woensdag 15 februari 2017

BEIJUMBORG (56)


Kunst: omdat het moet

De ochtenden worden al weer lichter, de middagen langer, de dagen lengen zogezegd. "We gaan de goede kant op", hoor je dan vaak. Nou is februari per definitie de koudste wintermaand, maar hoeveel merken we daarvan? Zeker: een paar koude nachten, hier en daar wordt er op natuur- of kunstijs geschaatst, in sommige delen van het land viel zelfs een pak(je) sneeuw. Toch denk ik dat ook dit jaar de gasrekening weer meevalt: echt super koud is het niet geweest, de houtkachel werd niet erg vaak opgestookt.


Jammer? Och, het is maar hoe je het bekijkt. Ik kan al wel soms dromen van "mijn" strandje op dat ene Griekse eiland, en over ruim twee maanden hoop ik er zelfs al een paar dagen door te brengen. Met dat als vooruitzicht kom ik deze maand ook wel weer door, ook al ben ik al vijf weken verkouden. 

Het is nu typisch de tijd van het jaar waarin je jezelf ook af en toe moet verwennen. Na de drukte van de feestmaand december en de rust van januari, is februari voor mij 'verwen'maand nummer één. En ja: hoe kun je jezelf beter verwennen dan iets aan jezelf te geven dat je al heel lang wilde hebben. In mijn geval: een kunstwerk. 

Ik heb er lang voor gespaard, het neemt een rib uit mijn lijf, maar......hier kan ik de rest van mijn leven van genieten. De galerie waar ik het schilderij kocht werkte goed mee, stond zelfs een afbetalingsregeling toe, en gaat hier en daar nog wat herstelwerk uitvoeren. Maar dan hangt het straks in mijn woonkamer, en mag ik me de trotse eigenaar noemen van een kunstwerk dat me al bij de eerste blik erop verliefd deed voelen. 

Als ik straks, na 1 januari van het komende jaar, ook nog wat minder ga werken kan ik er des te meer van genieten. Nu de lente nog.......

Han Borg

Geen opmerkingen: