Het is stil rond de plannen voor een natuurbegraafplaats net boven Beijum, op de plek die op de foto is te zien.Rechts staan enkele huizen aan de Rensumaheerd. Het groene vlak midden op de foto hoort bij de gemeente Hogeland.
En die gaf enkele weken geleden groen licht voor de aanleg van de natuurbegraafplaats. Zie nog eens dit bericht Deze blogger zal begin januari eens polsen bij boswachter Bart Zwiers of er nog nadere ontwikkelingen zijn.
Hij heeft zich een beetje in natuurbegraven verdiept. Opmerkelijk, ga beter niet met een rits in een broek of een vest met rits onder de grond. Spijkerbroekknopen? Niet doen.
Er zijn kledingvoorschriften voor de doden.
Milieuvriendelijke kleding, bij voorkeur van 100% biologisch katoen, of anders ongebleekt katoen (ruwe) zijde, wol, hennep, brandnetelvezel en linnen. Ongebleekt en ongeverfd of gekleurd met natuurlijke verfstoffen.
Het gebruik van synthetische kleding en vooral panty’s is niet toegestaan. Houd rekening met ritsen, knopen en klittenband: zo min mogelijk. Deze materialen vergaan niet en blijven daardoor in de grond aanwezig. Lees hier
Alsof je naar een feestje gaat met kledingvoorschriften. Deze blogger vraagt zich af of als zijn tijd is gekomen hij wel met een kunststof knieprothese vlak boven Beijum onder de grond mag.
7 opmerkingen:
Neemt Natuurbegraven Nederland BV bij het aankleden van de overledene de regie van de familie over? Stel dat u gouden kronen in uw gebit hebt, zoals ondergetekende: moeten die door een lijkarts verwijderd worden? En inderdaad: wat gebeurt er met knieprotheses, heupprotheses, de mogelijke schroeven in uw lichaam, aangebracht materiaal na een longoperatie of hartoperatie? Mag een metalen halsband of armband de grafkist in? Hoe te handelen met religieuze symbolen? Of ridderordes of uitgereikte medailles en dergelijke?
Met andere woorden: hoe is het gesteld met de lichamelijke integriteit van uw lichaam, nadat u gestorven bent? Hebben overledenen ook grondrechten? En de nabestaanden? Hoe is het gesteld met uw privacy (art. 10 van de Ned. Grondwet gaat over de "eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer")?
Ik verwijs graag naar art. 11 van de Nederlandse Grondwet:
"Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam." Geldt de onaantastbaarheid van ons lichaam ook na onze dood? De ziel van een overledene overlijdt niet. Die blijft gelukkig bestaan in onze herinnering. En bij onze Schepper (indien u gelooft). Een dankbare troost!
De "richtlijnen" van natuurbegraafbedrijven mogen niet in strijd zijn met de Ned. Grondwet, EU-recht, het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (art. 8 EVRM) van de Raad van Europa en het BUPO-verdrag (art. 17) van de Verenigde Naties (VN). BUPO staat voor het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten van de VN.
Kees Huizenga
Natuurbegraven Nederland BV stelt alleen wat voorwaarden als je op hun terrein begraven wilt worden. Zo vreemd is dat niet, deze BV is een vehikel voor natuurmonumenten om inkomsten te genereren. Als de begraafplaats vol is, maken ze er een natuurgebiedje bovenop. Dat doen ze liever niet op een vuilstort.
Voor degenen die niet aan de voorwaarden wil voldoen, staat het natuurlijk vrij om gebruik te maken van andere mogelijkheden van lijkbezorging. Dat is geen kwestie van internationaal verdragsrecht.
Je kunt zelf toch kiezen waar je gaat liggen.
Nee je mag niet zelf kiezen. Ik wil met m'n nieuwe heup op een natuurbegraafplaats liggen.
Toch blijft deze zaak mij heftig bezighouden. Hoe zit het met het gelijkheidsbeginsel en het non-discriminatiebeginsel? Zie art. 1 van de Nederlandse Grondwet. Mag de overledene zijn protheses van kunststof behouden? Heeft Natuurbegraven Nederland BV mogelijk "lijkartsen"?
Ik moest reeds vanmiddag denken aan de "lijkartsen" in de Duitse concentratiekampen tijdens WO II. Heel luguber en macaber...
Bij voorbaat mijn oprechte excuses. Ben ik te somber?
Kees Huizenga
Het is maar zeer de vraag of een lijk nog een beroep kan doen op de grondwet en internationale verdragen. Ik denk het niet.
Verder is er ook geen sprake van discriminatie, de regels gelden immers voor alle lijken die op deze begraafplaats begraven willen worden. Van ongelijke behandeling van gelijke gevallen is geen sprake. Zo gek is het niet dat er wat extra eisen gesteld worden op een natuurbegraafplaats.
Verder staat nergens dat er metalen uit de lijken verwijderd moeten worden. Het gaat volgens mij alleen om kleding etc. Ook pacemakers zullen wel verwijderd moeten worden, maar dat gebeurd bij een crematie ook. Dat wordt overigens niet gedaan door artsen, maar door uitvaartpersoneel.
Wat betreft ridderordes, die gaan nooit mee in de kist. Deze blijven namelijk eigendom van de staat en moeten na het overlijden ingeleverd worden.
Dan wil ik daar ook begraven worden een keer betalen, en lekker van de natuur genieten
Een reactie posten