dinsdag 7 maart 2017

SP, PAK DE MACHT? OF TOCH BETER: KRIJG DE MACHT?


Het valt met ruim een week te gaan tot de verkiezingen erg mee met de politieke uitingen in het straatbeeld van Beijum. Tot nu toe zag de blogger posters van de Partij voor de Dieren, de PvdA en van de ChristenUnie voorbijkomen.

Maar gisteren ontwaarde hij bovenstaande poster van de SP. Als je lang naar de ster kijkt zie je a.h.w. twee gele gezichten die met elkaar lijken te communiceren.

Het zal allemaal erg goed bedoeld zijn, opkomen voor 'de gewone man' en voor goede en betaalbare zorg, enzovoort. Niet voor niets doet de SP het erg goed in Beijum. Maar dat Pak de Macht stuit ondergetekende een beetje tegen de borst. Macht moet je niet pakken, dat doen despoten als Erdogan en andere dictators. Macht krijg je. Tenminste, in een democratie en rechtstaat. Macht kun je verkrijgen en uitoefenen door een grote verkiezingsuitslag en het daarna meedoen met een coalitie. Oftewel, het wordt je gegeven, je pakt het niet.

Het komt een beetje over als boos en onmachtig vanaf de zijlijn gaan lopen schreeuwen. Je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben om te weten dat macht en onmacht in elkaars verlengde liggen. Echte macht en gezag bereik je m.i. niet door een gevechtshouding (credo van de SP is knokken en eerder stem tegen) of door het gooien van tomaten. Of zoals Wilders doet, schreeuwen, uitschelden, belachelijk willen maken, vernederen.... (Een mooi interview van Claus Hecking, journalist van Der Spiegel lezen met Paul Wilders, de broer van Geert lezen? Zie hier, over machtsstreven en geestesziek -paranoïde- zijn).

Uit een interessante column over macht: Macht is het vermogen bij anderen veranderingen teweeg te brengen. Voorzitter Mao beweerde ooit dat macht voortvloeit uit de loop van een geweer. Uit de onderzoeken van Keltner blijkt echter dat dat niet zo is. Mensen en andere primaten krijgen macht van hun omgeving, wegens excelleren in compassie, empathie, inlevingsvermogen, altruïsme en andere van dergelijke voor het functioneren in een groep positieve eigenschappen.

En Wikipedia legt uit dat je gezag en macht moet krijgen in plaats van te pakken: Gezag of autoriteit is de aanvaarde macht van een persoon of een organisatie over een andere persoon of een groep te leiden. Gezag vormt de basis van de maatschappij, opdat er geen anarchie is. Het verschil tussen gezag en macht is dat gezag gelegitimeerd is. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gezag

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Dag Johan,

Ik heb grote waardering voor deze "politieke column". Ik lees wijze volzinnen.

Kijk tevens op Wikipedia naar het verschil tussen macht en invloed. Naar vertrouwen. Naar mandaat en kiezersmandaat.

Han zei

Bent het helemaal eens met de Beijumblogger. De SP was voorheen ook wel vaak 'tegen' (tegen de EU, tegen het verdrag met de Oekraïne, tegen de regering.....tegen heel veel meer), maar wil nu kennelijk de macht krijgen. Gode zij dank delen we in dit land de macht met een aantal partijen. Ik zou er ook niet aan moeten denken als mijn eigen partij de meerderheid van de helft plus 1 zou krijgen....dat is in de Nederlandse polder gewoon niet goed, laat staan goed denkbaar.
En - maar dit is speculeren - ze zijn er bij de SP toe in staat om een coalitie met de PVV aan te gaan, want zo heel ver liggen standpunten van beide partijen niet uiteen. Kijk alleen maar hoe SP-ers aankijken tegen het inzetten van buitenlandse werknemers....het bijgaande artikel in Trouw is weliswaar al acht jaar geleden verschenen, maar heeft naar mijn mening nog niet aan kracht verloren: https://www.trouw.nl/home/sp-en-pvv-lijken-sterk-op-elkaar~a989d350/

Kees Huizenga zei

De heer Han Borg wijst impliciet op de Hoefijzertheorie.

Zie in dit verband:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoefijzermodel

http://rationalwiki.org/wiki/Horseshoe_theory

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/opinie/columns/de-heilzaamheid-van-inertie.583270.lynkx

https://www.nrc.nl/nieuws/2007/04/02/pvda-woedend-op-sper-marijnissen-11300989-a1280983

http://www.volkskrant.nl/opinie/met-geert-gaat-het-goed~a2448071/

http://www.joop.nl/nieuws/extreem-rechtse-club-pegida-mede-opgericht-door-duitse-stasi-spion

Martin zei

Ik mag toch hopen dat ze hiermee bedoelen: pak de macht als kiezer en maak gebruik van uw stemrecht, alleen zie ik dat niet echt terug op de web-site van de SP