woensdag 10 juli 2019

BEIJUMBORG (143)


Net als de Beijumblogger doe ik met deze column ook weer (tijdelijk) een stapje opzij. 

Het is vakantietijd voor veel bewoners van de wijk, ook al zal niet iedereen op vakantie gaan. Zelf ben ik twee weken naar mijn zus in Frankrijk, waar ik in mei ook al een tijd was. Toen was het om haar te verhuizen van het ene dorp naar het andere, nu gaan we samen genieten van een internationaal korenfestival. En misschien ook nog van de Tour de France, die op 24 juli op ongeveer acht kilometer van haar nieuwe huis langs dendert. 

De Tour: al vele jaren ben ik een geïnteresseerde ‘volger’, maar nog nooit heb ik er live naar gekeken. Vroeger zat je dan met een transistorradiootje te luisteren op een Franse of Italiaanse camping naar Radio Nederland Wereldomroep, naar de rechtstreekse uitzending van de etappe van de dag. Bloedspannend was het soms, maar er eens echt bij kunnen zijn...dat lijkt me wel wat.

Wat óók spannend was, en op de radio te volgen, was de eerste maanlanding in de zomer van 1969. Mijn ouders hadden hun tent opgeslagen op een camping in Castricum, en ik had van mijn eerstverdiende centjes een heuse Blaupunkt transistorradio aangeschaft. Achteraf bedenk ik me dat ik toen net 13 was, en dat mijn werk (als snoepverkoper in een zwembadwinkeltje) nu helemaal niet meer toegestaan zou worden,  zelfs als kinderarbeid gezien. Maar als je iets leuks wilde kopen, dan moest je er gewoon voor werken: iets wat ik mijn eigen kinderen ook altijd geleerd heb. 

Die laatsten zaten allemaal ooit achter de kassa van één van de voorgangers van de Duitse winkel in WC Oost. Het heeft ze geen kwaad gedaan: zo leerden ze de waarde van geld kennen. 

Neil Armstrong op de maan, uw columnist weer even het land uit. Ik wens jullie allemaal een fijne zomer toe, waar dan ook. Half augustus ben ik weer hier te vinden. De groeten!

Han Borg

Geen opmerkingen: