maandag 6 februari 2017

UIT EEN BEIJUMSE BOOM EEN MUZIEKINSTRUMENT BOUWEN?


"Ik ben aan het kijken of er geschikt hout tussen zit om er een muziekinstrument van te maken. Ik ben vioolbouwer."

Afgelopen vrijdagmiddag snuisterden twee heren tussen stukken boomstam om te kijken of er geschikt hout bij lag.

Zie afbeeldingen boven en links. De linker mijnheer is de vioolbouwer, naam is bij de blogger niet bekend.

Afgelopen woensdag is een metershoge populier op het terrein van de Wiershoeck naar beneden gehaald. Het komt overeen met het verhaal van veel bomen in Beijum, snel-groeiers die tijdens de aanvangsjaren van Beijum zijn neergezet om de wijk snel een groene uitstraling te geven. Nu, 35 jaar later gaan er veel dood of ze zorgen voor gevaar tijdens een beetje harde wind. Zie de bomenkap van een jaar geleden langs de Zuidwending.

Het is een mooie gedachte om een viool uit een Beijumse boom te maken. Dat zou betekenen dat er muziek in de bomen in de wijk zit.

Weet de lezer trouwens dat er lp's uit bomen worden gemaakt? En dat de vele jaarringen het levensverhaal van een boom kunnen vertellen en zingen (voor de jongere generatie, een lp is de voorloper van een cd)?
Een platenspeler die het leven van een boom afspeelt? Inderdaad. En er zit heel wat muziek/leven in bomen, bewijst de jonge Duitse kunstenaar Bartholomäus Traubeck. Hij ontwierp een computergestuurde 'grammofoonspeler' en legt er 'lp's' van bomen op. De gegevens van de jaarringen vertaalt hij naar een pianocompositie. De jaarringen 'dienen' als platengroeven en als je daar een 'naald' op zet, hoor je dus het levensconcert van een boom. Een vimeo video om te beluisteren op een zondag als deze. Ziezozon.com

Geen opmerkingen: