vrijdag 23 oktober 2020

JOS LEUVENKAMP GAAT EEN JAAR DOOR IVM KOMST ARJEN ROBBEN


 "Afgelopen seizoen zou mijn laatste zijn, maar ik vernam al voordat het in de pers uitlekte dat Arjen Robben terug zou keren, dat maakte dat ik het besluit heb genomen om er nog een seizoen aan vast te plakken."

Was getekend, Jos Leuvenkamp. Al zestig (!) jaar de onofficiële archivaris van Fc-Groningen, voorheen GVAV.

Op 6 oktober postte Beijumnieuws een foto van Martin Koeman die in 1989 op verjaardagsvisite bij Jos ging. In de Sibrandaheerd/Oude Doos Zie afbeelding rechtsonder.

Het was een verrassingsbezoek, georganiseerd door buurman Jelle Stienstra. Bekijk nog eens de historische foto via bovenstaande link.. En zie de beide heren, nog steeds buurmannen in genoemde woonheerd, samen naast een der archiefkasten van Jos staan. Foto boven. Zomaar een huis in de Sibrandaheerd.

Na de publicatie in de Oude Doos gaven verschillende mensen aan dat Jos en Jelle nog in Beijum woonachtig zijn. Via dochter Merel werd op woensdag 15 oktober een afspraak gemaakt. Eem op verziede bie de man die al zestig jaar lief en leed van de Trots van het Noorden bijhoudt.

Jos en Jelle. Ruim dertig jaar ouder geworden sinds de Oude Doos-foto. Maar wat zien ze (foto) er nog vitaal uit. En wat een prachtige verhalen wisten ze te vertellen.

Jelle: "Ik wilde destijds Jos met zijn 50e verjaardag verrassen en ik belde met Hans Nijland. Destijds Commercieel Manager, later voorzitter. Mijn plan was in eerste instantie om de volledige selectie van de Fc te laten opdraven, maar Hans zei dat hij een beter idee had. Het resulteerde in het bezoek van Martin Koeman die een half uur op verjaardagsvisite. kwam."
Jos: "Ik wist niet wat me overkwam toen Koeman aanbelde en binnenkwam. Dit heeft diepe indruk op me gemaakt."


In gesprek met Jos en Jelle kwamen de prachtigste Fc-gerelateerde verhalen voorbij. Over de Europacup-wedstrijden van Fc Groningen tegen Inter Milaan en Atlethico Madrid. Over sjageraar, varkensboer en voormalig voorzitter Renze de Vries, die ooit het Aziatische wonderkind Fandi Ahmad naar het toen nog Oosterparkstadion haalde. 
Over het 'mes-incident' in de wedstrijd tegen Telstar, 1979, schrijver dezes stond destijds binnen anderhalve meter van de messengooier op de Lange Zijde West. Jelle: "Ik ook."

De stemming daalde even toen oud verdriet boven kwam drijven. Op 14 juni 1971 kwam voormalig keeper Tonnie van Leeuwen bij een tragisch ongeval bij Peize om het leven. Een klap voor iedere FC-fan destijds. Zo ook voor Jos (en Jelle). Deze blogger herinnert zich dat hij er als kind helemaal kapot van was. Geweten dat deze voormalige Fc-keeper het Nederlands Elftal heeft gehaald? De wedstrijd tegen Oost Duitsland stond Jelle, Jos en ondergetekende nog vers in het geheugen. Vijf april 1967, 4-3 verlies tegen de DDR.
Vlakbij Beijum, in De Hunze/Starkenborgh is een straat naar Tonnie vernoemd

André Kuik kwam tijdens de beginjaren negentig van de vorige eeuw namens OOG-radio wekelijks op donderdag bij Jos op bezoek. Een praatje maken over de te spelen FC-wedstrijd van het komend weekend. En terugblikken op de voorbije wedstrijd. "Ik ging altijd op de fiets naar Beijum. Wat ik me van Jos herinner is dat het een ontzettende aardige en lieve man was. Ik hoefde maar Fc Groningen te zeggen en het leek wel alsof er een knop bij Jos werd aangezet. Hij kon honderduit praten over de FC."

De allermooiste verhalen die tijdens het bezoek aan Jos en Jelle boven kwamen drijven hadden een prachtig romantisch karakter.

Echt waar, in het stukje Sibrandaheerd waar genoemde heren wonen kwam vanaf 1990 regelmatig een toen nog zestien jarige jongeman bij een jonge Beijumse schone op bezoek. Verkering. Zijn naam....Arjen Robben. De latere wereldster was verliefd op Berendien Eillert. Hij heeft haar nooit meer, tot nu toe, losgelaten. 

Terzijde, wat zou het mooi zijn als er foto's bestonden van Arjen op zijn fiets naar zijn Beijumse Berendien. Jos en Jelle hebben eigenste lijntjes met Arjan en Berendien. Ze is de dochter van goede vrienden van de ene, en de zoon van de ander is weer goed bevriend met de broer van Berendien. Klinkt ingewikkeld, maar hoe het ook zij, warme banden vanuit Beijum. Deze blogger heeft er geen behoefte aan om e.e.a. als een soort van Albert Verlinde nader uit te leggen.

Jos Leuvenkamp heeft een enorme staat van dienst aangaande Fc Groningen opgebouwd. Buurman Jelle: "Hij ademt Fc Groningen." Jos: "Ik kreeg vanwege het bijhouden van mijn plakboeken regelmatig een gratis jaarkaart. Ik werd gebeld door de NOS en RTL-4 voor informatie over de Fc."

De grootste wijk van Groningen kent een mooie Fc-Groningen-connectie. Maar ook binnen de eigen wijk waren de heren Jos en Jelle actief. "We hebben ooit zaalvoetbal-vereniging Fc-Beijum opgericht."

Jos Leuvenkamp beleeft zijn 81e levensjaar. Deze gedreven Beijumer is onlangs gestart om voor het 61e jaar achtereen het wel en wee van Fc Groningen bij te houden. Met dank aan de komst van Arjen Robben. 
Beijum herbergt de mooiste verhalen. Jos Leuvenkamp behoort daar helemaal toe.

Beijumnieuws bezocht o.a. in 2009 de Euroborg De wijk heeft een sterke Bacuna-connectie
Er zijn in de grootste wijk van Stad wel eens Fc Groningen feestjes gehouden

Jos begon in 1960 met het bijhouden van plakboeken over Fc Groningen, inmiddels tegen de 250 exemplaren."Een medestudent bestierde destijds een krantje over de Fc, ik dacht ik kan dat ook. Zo is het begonnen."

Zoek via Youtube de naam Jos Leuvenkamp op en je vindt de mooiste documentaires. Een ervan ziet u beneden. Jos over veertig jaar Fc-Groningen. En over het seizoen 1990/1991...Fc Groningen streed lang mee om de landstitel.

Geen opmerkingen: