbeelding beneden, de uitgedeelde enquête.



BLEIJUMNIEUWS (44)

"Ik doe dit al vijftien jaar."

Belangeloze actieve mensen in de wijk, ze bestaan nog.

Vrijwilligers lijken een uitstervend soort, voor evenementen in de wijk zijn ze soms amper te krijgen of te porren.

Maar kijk aan, we hebben Jacob. Froukemaheerd. Een keer per week gaat hij met prikstok en vuilniszak in een rondje op zoek naar wat niet in zijn leefomgeving thuishoort.

Al vijftien jaar!

Even in het archief duiken, ja, hij werd dertien jaar geleden reeds ene keer geportretteerd op Beijumnieuws

Het zijn de stille krachten in de wijk, zonder groot ego.

Bijna twee jaar geleden, twee dames waren aan het vuilnis prikken in Beijum Oost

Je kunt het geen strijd noemen, het is geen wedstrijd. Maar aan de ene kant heb je een klein groepje vervuilers in de wijk, aan de andere kant heb je mensen als Jacob.

Van de laatste categorie kan een mens bleijum worden.

THEATERPROJECT BEIJUM OP DE PLANKEN GAAT LOS

 Theaterproject Beijum op de Planken!

Ingezonden bericht

Na bijna een jaar van voorbereiding is het dan eindelijk zover! Beijum op de Planken! gaat van start. 

Ben jij, net als wij, een liefhebber van theater? En vindt jij het leuk om aan een wijk-brede theaterproductie mee te werken? Reserveer dan nu 17 februari in je agenda. 

We starten om 17:00 met een gezamenlijke maaltijd zodat we elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten. Iedere Beijumer vanaf 8 jaar kan gratis aan het project meedoen. Ontdek samen met ons je talent! 

We zijn op zoek naar schrijvers, acteurs, technici, ontwerpers en alle andere creatieve wijkbewoners. Dus ook naar jou! De bijeenkomst zal worden gehouden in de Amkemakoepel, Amkemaheerd 481 (naast de Aldi). Er is een beperkte capaciteit dus aanmelden is verplicht. Meld je snel aan want vol=vol. Aanmelden kan op http://educatielab.nl/theater.php of via een whatsapp naar 06-28216193.

Wij zien ernaar uit je te ontmoeten,

Arjan van Rijs (initiatiefnemer)

Sander Roux (film- en theatermaker)

Kitty Boon (cultuurcoach Vrijdag in de Buurt)

Ook in 2014 werden acteurs gezocht....voor Eigen Heerd...zie ook dit bericht

MAANDAGOCHTEND (579)



Het hoeft misschien niet eens opgeruimd te worden, het breekt zichzelf wel af.

Dacht deze blogger bij het aanschouwen van de resten die ruim vier maanden geleden overbleven van een zogenaamde vreugdevuur.

Zie foto boven, Groene Hart, ergens ter hoogte van de Onnemaheerd.

Het ligt er nog steeds. Wat een vreugde, aldus de enigszins cynische gedachte die bij ondergetekende omhoog komt. Hout in een natuurgebied, ja het zal zichzelf wel afbreken. Niet best als het kurkdroog was geweest tijdens de laatste jaarwisseling...

Deze blogger heeft al tijden een fascinatie voor de opwaartse en neerhalende krachten in Beijum.

Zie ook foto links. Plein Oost.

Zal het een kick geven om een vuilnisbak kapot te schoppen? Vijftig meter verderop is op hetzelfde plein een in brand gestoken niet vervangen Hoe goed en gek moet de gemeente Groningen zijn om alles maar weer te herstellen? Het ligt er op deze maandagochtend maar weer treurig bij.

Dat bakbeesten van elektrokasten met graffiti worden beschilderd lijkt deze blogger minder ernstig, en daar kan iedereen vanzelfsprekend anders over denken. Zie afbeelding rechts.

Laat dat nou aan kunstenares Willy Koolstra over heren (vast geen dames). Die verfraaid die krengen

Foto beneden, de gemeentewerkers zullen op deze kille maandagochtend ook weer aan de bak gaan. Een verwarmende schaftkeet is dan wel zo prettig. Barmaheerd. Terzijde, heerlijk, een bak koffie en een gehaktbal in de schaftkeet Ruim elf jaar geleden maakte deze blogger een video over schaftende heren in een schaftkeet

Als het ware kukelt de haan op de schaftkeet Beijum wakker. Opstaan, een nieuwe week mensen.
Komen opwaartse en ook neerwaartse krachten samen in de graffiti-wagens? Zie ook dit bericht Het lijkt op een compromis. Graffiti aanbrengen om graffiti tegen te gaan.

De laatste MAANDAGOCHTEND van januari 2023 alweer. Woensdag begint februari.

Een prettige en voor zover mogelijk gezonde week toegewenst.


zondag 29 januari 2023

EERSTE UITZENDING BEIJUM-TV

Het zullen in eerste instantie driewekelijkse uitzendingen worden.

Hoe gaat zich dat verder ontwikkelen?

Beijum-TV heeft afgelopen vrijdag de eerste uitzending online gezet.

Zie beneden, drie items. Een rustige nieuwslezeres geeft balans aan de uitzending.

Zie ook deze aankondiging van eind november vorig jaar

DE LANGE TOCHT TERUG VAN NOORWEGEN NAAR BEIJUM VOOR ANGÈLIQUE

 

Angèlique Heller wilde morgen vanuit Noorwegen vertrekken. Ze heeft nu gekozen voor een overtocht naar Denemarken voor morgenochtend en rijdt vanuit daar naar huis. De kosten krijgt ze vergoed.

Staat sinds gisteren op NOS.nl

Angèlique, onze Beijumse die vastzit in Noorwegen en vandaag terug wil naar huis in de Scheltemaheerd? Daar moest deze blogger meer van weten. En, wat een amateuristisch gedoe in de Eemshaven...

Open de link, een veerboot vertrok gisteren niet vanuit de Eemshaven naar Kristiansand in Noorwegen. En dientengevolge gaat de boot vandaag ook niet terug naar Eemshaven/Groningen. Hoe kom je nou terug Angèlique?

Eerst even terug, Angèlique, Buurtzorgmedewerkster in een wijk in Stad, besloot afgelopen oktober om drie maanden in Noorwegen te gaan werken. Onbetaald verlof krijgen en de horizon verbreden. Even uit de vertrouwde comfortzone, het overbekende evenverlaten. Vorig jaar april er een diploma verpleegkunde bijgehaald en besloten om een paar maanden over de grens te gaan kijken...en te gaan werken.

Het werd een woon-zorgcentrum daar boven in Europa. November, december en januari werken en cultuur snuiven in het koude en donkere Noorwegen.

Wat was het handig om naar Noorwegen te reizen eind oktober. Drie kwartier vanuit Beijum naar de Eemshaven rijden, auto op de boot en de volgende dag in Kristiansand aankomen. Niet ver van het woon-zorgcentrum, wat een gemak. Via de Holland Norway Lines. Open weer bovenstaande links, het is een boven verwachting populaire reisroute.

Vanochtend had ik contact met de onfortuinlijke Beijumse. Doodmoe zijn en dan via de boot naar Denemarken moeten om vandaaruit naar Groningen-Beijum terug te moeten rijden. Na amper geslapen te hebben...

"Ja, ik baal ervan, ik zit nu op de boot van Kristiansand naar Hirtshals in Denemarken, mijn man kan me niet komen ophalen die ligt met corona in bed. Ik zal Denemarken door moeten rijden en ook noord Duitsland om weer terug in Beijum te komen."

Wat een toestand. Beviel het in Noorwegen? "Het was leerzaam in het woon-zorgcentrum maar ook erg pittig. Er is veel ziekte onder het personeel waardoor er veel stres s in het team is en de hele ICT daar is verouderd. Lastig om alles onder de knie te krijgen."

Zin om terug naar Groningen-Beijum te gaan? "Zeker, ik ben erg blij dat ik terug ga en weer in mijn eigen taal kan communiceren. Ik vond het wel leuk en leerzaam maar niet leuk genoeg om me er te gaan vestigen. Wat natuurlijk meespeelde is dat ik er drie maanden in de meest donkere periode van het jaar ben geweest. De Noren zijn erg op zichzelf, gezelligheid liet wel eens te wensen over."

Wat een dapper uitstapje. Angèlique rijdt momenteel terug naar Beijum, ze zal laat in de avond erg moe arriveren. Herenigd met haar man, de bekende topklusser Martin Heller.

En wat een amateurisme in de Eemshaven. De haven lag vol....wederom bovenstaande NOS-link...

ZATERDAGSE DRUKTE IN SPORTHAL BEIJUM



Kan niet missen, volleybalvereniging Lycurgus speelt een thuiswedstrijd.

Dacht deze blogger gistermiddag nadat hij sinds enige tijd weer eens Sporthal Beijum binnenstapte.

Wat een drukte. De nodige fietsen buiten en veel publiek langs de kant.

Lycurgus een thuiswedstrijd? Vast wel, maar er waren drie potjes tegelijk gaande.

Wat hebben we een ruime sporthal dat er drie potjes volleybal tegelijkertijd kunnen worden gespeeld.

Gejuich, geapplaudisseer, zweetlucht. 

Je zou het bijna vergeten, en waarschijnlijk staat er amper een Beijumer bij stil: we hebben in Sporthal Beijum al weer bijna twee jaar een Sportcafé.

Zie nog eens dit bericht


Foto links, is vanuit het café genomen. Het lijkt wel een skybox, met uitzicht op de volleyballers.

Video beneden, wat een spannende rally!

Ruim dertien jaar geleden kwam ondergetekende ook een keer kijken.
Zie nog eens dit bericht + video

Ook vanmiddag was er weer veel enthousiasme, beleving en fanatieke inzet.

Zie de foto's.

Zie ook Youtube





 

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (281)





De natuur is eind januari deels groen, voor een groot gedeelte nog doren op bepaalde plekken ook voorzichtig opbloeiend.

Foto boven, de tuin van de Wiershoeck.

Eem mix van dor en groen.
Hoe die dubbele rij groene planten heten....geen idee.

Foto links, zijn het narcissen die binnenkort uit gaan komen?
Krokussen?

Ergens in het Groene Hart van de wijk. Dient het voorjaar zich hier al aan?

Foto rechts, de eerste prille sneeuwklokjes in de wijk werden vlak voor Kerstmis reeds gespot

Ze zijn nog niet uit de kluiten gewassen, dat zijn sneeuwklokjes bij nader inzien nooit, maar ze zijn wel duidelijker zichtbaar en ze komen ook minder kwetsbaar over. 

Foto beneden, in de afgelopen MAANDAGOCHTEND is er al aandacht aan besteed, zie de rechter foto in dat bericht. 
Zal er echt iemand met een pot gele verf of met een gele spuitbus het Groene Hart inlopen?

Twee boompjes, wat daar voor door moet gaan, met beiden zo'n tien centimeter gele verf op zich.

Vreemde lui heb je er toch bij. De mens is misschien wel het meest vreemde object binnen de Natuur in en rond Beijum.

 

zaterdag 28 januari 2023

EN HET WERD EEN FEESTJE IN DE SMELTKROES




Naar aanleiding van het vorige bericht liep deze blogger tegen half drie vanmiddag even naar de hoek Claremaheerd-Emingaheerd, alwaar de Smeltkroes gevestigd is.

Zal het een feestje zijn?

Het zou een Frisse Start worden.

Zo zag het er ook wel uit, je kon wel lekkers krijgen buiten, zie foto helemaal beneden, en binnen heerste gezelligheid. Fris feestje, zogezegd.

Gelukspoppetjes werden uitgedeeld, er werd een soort van geknutseld aan de tafeltjes, wat te drinken erbij, zoetigheid. 

