donderdag 9 februari 2017

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (24)


Hij was een van de beste keepers van Nederland, en ongetwijfeld de beste en markantste die GVAV (later Fc Groningen) ooit heeft voortgebracht.

De wijken De Hunze en Van Starkenborgh horen ergens wel en ergens niet bij elkaar. Ze hebben ieder een eigen identiteit en een eigen 'geboortejaar.' Maar ook een gezamenlijke bewonersraad die de belangen van beide wijken behartigt.
En één buurtcentrum, het draagt een naam die beide wijken in zich draagt: Hunzeborgh. 
De wijken worden gescheiden door voormalige waterweg....De Hunze.
Tot 2000 lagen er voetbalvelden op de plek waar nu Van Starkenborgh is en het is daarom dat alle straten in deze jonge wijk de naam van een bekende voetballer dragen.

In de nacht van 15 op 15 juni 1971 verongelukte Tonnie van Leeuwen, en de blogger herinnert zich hoe dit nieuws als puber en in Noord Nederland insloeg. De Oranje-keeper (achter Eddie PG) reed terug naar het noorden nadat hij feestelijk was gehuldigd als minst gepasseerde keeper van Nederland in het seizoen daarvoor.

Meer dan terecht dat er een straat naar hem is genoemd en hij een beetje voortleeft. Ondergetekende herinnert zich drie voetbal-trauma's, de degradatie van GVAV in 1970 tegen DOS (later Utrecht), de dood van Tonnie van Leeuwen en de verliezende WK-finale tegen West Duitsland.

Geen opmerkingen: