woensdag 8 februari 2017

DE MASSALE FAKKELTOCHT VAN GRONINGEN VERENIGD Het leek in het begin van de avond dat het een matige bijeenkomst zou worden op de Vismarkt in hartje Groningen. Maar het volk stroomde toe en uiteindelijk werd de Fakkeloptocht door Groningen een massaal gedragen evenement.


Gaswinning, aardbevingen, schade, gedupeerde Groningers, kapotte huizen, angst, onzekerheid, een economisch denkende NAM, woedende en angstige Groningers, actiegroepen als Schokkend Groningen en de Groninger Bodembeweging...., het drama Groningen in een notendop. Het kwam op deze avond in februari 2017 allemaal in een stroomversnelling. Duizenden mensen uit Stad en Ommeland, en andere provincies kwamen naar de binnenstad om een streep te zetten: dit pikken wij niet meer Staat en NAM! Wij eisen veiligheid en genoegdoening, wij Groningers laten niet meer met ons sollen.

De Beijumblogger fietste tegen kwart voor zeven die kant op. Eerst de hele Korrweweg af om vervolgens de beide Ebbingestraten (oude en nieuwe) richting binnenstad af te fietsen.


Terzijde, wat ongelooflijk flauw politie Groningen om op een avond als deze een fietslichtcontrole te houden, gaan veel mensen naar de stad om hun bezorgdheid te uiten, krijgen ze een miezerige bekeuring omdat hun lichtjes niet branden.

Midden op de Ebbingestraat kwam ondergetekende Beijumer Minze Boltje tegen in zijn scootmobiel. Een dezer dagen een apart berichtje over hem.


Het was koud en het fietsen maakte warm. Op de Vismarkt aangekomen trof ondergetekende het plein kwart-vol. Dat viel tegen. Maar goed, het was zeven uur en de happening zou pas een half uur later beginnen.

Wat een verassing, daar liep Kees Huizenga in een hesje rond. "Ik ben lid van de Groninger BodemBeweging en ik heb me aangemeld als sfeer-bewaker. Zie afbeelding linksboven. Er liepen meer Beijumers, gelukkig ook mensen die de oproep op Beijumnieuws lazen en dachten: daar moeten we bij zijn.

John Lanting en Schokkend Groningen kunnen op een happening als deze niet ontbreken. Zie afbeelding boven. Al jaren laat deze actiegroep een stevig geluid horen en ageert het tegen de rol van de NAM, de Staat en minister Henk Kamp.
De Vismarkt stroomde ondertussen vol en de fakkels werden uitgedeeld.

Zie voor sfeerfoto's links en rechts.

De geplande fakkeltocht was niet om half acht, maar eerst waren er optredens en sprekers.

Tijd om even door het massaal toegestroomde publiek te lopen en te gaan fotograferen en te filmen. Er dwarrelden lichte sneeuwvlokjes vanuit de lucht naar beneden, er werd gezongen, geapplaudisseerd, spandoeken omhoog gehouden, plakkaten met teksten.

Het tragische, het komische en misschien wel het gekke is dat er een komiek aan te pas moest komen om de situatie in Groningen breed in de belangstelling te krijgen en om een brede verzetsbeweging bij elkaar te krijgen.

Freek de Jonge, cabaretier van beroep, beklom het podium, hij overzag de Vismarkt en zei: "Wat is het hier ontzettend druk, veel drukker dan tijdens de inhuldiging van Trump in Amerika."

De Beijumblogger sprak een Pvda wethouder uit Muntendan en een Tweede Kamerlid voor deze partij, te weten Groninger en econoom Henk Nijboer. Zie video.

Foto beneden, Freek de Jonge en burgemeester Peter Den Oudsten liepen geanimeerd voorop in de stoet, samen met andere burgemeesters uit de provincie.
Het was de grootste manifestatie ooit gehouden in Groningen, de hela stad was een vuurzee en stond als het ware in brand.
De Volkskrant: Kamp is een Ramp
Petitie Laat Groningen niet zakken,,,

(Zie video. In verband met de verslaggeving over de Fakkel-avond verschijnt het eerste bericht van woensdag rond het middaguur)

UPDATE 1.50 uur; Mark Rutte is een partijgenoot van Henk Kamp. Denkt deze partij in geld en niet in mensen? Rutte bij Jinek vanavond, antwoordend op de vraag waar hij blijft voor Groningen...: "Er gaat heel veel geld heen."

2 opmerkingen:

DDD zei

Leuk filmpje. Bedankt hiervoor. Sommige stukjes mogen alleen wel ondertitelt worden. Man wat kan jij plat praten.

Kees Huizenga zei

De petitie van Freek de Jonge:

https://petities.nl/petitions/laat-groningen-niet-zakken?locale=nl


"Wij


Nederlanders, en overige gebruikers van Gronings gas, solidair met de gedupeerde Groningers.


Constateren


• Dat de aardgaswinning in Groningen tot een catastrofe leidt

• Dat verwevenheid van belangen van overheid en bedrijfsleven en leveringsafspraken spotten met de veiligheid van de inwoners

• Dat zowel vaststelling als afhandeling van de aardbevingsschade door de NAM van de gedupeerde een machteloos, tot eindeloos afwachten gedwongen, slachtoffer maakt

• Dat de consequenties van toekomstige bevingen door overheid en bestuurders onderschat worden


en verzoeken


• Afbouwplan versneld stoppen gaswinning

• 'Generaal pardon' voor alle in behandeling zijnde schades

• Daarna omkering bewijslast in een onafhankelijk schadeproces

• Uitkoopregeling voor iedereen die het gebied wil verlaten

• Scheiding gas en staat

• Herstel gemeenschappelijk overleg

• Gasbaten investeren

• Deltaplan dat Groningen koploper maakt in transitie van economie en energievoorziening

• Internationaal kenniscentrum voor milieu in Groningen vestigen."