vrijdag 23 oktober 2020

JOS LEUVENKAMP GAAT EEN JAAR DOOR IVM KOMST ARJEN ROBBEN


 "Afgelopen seizoen zou mijn laatste zijn, maar ik vernam al voordat het in de pers uitlekte dat Arjen Robben terug zou keren, dat maakte dat ik het besluit heb genomen om er nog een seizoen aan vast te plakken."

Was getekend, Jos Leuvenkamp. Al zestig (!) jaar de onofficiële archivaris van Fc-Groningen, voorheen GVAV.

Op 6 oktober postte Beijumnieuws een foto van Martin Koeman die in 1989 op verjaardagsvisite bij Jos ging. In de Sibrandaheerd/Oude Doos Zie afbeelding rechtsonder.

Het was een verrassingsbezoek, georganiseerd door buurman Jelle Stienstra. Bekijk nog eens de historische foto via bovenstaande link.. En zie de beide heren, nog steeds buurmannen in genoemde woonheerd, samen naast een der archiefkasten van Jos staan. Foto boven. Zomaar een huis in de Sibrandaheerd.

Na de publicatie in de Oude Doos gaven verschillende mensen aan dat Jos en Jelle nog in Beijum woonachtig zijn. Via dochter Merel werd op woensdag 15 oktober een afspraak gemaakt. Eem op verziede bie de man die al zestig jaar lief en leed van de Trots van het Noorden bijhoudt.

Jos en Jelle. Ruim dertig jaar ouder geworden sinds de Oude Doos-foto. Maar wat zien ze (foto) er nog vitaal uit. En wat een prachtige verhalen wisten ze te vertellen.

Jelle: "Ik wilde destijds Jos met zijn 50e verjaardag verrassen en ik belde met Hans Nijland. Destijds Commercieel Manager, later voorzitter. Mijn plan was in eerste instantie om de volledige selectie van de Fc te laten opdraven, maar Hans zei dat hij een beter idee had. Het resulteerde in het bezoek van Martin Koeman die een half uur op verjaardagsvisite. kwam."
Jos: "Ik wist niet wat me overkwam toen Koeman aanbelde en binnenkwam. Dit heeft diepe indruk op me gemaakt."


In gesprek met Jos en Jelle kwamen de prachtigste Fc-gerelateerde verhalen voorbij. Over de Europacup-wedstrijden van Fc Groningen tegen Inter Milaan en Atlethico Madrid. Over sjageraar, varkensboer en voormalig voorzitter Renze de Vries, die ooit het Aziatische wonderkind Fandi Ahmad naar het toen nog Oosterparkstadion haalde. 
Over het 'mes-incident' in de wedstrijd tegen Telstar, 1979, schrijver dezes stond destijds binnen anderhalve meter van de messengooier op de Lange Zijde West. Jelle: "Ik ook."

De stemming daalde even toen oud verdriet boven kwam drijven. Op 14 juni 1971 kwam voormalig keeper Tonnie van Leeuwen bij een tragisch ongeval bij Peize om het leven. Een klap voor iedere FC-fan destijds. Zo ook voor Jos (en Jelle). Deze blogger herinnert zich dat hij er als kind helemaal kapot van was. Geweten dat deze voormalige Fc-keeper het Nederlands Elftal heeft gehaald? De wedstrijd tegen Oost Duitsland stond Jelle, Jos en ondergetekende nog vers in het geheugen. Vijf april 1967, 4-3 verlies tegen de DDR.
Vlakbij Beijum, in De Hunze/Starkenborgh is een straat naar Tonnie vernoemd

André Kuik kwam tijdens de beginjaren negentig van de vorige eeuw namens OOG-radio wekelijks op donderdag bij Jos op bezoek. Een praatje maken over de te spelen FC-wedstrijd van het komend weekend. En terugblikken op de voorbije wedstrijd. "Ik ging altijd op de fiets naar Beijum. Wat ik me van Jos herinner is dat het een ontzettende aardige en lieve man was. Ik hoefde maar Fc Groningen te zeggen en het leek wel alsof er een knop bij Jos werd aangezet. Hij kon honderduit praten over de FC."

De allermooiste verhalen die tijdens het bezoek aan Jos en Jelle boven kwamen drijven hadden een prachtig romantisch karakter.

Echt waar, in het stukje Sibrandaheerd waar genoemde heren wonen kwam vanaf 1990 regelmatig een toen nog zestien jarige jongeman bij een jonge Beijumse schone op bezoek. Verkering. Zijn naam....Arjen Robben. De latere wereldster was verliefd op Berendien Eillert. Hij heeft haar nooit meer, tot nu toe, losgelaten. 

Terzijde, wat zou het mooi zijn als er foto's bestonden van Arjen op zijn fiets naar zijn Beijumse Berendien. Jos en Jelle hebben eigenste lijntjes met Arjan en Berendien. Ze is de dochter van goede vrienden van de ene, en de zoon van de ander is weer goed bevriend met de broer van Berendien. Klinkt ingewikkeld, maar hoe het ook zij, warme banden vanuit Beijum. Deze blogger heeft er geen behoefte aan om e.e.a. als een soort van Albert Verlinde nader uit te leggen.

Jos Leuvenkamp heeft een enorme staat van dienst aangaande Fc Groningen opgebouwd. Buurman Jelle: "Hij ademt Fc Groningen." Jos: "Ik kreeg vanwege het bijhouden van mijn plakboeken regelmatig een gratis jaarkaart. Ik werd gebeld door de NOS en RTL-4 voor informatie over de Fc."

De grootste wijk van Groningen kent een mooie Fc-Groningen-connectie. Maar ook binnen de eigen wijk waren de heren Jos en Jelle actief. "We hebben ooit zaalvoetbal-vereniging Fc-Beijum opgericht."

Jos Leuvenkamp beleeft zijn 81e levensjaar. Deze gedreven Beijumer is onlangs gestart om voor het 61e jaar achtereen het wel en wee van Fc Groningen bij te houden. Met dank aan de komst van Arjen Robben. 
Beijum herbergt de mooiste verhalen. Jos Leuvenkamp behoort daar helemaal toe.

Beijumnieuws bezocht o.a. in 2009 de Euroborg De wijk heeft een sterke Bacuna-connectie
Er zijn in de grootste wijk van Stad wel eens Fc Groningen feestjes gehouden

Jos begon in 1960 met het bijhouden van plakboeken over Fc Groningen, inmiddels tegen de 250 exemplaren."Een medestudent bestierde destijds een krantje over de Fc, ik dacht ik kan dat ook. Zo is het begonnen."

Zoek via Youtube de naam Jos Leuvenkamp op en je vindt de mooiste documentaires. Een ervan ziet u beneden. Jos over veertig jaar Fc-Groningen. En over het seizoen 1990/1991...Fc Groningen streed lang mee om de landstitel.

1 opmerking:

Sien(tje) Berghout-Thöne zei

Jos Leuvenkamp.

Hallo hier jouw vroeger buurmeisje Sientje Thöne, nu Berghout-Thöne.
Ik vond berichten van jou op internet, wat leuk.
En weet je we zijn ook nog verre familie met jouw ouders en mijn vader die afkomstig waren uit Kloosterburen. Wij woonden in de Radijsstraat nr.13 en jullie iets verderop. Het nummer weet ik niet meer. Ik weet wel dat ik jouw
moeder tante Cathri3n noemde. De naam van je vader herinner ik me niet meer, of was hij ook al vroeg overleden? De wereld is klein. Als je me wilt bellen dan kan dat natuurlijk altijd. Ik heb een o6 nummer of de gewone telefoon.
Als je me wilt bellen. zeg dan wel duidelijk dat je Jos Leuvenkamp bent want anders hang ik zo weer op als ik denk dat het een vreemde is. Het zou leuk zijn om je stem te horen. Ik heb in al die jaren overal gewoond, en woon nu sinds 2003 in Nijmegen. Volgens mij zijn wij van hetz4lfde geboortejaar 1939.
De wereld is klein en tegenwoordig vind je elkaar allemaal terug via internet. Ik heb nog steeds contact met de kinderen Bennema, die eerst op nr. 17 en later op nr. 63a woonden. Volgens mij heb ik een foto dat jouw moeder peettante was van mijn zus Nellie. In elk geval zullen we elkaar veel te vertellen hebben als we elkaar spreken.
Ik hoop het, mij kun je bereiken op tel.nr. 0653-259023 of 024-3785219.

Hopelijk komt er een reactie van jous.

Lieve groet van
je vroegere buurmeisje Sientje Thöne.
We zijn ook nog verre familie van elkaar hahaha.
Allemaal te vinden op internet voor zover je het zelf niet precies meer weet.