woensdag 8 maart 2017

GOED UITKIJKEN BIJ HET OVERSTEKEN OVER DE WIJKRING!Het was een der onderwerpen gisteravond tijdens de bijeenkomst over veiligheid in Beijum in de Bron, zie het bericht van gisteravond.

Op de wijkring van Beijum moet je goed uitkijken voor overstekende voetgangers. En dat vooral tijdens de nog steeds donkere avonden. Vooral bij onverlichte zebrapaden is het uitkijken geblazen.

Laat het op dat gebied maar gauw lente worden. 

Echte zware oversteek/ongevallen hebben zich naar mijn weten nog nooit in de wijk voorgedaan (als het anders is, laat dat dan weten).

Maar toch heb je een paar echte uitkijk/punten langs de ring. In de bocht ter hoogte van de Isebrandtsheerd bijvoorbeeld.


Zie afbeelding boven. Dit valt mee, we zien een man met rollator oversteken, dat gaat zo langzaam dat je honderd meter van tevoren al kan gaan beginnen met afremmen.

De gevaarlijkste overstekers zijn de snelle voetgangers en fietsers. Opeens kunnen die voor je (automobilist) opduiken.

Foto linksboven is van de andere kant, zelfde oversteekplaats, gemaakt. Hier steken 's ochtends en 's middags veel middelbare school-gaande kinderen uit Beijum Zuid en Oost over die naar de stad op en neer gaan.


Vanzelfsprekend ook ander leeftijdscategorieën, en omdat de oversteekplaats in een bocht ligt is die minder overzichtelijk. 

Foto rechts is een ideaal plaatje wat betreft oversteken. Klaarlichte dag, lange dagen (zomer) en helder zicht. Dit kan niet missen, en is goed te zien, een juf met haar schoolklas steekt de zebra over ter hoogte van het winkelcentrum.

Foto links midden, tussen de Fossema- en Framaheerd loopt een zebrapad, maar wat een gedoe om honderd meter om te moeten lopen, laten we de kortste weg nemen.

De persoon met fiets aan de hand heeft goed zicht, maar het blijft hier uitkijken geblazen.

Foto rechts beneden, weer ter hoogte van het winkelcentrum, met de hond oversteken kan, maar houdt het beestje wel goed vast.
Foto linksonder toont weer een zomers beeld. De Amkemaheerd, nabij de Amkemaflat. Ook weer zo'n bocht waarin het uitkijken geblazen is.

Foto helemaal beneden, dezelfde plek als waar de rollator-man op de aller bovenste foto overstak.

Deze is wat tricky, de blogger kwam in zijn auto aanrijden en zag iemand achter de gele paal met verwijsbord fietsen. Beter was geweest als de fietser even halverwege had gewacht, maar hij koos ervoor om toch nog over te steken. 

Zoals gezegd, het gaat praktisch altijd goed, maar het gaat ook wel eens mis.

De lichte periode is in aankomst, en Beijum zal ten gevolge daarvan weer veiliger worden voor verkeersdeelnemers.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beetje jammer dat alleen de zebrapaden genoemd worden....eris namelijk veel meer besproken zoals het parkeer probleem op het parkeerterrein bij de Lidl autos worden geeoon op stoep/fiets gedeelte gedumpt en het asociaal neer zetten van de brommers en reclame bord bij domino's zodat je er met kinderwagen/scootmobiel niet meer langs kan. Overlast hangjeugd,vernielingen.

Anoniem zei

Het was een der onderwerpen.... schrijft de blogger. Wat vind je er een beetje jammer aan dat dit alleen over zebrapaden gaat?