Prima sfeer. Discussiëren over al of niet een natuurbegraafplaats boven Beijum. Voors en tegens, zoals altijd.

Linker foto, een medewerkster krijgt van een jonge creatieve Beijumse een soort van stempel op de wang geplakt of geschilderd.

Rechts, dezelfde medewerkster met haar ridder. De Smeltkroes is ook een beetje een Sociaal Café op Beijum Oost.

VANDAAG FRISSE START SMELTKROES


Deze blogger kan de ontwikkelingen binnen Smeltkroes soms amper bijbenen.

Dan heb je Beijumse Maatjes, werd veranderd in Groningse Maatjes. Komt er een project 'Ons Gouden Hart' en dan weer een project genaamd Miss Baksel en nou heb je ook weer Frisse Start.

Doen jullie even kalm aan overenthousiaste en gedreven medewerksters van de Smeltkroes?

Foto's zijn afgelopen week gemaakt. Een
reorganisatie binnen de Kroes.
Vertel dames.

Tijd voor weer een gezellig evenement!
Komende zaterdag tussen 11.00 en 15.00 vieren wij een Frisse Start. Een nieuwjaarsborrel had gekund, maar zo overrated.
Jullie zijn vast al bekend met al het moois dat in dit pand aan de Claremaheerd 53 gebeurd. Toch nemen wij jullie nog een keer mee in het bruisende plekje dat wij samen gecreëerd hebben.

Je hebt natuurlijk binnen het stukje Smeltkroes Stekzilla - Planten en Stekken , Ons gouden hart, miss-baksel , Recyclepunt Smelt , en Groningse Maatjes. Prachtige buurtbewonersinitiatieven waarvan voor ieder wat wils.
Binnen Kringloop Wijkwerken Beijum heb je clay's repair café, kleding herstel, en houtbewerking. En vanzelfsprekend de Kringloop met allerlei verborgen schatten.
Zaterdag zijn er verschillende leuke activiteiten, hierover kun je op de verschillende Fb-pagina's informatie winnen en via Groningse Maatjes zullen wij alle activiteiten a.s. vrijdag nog eens aankondigen.

Kom je gezellige langs om deze frisse start met ons te vieren? IS NU BEZIG!!

Klik de rechter afbeelding groter.

 

WINTER IN DE WIBENAHEERD (5)


Begin komende week begint februari, de kortste maand van het jaar.

Geen schrikkeljaar bij mijn weten dit jaar, dus 29 dagen....

Over pakweg 32 dagen begint maart, de lentemaand.

Dit, foto's, wordt hem niet meer.

Wederom geen Elfstedentocht, geen halve meter sneeuw, geen ijsplezier, sneeuwpoppen.

Denkt deze blogger.

Alweer de laatste zaterdag van de eerste maand van het jaar.

Is hij te voorbarig?

De veertien dagen vooruit voorspelling voor Beijum geeft totaal geen winterweer aan....
 .

vrijdag 27 januari 2023

RECREATIEPARK KARDINGE (290)





Het spook dat corona heet konden we wel eens voorgoed achter ons hebben gelaten. Tenminste, laten we dat hopen.

Foto boven, bijna twee jaar lang werd er amper gevoetbald, maar das war einmal.

Op de fiets naar Sportpark Kardinge en lekker rennen, voetballen, keepen. Conditie opbouwen, afreageren, energie kwijtraken en ook opdoen.

Het is bijna tot een uur ´s middags licht en Recreatiepark komt weer meer en meer tot leven.
Het komt uit de winterslaap, zogezegd.

Foto links, met de Klimtoren op de achtergrond, spelen op een basketbalveldje op de hoek Koerspad-Meedenpad.

Tegen vijf uur 's middags was dat.

Rond dat tijdstip is foto rechts ook genomen, maar dan een dag later (afgelopen week).

Een eenzame skater aan het oefenen op het skateparkje aan de voet van de Kardingerheuvel.
Klik foto's links en rechts groter om beter te bekijken.

ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar het begint bij hem te kriebelen. Het nieuwe voorjaar, het mag snel gaan ontluiken. Wantwinter zal het niet meer worden.

"s Avonds het Kardingerpark inlopen of fietsen....wat een mooi vooruitzicht.

DE EIERBAL...WAAR KOMT DIE TOCH VANDAAN? (geen integratie zonder aaierboal)

 

Een dag of wat geleden liep ik twee heren van OOG-TV tegen het lijf in Stad.

Een gemoedelijke stadszender, veel chiller dan het hijgerige van Rtv-Noord, aldus mijn persoonlijke mening.

Ze maakten een reportage over de Groningse snack bij uitstek. De eierbal.

Blogger mocht ook een klein zegje doen en hij herinnerde zich bij thuiskomst dat hij ca zes jaar geleden een bericht heeft gewijd aan een Beijumer die eierballen op de Grote Markt verkocht.

Zie nog eens dit bericht

Foto's links en rechts komen ook uit dat bericht. Het gezelschap dat we zien heeft zich ingespannen om de aaierboale tot Groninger Cultureel Erfgoed te bombarderen.

Op de foto staan Herman Bröring, Peter Kars, Jos Rietveld, Henk Scholte en Angelique Westerhof.

Via de hierboven verwijzende link is ook een persbericht over de eierbal en het culturele erfgoed te lezen.

De eierbal geeft een foutmelding in dit bericht...alsof het woord niet bestaat.

Hieronder de video van OOG....

EERSTE BIJEENKOMST KARDINGE GROEIT GEWEEST (natuurbegraafplaats?)


Afgelopen maandag was de eerste van een tweetal bijeenkomsten in het kader van Kardinge Groeit, het onderwerp al of geen natuurbegraafplaats boven Beijum werd uitgebreid besproken. Locatie Rietland aan de Noorddijkerweg.

Deze blogger kon niet aanwezig zijn en hij had en heeft het voornemen om komende week naar de tweede bijeenkomst te gaan en daar een verslag van te mmaken. Maar er werden foto's gestuurd die we hier zien en ondergetekende sprak met enkele aanwezigen.

Er waren meningsverschillen, tekende deze blogger op, maar het werd niet verhit. Er zijn voorstanders en tegenstanders van een natuurbegraafplaats vlakbij Beijum, zo simpel is het. Boswachter Bart Zwiers: "Er heerste in het algemeen een positieve en constructieve houding om er voor ons als de natuur iets moois van te maken."

Zoals gezegd, volgende week meer. Dagblad van het Noorden heeft wel al een bericht aan de bijeenkomst gewijd. Daarin wordt gerept al zouden Beijumers die aan de oostkant van de wijk wonen tegen de natuurplaats aan moeten kijken. Dat is niet waar, dit geldt voor bewoners die aan de noordkant, met uitzicht op Zuidwolde, wonen.

Ook staat er vandaag een nogal tendentieuze en misleidende stelling online bij het Dagblad, waarvan deze blogger het vermoeden heeft dat net als met het ietwat stokend (tegenstellingen uitvergroten) bericht dat de doelstelling is: ophef creëren. Spraakmakend willen zijn, bezoekerscijfers...

Er wordt namelijk helemaal geen natuur opgeofferd voor de mogelijke natuurbegraafplaats. Dat is een flauwe insteek, de aanleg van de begraafplaats zal de natuur in Kardinge gaan uitbreiden, nu zijn er louter weilanden. Er kwamen negentig nieuwsgierige belangstellenden op de bijeenkomst af.

NB, de bijeenkomst voor volgende week is volgeboekt. Aanmelden kan niet meer.

Zie ook de reactie hieronder van de tijdens de bijeenkomst aanwezige Kees Huizenga.

https://www.kardingegroeit.nl/nieuws/informatiebijeenkomst-wordt-gesplitst-in-23-1-en-30-1/

Zie ook dit bericht met doorverwijzende links

Stelling van de dag | Het is zonde om natuurgebied op te offeren voor een natuurbegraafplaats.