dinsdag 28 mei 2024

ONTWIKKELINGEN DOEFMAT-TERREIN (10)


 
"Er was vanmiddag een prima opkomst uit de buurt op het Doefmat-terrein. Komende maandag, 3 juni, begint de bouw. De bedoeling is dat het in mei 2025 wordt opgeleverd."

Aldus Ricardo Fronczek van de gelijknamige Fronczek Fotografie en Film.

Hij stuurde ook bovenstaande tekst mee.

Als het goed is zal de nu nog kale vlakte negen woningen en tweeëntwintig appartementen herbergen.

De senioren in de wijk worden met deze appartementen bedient. In de meer en meer vergrijzende wijk Beijum is er behoefte aan woonplekken voor grijsaards. 

Het bovenstuk van het Melsema-gebouw herbergt aan de voorkant boven ook senioren.

Het is de bedoeling om de ontwikkelingen van kale vlakte naar woonruimte in de Isebrandtsheerd de komende pakweg twaalf maanden op Beijumnieuws te blijven volgen.

Foto beneden werd door een andere fotograaf opgestuurd. Hij schreef erbij: 'Wethouder van Niejenhuis geeft het startschot voor de bouw."

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Aan de Isebrandtsheerd staan ongeveer 200 woningen. De opkomst vanuit deze heerd vond ik erg laag. Ik schat 15 tot 20 personen. Ik zag ook lieden van het Huurdersplatform Patrimonium (de Huurdersraad). Verder waren er veel werknemers en officials, waaronder twee directeuren van Nijhuis Bouw BV, de wethouder van VRO, mevrouw Minetta Koornsta van de wijkvernieuwing in Beijum en de heer mr. Bas Krajenbrink, de directeur-bestuurder van de Christelijke Woningstichting Patrimonium. Zelf sprak ik met de heer ir. Sanne Pekelder van VDP-architecten te Groningen. Hij deelde mij drie forse tegenslagen/vertragingen mede van de architectuur en de bouwplanning:

1. de Coronacrisis vanaf 2020 tot 2022;

2. de oorlog in Oekraïne, waardoor er geen geschikt hout kon worden gekocht en de verhoogde prijzen van bakstenen (door de gestegen energieprijzen);

3. de gemeentelijke Welstandscommissie.

De oorlog in Oekraïne is dus van invloed op de bouw van ouderenwoningen in Beijum. Zo afhankelijk zijn architecten, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en mogelijk groenbedrijven van het buitenland!



In dit ouderencomplex komt geen laagdrempelige huiskamer voor inwonenden en de buurt. Het is wel geprobeerd met de Stichting Waardig Wonen uit Winschoten, maar dit plan kon vanwege financiële redenen helaas niet doorgaan.

Zie: http://www.waardigwonen.nl/wonen-en-zorg/

Kees Huizenga zei

In welk land kon geen hout worden gekocht?

Rusland.

Kees Huizenga zei

Die meneer op de onderste foto is niet wethouder Rik van Niejenhuis van Wonen, Ruimtelijke Ordening, Fysieke Wijkvernieuwing en Monumentenzorg. Hij is tevens stadsdeelwethouder Oost.

Zie:

https://gemeente.groningen.nl/wethouder-rik-van-niejenhuis-pvda


Nee, het was een staflid of centrale uitvoerder van Nijhuis Bouw BV (zonder een bril). Na hem kwam wethouder Rik van Niejenhuis aan het woord (met een bril). Beide heren hadden een lichtblauw kostuum aan.

Kees Huizenga zei

Ik heb vanmiddag gebeld met Nijhuis Bouw BV uit Assen. De eerste spreker was een "manager planontwikkeling" van deze bouwonderneming en projectontwikkelaar. Ik heb niet naar zijn naam gevraagd.


Zeer opvallend is dat deze "manager planontwikkeling" afgelopen dinsdagmiddag de bewonersparticipatie vanuit de Isebrandtsheerd prees, maar hij noemde - tot mijn verbazing - niet de "Belangengroep Isebrandtsheerd". Ik weet niet of deze belangengroep nog bestaat. De laatste brief aan de bewoners van mijn straat met tevens het logo van de "Belangengroep Isebrandtsheerd" (naast de gemeente Groningen en Patrimonium) is gedateerd op 13 december 2022. Ik hoop uiteraard dat deze club nog leeft.