Lekkere aaierboal'n Roy! |
"Ik sta hier al zestien jaar te verkopen."
Denderend nieuws vandaag voor de Groninger geschiedenis en voor het behoud en het uitbreiden van het Groninger Erfgoed. Vandaag kwam een opgewekte mail binnen:
De aaierbol te koop bie 'd Olle Grieze... |
Smokt bèèst! |
Wij, de aanvragers, hebben met deze erkenning ons doel bereikt. We zijn er van overtuigd dat de Ambachtelijke Grunneger Aaierbal deel blijft uitmaken van ons Grunneger-DNA waar nog hail veul lu, ook van boeten Grunn, ook in de toekomst nog veul van mogen blijven genieten.
Groningen, 30 maart 2017
Groningen, 30 maart 2017
Herman Bröring
Peter Kars
Jos Rietveld
Henk Scholte
Angelique Westerhof
Helemaal onderaan staat het toegezonden persbericht.
Maar eerst ging de Beijumblogger vanmiddag even een eierbal eten op de hoek Oosterstraat/Grote Markt in de Stad. Ain aaierboal met uutzicht op 'd olle Grieze...kin het Grunningeser?
Extra feestelijk tintje, Beijumer Roy werkt al zestien jaar op deze plek waar tot jaren geleden de FEBO zat.
Wat verkoopt die man lekkere aaierbal'n! Al jaren tientallen dozen met inhoud die hij op bovenste foto in zijn hand draagt.
Roy kon wel eens de aaierbal'n-verkoopkampioen van Groningen zijn, hij heeft er vast al duizenden van verkocht tijdens zijn zestien dienstjaren.
Henk Scholte, links op de foto, stuurde dit persbericht:
Twee nieuwe
tradities op Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in
Nederland.
De Nationale
Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is uitgebreid
met twee nieuwe tradities uit de provincie Groningen: de
Stoetbomentraditie en de Groninger Eierbaltraditie.
De rond 1900 ontstane
traditie van het uitreiken van stoetbomen is verankerd in het 'Hoge
Land' in het noorden van de provincie Groningen. Na hun eerste
schooldag krijgen kinderen een stoetboom. Een stoetboom is een grote
tak versierd met witte broodjes (stoeten) en andere lekkernijen.
Oorspronkelijk werden de stoeten aan de takken vast gebakken,
tegenwoordig gebeurt dit alleen nog in Spijk en worden de broodjes
elders na het bakken aan de takken vastgebonden. Voor schoolkinderen
markeert de stoetboom het moment van overgang naar een nieuwe
levensfase op school. Voor ouders en grootouders is het een moment
van herkenning en herinnering dat zij willen doorgeven. De traditie
is door een aantal betrokken schooldirecteuren voorgedragen voor de
inventaris.
De Groninger
eierbaltraditie is een traditie met een iets kortere geschiedenis.
De eierbal is ontstaan vanuit, een na-oorlogse, zuinigheid en hij
wordt gemaakt met ingrediënten die toen relatief eenvoudig
voorhanden dan wel verkrijgbaar waren. Zowel het bereiden van de
eierbal als de gebruiken eromheen zijn onderdeel van de traditie.
Deze gebruiken zijn onder andere de verschillende eetmomenten en het
vergelijken en
becommentariëren van de eierbal. De eierbal zelf is een afgekoeld
hardgekookt ei dat omwikkeld wordt met een laagje deeg om daarna
gefrituurd te worden. De eierbal kan zowel warm als koud gegeten
worden. Aan het deeg worden kruiden toegevoegd die per maker kunnen
verschillen. Er bestaan daardoor veel eigen, geheime, recepten die
van generatie op generatie worden doorgegeven. Het Genootschap
Ambachtelijke Grunneger Aaierbal, dat zich inzet voor het levend
houden van de traditie, heeft de traditie voorgedragen voor de
Nationale Inventaris.
De inventaris vloeit
voort uit het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel
Cultureel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekende en waardoor er
in Nederland een nieuwe tak van erfgoed is bij gekomen.
In opdracht van het
Ministerie van OCW coördineert het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed
Nederland de uitvoering van dit verdrag. Immaterieel erfgoed zijn
tradities die wij van onze (groot)ouders overnemen en doorgeven aan
onze kinderen. Het zit in de harten, hoofden en soms ook in de handen
van mensen en het leeft. Het is dynamisch erfgoed dat zich aanpast
aan de tijd. Elke nieuwe generatie geeft de traditie op zijn eigen
manier vorm waardoor deze zich steeds ontwikkelt.
2 opmerkingen:
Waaauw, een bal van Roy...ga ik morgen proberen...ziet er lekkerrrr uit!
niet eens zelf gemaakt? gewoon fabriek uitgescheten eten
Een reactie posten