maandag 6 maart 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (42)


Doe je het wel of doe je het niet?

Het is toch jammer dat er overal geld aan te pas moet komen. De hele wereld draait al om geld. Zo erg zelfs dat iets voor een ander doen, niet meer tot de standaard norm hoort. De vraag, wat je er aan hebt verdiend komt als eerste aan de orde als je dit onderwerp bespreekt met een kennis. Als je dan antwoord, dat je er niets aan hebt verdiend kijkt men je heel verbaast aan. Nee, daar kan men met hun verstand niet bij. Het bekende ‘heitje voor een karweitje’ van vroeger komt dan wel eens te sprake. Moeten we écht altijd iets krijgen, als we wat voor een ander hebben gedaan?
Nee toch? 

Je kan ook vrijwillig iets voor je medemens doen. Gewoon, omdat het je een goed gevoel geeft. Soms zegt een glimlach meer dan 10,- euro. Misschien moet vrijwilligerswerk wel in je bloed zitten hoor, dat weet ik niet. Vrijwilligerswerk is niet voor watjes. Het kan wel heel leuk zijn! Het zijn vaak taken waarvoor een betaalde kracht te duur is of niet te vinden. Je kunt al op zoveel manieren een ander gelukkig maken, dat weet ik uit eigen ervaring toen ik nog mantelzorger was. Ik zou er zo 7 A4tjes van vol kunnen schrijven.

Zo stuitte ik laatst op een site ‘wehelpen’ en nadat ik dat eens goed had uitgezocht, besloot ik er een oproepje te plaatsen. Ik kan namelijk even niet goed uit de voeten en een beetje hulp zou erg welkom zijn. Binnen een paar uur had ik al iemand die mij wilde komen helpen met huishoudelijke klusjes. Ik was natuurlijk erg blij en afgelopen week was zij dan hier een paar uren bezig geweest. Als dank, of wederdienst zou zij blijven eten. Kleine moeite en groot plezier voor beide.

Zo moest ik denken aan het gezegde dat op mijn scheurkalender stond. ‘Wie geen gunst kan bewijzen, heeft het recht niet er één te vragen’ (Publilius Syrus)

Het aankomend weekend is het “NL doet” Een grote vrijwilligersactie is dat, waarbij het vrijwilligerswerk aangespoord word en men kan laten zien hoe geweldig ze wel niet zijn op die twee dagen. Men voelt zich hier tot opgeroepen, omdat deze actie landelijk op tv en radio te sprake komt. Massaal geeft men hier gehoor aan. Immers vele handen, maken licht werk. Het doel is goed, overal in het hele land wordt er wel iets gedaan. Ja, die twee dagen dat is nog wel vol te houden. Alleen jammer dat daarna veel mensen terug vallen in hun eigen coconnetjes.

De diehards blijven over, zoals altijd en die blijven dan ook het hele jaar door vrijwilligerswerk doen en daarom vraag ik mij af, zou het niet leuk zijn als we de vraag: Hoeveel kreeg je ervoor? Om kunnen zetten naar de vraag: Hoeveel mensen heb jij blij gemaakt deze week?

Vergeet niet dat we steeds meer en meer in een periode komen te leven waarin we elkaar steeds vaker nodig zullen hebben. De centjes raken ook langzaamaan op, om hulp überhaupt te kunnen betalen. Zullen we terug naar de tijd dat het heel normaal was om menselijk te zijn? Gewoon oog hebben voor elkaar… Je maakt je hulpbehoevende medemens blij door eens vrijwillig iets te doen.

Hoe klein of groot het dan ook mag zijn…Een glimlach is zó waardevol, echt waar!

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

Geen opmerkingen: