vrijdag 26 augustus 2011

VERRUIGING ALS BEZUINIGINGSMAATREGEL

Afgelopen woensdag trof ik visdame Peggy met een oranje gemeentelijk mannetje achter haar viskar. Beiden de veger in de hand, zie foto. Even terzijde, ik noem Peggy visdame omdat ze m'n eerdere betiteling van visvrouw niet 'helemaal jofel' vond. Het zou teveel op viswijf lijken. Zit iets in, echter voor mij is Peggy eerder een stijlvolle visfreule dan een viswijf. Een viskoningin zou ook nog kunnen. Maar goed, want ben je aan het doen Peggy? "Ik vind het geen gezicht dat hoge gras achter m'n kar en ik heb deze mijnheer gevraagd of daar ook iets aan gedaan kon worden." Het doet me wat denken aan de klacht die haar voorganger, visboer(..) Bronno Schut, twee maanden geleden op Beijumnieuws uitte over het maaibeleid van de gemeente Groningen. Lees hier nog even. Toch maar even met Peter Homan van ROEZ gebeld van Stadsdeelbeheer Noorddijk. Hoe zit dat Peter? " Een deel van de vijver is aangewezen als verruigingsgebied, dit in het kader van een bezuinigingsactie van de gemeente Groningen." Verruiging? Dat is een nieuw woord voor mij. Leg uit als je wil? "Verruiging betekent dat we er niks meer aan doen, aan de kant van zo'n gebied maaien we vaak een half meter en verder niets." Maar beste kerel, het ziet er niet uit achter de viskraam bij de vijver op west. "Dat kan ik zo niet zien, maar ik stuur de wijkbeheerder er wel even langs en misschien dat er wat aan gedaan kan worden."
(Binnenkort ook een blogbericht over kapotgemaakte bomen langs het Spakenpad, ter hoogte van de Hylkemaheerd. Ook hier heeft Homan mee van doen)
Hier vindt u het bezuinigingen/Groningen_bezuinigingspakket_. Daar staat ook iets bij over verruiging.

3 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Gistermiddag had ik een telefoongesprek met de heer Peter Homan van Stadsbeheer Noorddijk naar aanleiding van een tip van afgelopen woensdagmiddag 24 augustus van een alerte bewoner van de Stoepemaheerd (Michel van de Beijumkorf en de BIB).

Het gedeelte achter de viswagen van Peggy moet regelmatig gemaaid worden. Dat staat op computertekeningen van Stadsbeheer Noorddijk. Sommige gebieden moeten zgn. "verruigen" of verwilderen. Misschien is het onkruid achter de vismobiel extra snel gegroeid vanwege de vele regendagen.

Peter Homan deelde mij mede dat het openbaar groen dat bij het winkelcentrum van Beijum-West hoort, regelmatig gemaaid moet worden. Werken met een zeis lijkt me echter slimmer toe. Het groengedeelte van het Stoepemaheerdvijvergebied, dat grenst aan de Sibrandaheerd, behoort kennelijk tot het "te verruigen gebied".

Ik wees Peter Homan met name op het uitstekend en storend onkruid bij het wandelpad rondom de Stoepemaheerdvijver (met dank aan Michel). En het vele onkruid bij de bielsen (de houten trap; nauwelijks zichtbaar). Wandelpaden zijn bestemd voor voetgangers. “Verruiging” op - en langs wandelpaden lijkt me innerlijk tegenstrijdig toe. Omdat het wandelen “natuurlijke hindernissen” krijgt. Het visvijvergebied ziet er niet representatief en niet aantrekkelijk uit. Bovendien kunnen personen zich binnen het omhooggeschoten onkruidgebied gaan verschuilen, hetgeen de openbare veiligheid uiteraard niet ten goede komt.

De heer Homan wees mij ook nog op de mogelijkheid dat wijkbewoners een bepaald groengebied zelf kunnen gaan beheren. Met andere woorden: uitbesteding van openbaar groenbeheer aan een private groenbeheergroep of aan een heerdcomité. Er is een link met de eerder door mij bepleite buurtwachten/heerdwachten ter bevordering van de veiligheid in de wijk. Hier kan over nagedacht worden...

FilanysZ zei

Onkruid? ja dat blijft een moeilijk woord voor mij. Er groeit veel ganzevoet en melde daar een prima spinazie vervanger!
Ook erg geliefd bij kippen en geiten . Misschien kunnen 1 of 2 geiten van de kinderboerderij er even oplos gezet worden? En misschien een leuk idee voor het volgende voorjaar het inzaaien met weidebloemen zodat het zogenaamde 'onkruid' vanzelf wordt weggedrongen. Ik wil wel een zakje zaad doneren! Is in mijn ogen ook nog leuker om naar te kijken dan een veldje gras (groene woestijn)

Anoniem zei

De gemeentelijke belastingen zullen er wel niet door omlaag gaan...

Misschien moet de gemeente maar eens bezuinigen of zelfs helemaal stoppen met dat idiote plan van een forum en dat belachelijke plan van die kabelbaan.

Er is zelfs al serieus geld tegenaan gegooid naar onderzoek voor zo'n kabelbaan. Ronduit belachelijk. Ondertussen zitten die lui bij de gemeente hun hobby's uit te oefenen met ons belastinggeld en wij mogen zeker ook nog eens vrijwillig het gemeentelijke groen bij gaan houden?