maandag 27 februari 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (41)


De weercodes. Alarmfase of sensatie?

De codes vliegen je regelmatig om de oren, net als de harde wind van afgelopen week. Het was op een donderdag. Weeralarm, code geel en oranje waren aan de orde. Voornamelijk in het zuiden en midden van het land. Het schijnt dat niet iedereen naar die kleuren luistert, anders hadden er niet zoveel ongelukken gebeurd lijkt mij.

Mensen worden licht allergisch van al die codes. De treinen en bussen rijden bij voorbaat al minder. Mensen balen daarvan en nemen de auto in plaats van de trein of de bus. Nou ja, die code nemen we maar met een korreltje zout. Wij mensen zijn namelijk kudde dieren…Als de buurman gewoon de weg op gaat met zijn VW bus, dan kan ik toch niet achterblijven zullen vele mensen denken. Het zal wel wat meevallen met die codes.

Vliegtuigen stijgen niet op. Complete chaos op Schiphol. Mensen moeten wachten, wachten en nog eens wachten. Het is algemeen bekend toch, dat wij Nederlanders niet zoveel geduld hebben? Dan landt er een vliegtuig naast de landingsbaan en iedereen is in rep en roer. Ja, die code oranje was dus niet voor niets uitgeroepen. 
Vrachtwagens schaarden op de snelwegen. Logisch eigenlijk ook, wie gaat er nu met een lege trailer over een hoge brug met zo’n waarschuwing als code oranje? Nou? Juist ja, degenen die zich er niets van aantrekken. De diehards! Wel spelen ze met het leven van hun zelf en andere weggebruikers. De trailers zijn als speelballen voor de wind en dus levensgevaarlijk.

In het noorden viel het allemaal reuze mee met de storm, de wind draaide zo rond half zeven in de avond en ging liggen van een zuidwest 9 tot een noordwest 5. Weinig ravage hier. De totale schade van deze storm, die zelfs een naam mocht hebben heeft voor een schade gezorgd in heel Nederland die net onder de 10 miljoen euro bleef. 10 miljoen, jee wat een geld. Uit welk potje wordt dat betaald denk ik dan. Oh ja, daar zijn verzekeringen voor. Is ook zo, de premie zal wel gauw weer oplopen. ‘Doris’ zo is de storm genoemd hier in Nederland, lagedrukgebieden hebben mannelijke namen. Hogedrukgebieden zijn vrouwelijk en dan had ie misschien Dorethea geheten. Neemt niet weg, dat we er weer mooi klaar mee waren met die Doris.

De enigen die plezier aan deze storm hebben beleefd waren de wandelaars op de stranden, daar was je dan ook redelijk veilig. Weinig kans dat je een dak of een omgewaaide boom op je kop zou krijgen. Lekker hangen in de wind, wat een plezier kan je dan hebben. Zo maakte een kitesurfer ook even gebruik van de storm en maakte een sprong van wel 22,4 meter hoog. Nog nooit eerder heeft er iemand aan de Nederlandse kust zo hoog gesprongen.

Was deze februaristorm toch nog ergens goed voor.

2017©Vlindertje73

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

1 opmerking:

J. Pietersma zei

Ik woon in het zuiden van het land en ben toch blij geweest dat ik goed verzekerd ben. Bij ons is namelijk precies een boom voor op straat omgevallen, waardoor ik schade heb aan de gevel van mijn huis. De premie zal dan misschien omhoog gaan, maar ik ben blij met mijn goede verzekering!