dinsdag 2 december 2008

WINKELCENTRUM BEIJUM OOST(het vertrek van de Golff)Een kunstenaarspand, eettentjes die vanaf 16 uur open gaan, een gesloten slagerij, een videotheek die onder druk staat, visboer Bronno Schut die er een dramatische omzet had, en nu ook de sluiting van de Golff van Thijs Gorter: hoe gaat het eigenlijk met de ontwikkeling van dit veelbesproken gedeelte van Beijum? De criminaliteit en overlast mag dan wel verdwenen zijn, maar lééft het plein eigenlijk wel? Jan van der Heide van woningbouwveringing Patrimonium, ik sprak hem tijdens de opening van Pand 49, klinkt op de video tevreden:" Er is geen leegstand, alle panden zijn bezet, en voor het pand van de slagerij is een kandidaat die een meerwaarde kan hebben voor het hele plein."

Thijs Gorter(43) van de Golff is minder tevreden over de ontwikkelingen op en rond het plein, hij houdt er mee op. Zaterdag 13 december is de winkel voor het laatst open en vanaf 1 januari huurt de Aldi het pand:" Het was financieel niet meer rond te krijgen, elke week moet er veel geld bij". ( Kwam voor rekening van Sligro food groep waar de Golff onderdeel van was:http://www.sligro.nl/) Hij had het zich anderhalf jaar geleden, toen het plein met veel hosannagevoelens en geluiden werd geopend, heel anders voorgesteld:"Ik ben bedrijfsleider geweest bij de Edah en begon met veel enthousiasme de Golff zaak op het Plein. Omdat ik zelf Beijumer ben(vanaf 1992) vond ik het ook een goed idee om in dit gedeelte van de wijk te investeren. Ik had een planning van 10 jaar in mijn gedachten en vind het jammer dat het maar zo kort heeft mogen duren." Erg te spreken over de gemeentelijke ondersteuning is Gorter niet:" Er is niet goed over de dingen nagedacht, de criminaliteit en overlast mogen dan wel verdwenen zijn, financieel gezien is het lastig om hier je hoofd boven water te houden. Het feit dat er allemaal eettentjes zijn die pas om 16 uur open gaan draagt ook niet bij aan de levendigheid van het plein, ze hebben geen aanzuigende werking en het is overdag gewoon een dooie boel op het plein." Er is nog overleg gevoerd tussen de gemeente Groningen, het MKB en de middenstand: "Er lag een voorstel of plan om de eettentjes aan de buitenste kant van het Plein te situeren en de commercie (winkels) aan de binnenkant, direct om het plein heen, maar dat was niet haalbaar."

Volgende week is het uitverkoopweek bij de Golff van Thijs Gorter:" Er zullen klanten zijn die de Golff hier gaan missen, we hadden elke dag vers brood, vleeswaren en vleesprodukten. Dit werd altijd erg gewaardeerd door de klanten en dat gaat nu verdwijnen." De sfeer in de winkel was altijd goed te noemen en het personeel gaat een onzekere toekomst tegemoet. Niet zozeer financieel, de Aldi neemt het personeel over, maar wel qua cultuur:"Het was altijd prettig werken hier, er was een open en gezellige sfeer", aldus een van de cassières. "Beijumers mogen dan wel blij zijn met de komst van een Aldi, maar voor ons is het vervelend, sommige collega's moeten verkassen naar andere filialen van de Aldi."
Thijs Gorter stapt uit de supermarktbranche, maar in zijn nieuwe baan blijft hij er wel raakvlakken mee houden:"Ik ga werken voor een buitenlandse levensmiddelenbedrijf die gebaseerd is op een Pools/Europees concept." De ondernemer blijft in Beijum wonen maar zijn zaak wordt definitief gesloten. Eén grote vraag blijft rondzingen op het Plein: is er door de gemeente Groningen allemaal wel goed nagedacht omtrent de invulling ervan? De Aldi zal het vast wel redden. Maar was het vertrek van slagerij Knott en nu van Thijs Gorter niet te voorkomen geweest? Wie volgen er mogelijk nog meer? Eettentjes en een kunstpand zijn zonder meer leuk, maar hoe krijg je overdag leven in de brouwerij op dit plein? Hiermee worden uiteraard niet de rondscheurende bezorgscooters bedoeld, maar hoe wordt Plein-Oost een plek waar je graag komt? Mooi dat er geen leegstand is en goedkoop boodschappen doen bij de Aldi is straks leuk. Maar Beijumers zullen er niet voor op het plein blijven plakken. Kopen en wegwezen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor Plein-Oost is een goede busbereikbaarheid een onmisbaar vereiste. De bus moet weer door de Claremaheerd rijden (zoals vroeger). Het plein moet dus kleiner worden. Het trottoir bij de videotheek en het café dient smaller te worden. Waar veel verkeer komt, ontstaat bedrijvigheid. Een logische wet van het MKB. Kenbaar niet bekend bij de dienst RO/EZ (met name bij de stedenbouwkundigen van RO en de ambtenaren van de afdeling EZ).
Naar de ondernemers van Plein-Oost is door de dienst RO/EZ zeer slecht geluisterd. Wat heb je aan een doods plein met vooral eetgelegenheden en na 16:00 uur ronkende en gevaarlijke maaltijdbezorgers (die nauwelijks beboet worden)?

De busverbinding tussen het winkelcentrum van Beijum-West en Beijum-Oost dient via een buscirkel langs de Emingaheerd te gaan (zie de wijk Lewenborg). Met een tussenstop bij de wierde van het Gezondheidscentrum. Ook goed voor CBS De Heerdstee.
De bussluis bij de Stoepemaheerd dient te verdwijnen. Eenrichtingsverkeer langs deze route voor autobussen en auto's via de wijk De Hunze is de (logistieke) oplossing.

Het zou aardig zijn als op Plein-Oost naast Aldi nog een grote Duitse ketenzaak komt. Zoals Aktion.

Anoniem zei

Hierbij een aardig bericht van de vernieuwde website van Jaap van Leeuwen:

Zie: http://www.beijum.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=106&Itemid=0

Een Kerstmarkt op Plein-Oost van 19 t/m 23 december 2008.

Kijk, dat is goed! Er moet een Permanente Plein-Oost Commissie (PPOC) komen voor jaarmarkten, Kerstmarkten, zaterdagmarkten, sportwedstrijden i.s.m. de Sporthal Beijum, groenmarkten, automarkten, beachparties, openbare verkopen, leesfestivals i.s.m. de OB, kinderspelen, BBQ's, heerdfeesten, zomervakantieactiviteiten van STIEL, popconcerten, carnaval, wijktoneel, schooluitvoeringen, wijkvuurwerk met Oudjaar, etc.

Haal het NNO naar Plein-Oost (in het voorjaar)!!! Of die kopermuzikanten uit Zuidwolde.
Activiteiten van Scouting Nederland; de padvinders in relatie met de Groene Long van Beijum.

Waar veel mensen zijn, is veel vreugde en plezier. De middenstand zal er van opleven!

Anoniem zei

Zou een goed plan zijn de eettentjes aan de buitenzijde . Leuke winkeltjes aan de binnenzijde als een Action, kruidvat , trekplaister etc. Ook leuk zou zijn een markt op het bijna niet gebruikte grote plein. En in de zomer miss terrasjes ook leuk.
M.v.g. louise