maandag 27 maart 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (45)


Het mooie, doch bijtgrage krijsende diertje: De Steenmarter!

Het beestje mag van mij uitgeroeid worden, laat dat even duidelijk zijn. Echter de gemeente, provincie en de politiek denken er heel anders over.

Ja ja, de steenmarter is een beschermd diertje. Ik mag s ’nachts wel oordopjes in doen, als bescherming van mijn oren. Het gekrijs van die beestjes gaat je door merg en been, als ze weer eens bij het huis hier naast mij aan de gang zijn die al heel onbewoond is. Spelen, tikkertje doen noemt mijn moeder het. Laten ze dat even ergens anders doen zeg! Soms hoor ik in de vroege ochtend gestommel, gebonk en krabbende geluiden die mij doen denken aan lawaaierige inbrekers, zeker als je ook weleens iets hoort omvallen. 

Oh ja, denk ik dan bij mijzelf, de marters zijn weer tikkertje aan het spelen. Je kunt ze wel verjagen, alleen vangen mag je ze niet. Nee, stel je voor dat je zo’n beestje zijn nek omdraait uit pure frustratie… De steenmarter heeft maar één voordeel aan zich kleven. Het is namelijk één van de weinige roofdieren in ons land, die muizen en ratten uit de weg ruimen en die veroorzaken veel meer schade…

Vorige maand zaten nog zo’n 27.000 huishoudens en bedrijven in Groningen korte tijd zonder stroom. Een steenmarter veroorzaakte kortsluiting in een transformatorstation. Hij overleefde dat zelf niet. Had ie maar niet zo stom moeten zijn…Nu wordt ie geëlektrocuteerd en al opgezet voor de sier in een Rotterdams museum. 

Een poll werd geopend op rtvnoord, waarbij bijna 83% voorstemde om de steenmarter aan te pakken! Vroeger waren er in de stad sowieso al bijna geen steenmarters, die zaten in de schuren van de boeren op het platteland. Alleen hebben die boeren tegenwoordig zulke moderne schuren gebouwd, dat de steenmarter zich daar niet meer welkom voelt. Sinds de steenmarter een beschermd diertje is geworden, komen wij er in de stad nu ook in om net als de kraaien en eksters die ook beschermd zijn. Weet je wel dat we tegenwoordig bijna geen eekhoorntjes meer zien in de natuur? Dat komt dan door dat lieve beschermde steenmartertje, die is er namelijk nogal dol op en haalt de toch al schaarse nesten leeg.

Op 1 januari 2017 zou er een nieuwe Wet natuurbescherming in werking worden gesteld en dan mag elke provincie zelf besluiten of de steenmarter vrijstelling van de beschermde status gaat krijgen. Het zou betekenen dat in die provincie het dier zonder speciale vergunning verjaagd of zelfs gedood mag worden. Deze motie is momenteel nog in behandeling voor zover ik weet. Ik stem hartgrondig toe, dat we ze mogen verjagen en of doden. Regelmatig zie ik die beestjes rennen hier in Lewenborg. Goh, hebben jullie in Beijum geen last van die schattige harige op kat lijkende, bijtgrage en krijsende klerebeesten?

Nu ben ik een website tegengekomen waarbij je op een schijnbaar natuurlijke manier de steenmarter kan verdrijven. Kijk hier maar eens: https://hygiene-expert.nl/steenmarter-verjagen/ (niet als reclame bedoeld) Deze spray bevat de geurstoffen van hun natuurlijke vijanden en instinctief blijven ze dan weg, omdat ze denken dat hun vijand aanwezig is. Met deze anti-marter spray kun je steenmarters verjagen uit huis, omgeving en auto. Het is diervriendelijk en zelfs vriendelijk voor de steenmarter zelf. Mooier kan toch niet zou je denken?

Ik hoop dat ik spoedig weer een fatsoenlijke nachtrust tegemoet kan zien!

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!


Geen opmerkingen: