donderdag 9 mei 2024

HOU JE KAT TIJDENS DE AVOND EN NACHT BINNEN

Oh oh oh, wat zijn ze lief en snoezelig. Aaibaar ook, zijn het geen schatjes?

Verkijk je er niet op. Beesten zijn het. Roofdieren.

De gemeente komt tijdens dit broedseizoen in actie. Hou tijdens de nachtelijke uren je roofdier binnen. 

In mei leggen alle vogels een ei.’ Eigenlijk klopt er weinig van dit  gezegde. Bekende tuinvogels als de mus, de mees en de merel leggen hun eerste eieren in april. Helaas wél een feit: onze katten maken veel slachtoffers onder jonge vogels. Ook verstoren ze broedende vogels, waardoor nesten verloren gaan. En andere kleine dieren, als muizen en kikkers. Daarom roept de gemeente katteneigenaren op om hun kat tijdens het broedseizoen ‘s nachts binnen te houden.

“Het kan lastig zijn om je kat in huis te houden, maar het is ze aan te leren. En het is geen vrijbrief om ze toch maar los te laten. Echt, het is hard nodig om katten in íeder geval tijdens het broedseizoen ’s nachts binnen te houden”, stelt Chris Smit, hoogleraar ecologie en natuurbeheer aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het broedseizoen loopt van ongeveer 15 maart tot 15 juli. Maar ook buiten deze periode broeden vogels.

Een Beijumer een tijd gelezen: "Ik hou net zoveel van vogels als de buren van hun kat


Is het bekend dat als een autobezitter schade oploopt omdat die een kat aanrijdt, de eigenaar van de kat dan aansprakelijk is?


Afbeeldingen: Vogelbescherming.

1 opmerking:

Anoniem zei

Sws niet verkeerd dat mensen hun katten eens binnen gaan houden. Voor de mensen die niks met katten hebben erg fijn. Geen kattenstront meer in de tuin. Terwijl je net je hele tuim netjes hebt.Geen katten die zomaar naar binnenkomen. En geen katten die tegen je auto of deuren aanpiesen. Of op je tuinkussens gaan zitten. Terwijl je er zwaar allergisch voor bent.
Hebben mensen met katten die ze buiten laten enig idee voor wat voor overlast ze zorgen?
En waarom heb je een kat als je hem alleen maar buiten hebt?