zaterdag 25 maart 2017

VANNACHT GAAT DE ZOMERTIJD IN


Morgenavond, zondag 26 maart, wordt het pas tegen 20.30 uur donker.
Vannacht gaat de klok van 0.2.00 uur naar 0.3.00 uur. De zomertijd staat voor de deur.

Al eens eerder vermeld; er bestaat een ezelsbruggetje, want gaat de klok tijdens het ingaan van de zomertijd nou vooruit of achteruit?

In het VOORjaar gaat ie VOOR-uit.

Zomertijd (in België en Limburg ook vaak zomeruur) is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd of winteruur genoemd wordt).
In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.
Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomertijd

Geen opmerkingen: