donderdag 7 december 2017

"IK HOU NET ZOVEEL VAN MIJN VOGELS ALS DE BUREN VAN HUN KAT"Katten en poezenbezitters zijn vaak in rep en roer als er vergiftigt vlees in de openbare ruimte wordt gegooid met als doel om genoemde huisdieren te vergiftigen. Terecht natuurlijk.

Maar wat als de schatten van huisdieren onschuldige buurtvogeltjes vermoorden en /of oppeuzelen? Of geliefde huis-vogels opjagen en via het gaas naar buiten trekken om ze vervolgens af te maken?

Lezer Jans stuurde bovenstaande foto. We zien twee vermoorde vogeltjes. Hij schreef erbij:

Katten zijn lieve beesten wanneer ze thuis lekker op de bank liggen, maar hebben ze de mogelijkheid om s'nachts buiten te zijn, veranderen ze in ware roofdieren. Kleine vogels worden opgejaagd en vervolgens door het gaas naar buiten getrokken. Restjes blijven liggen, de rest gegeten of mee naar huis genomen. 

Giftige worst rondstrooien is natuurlijk geen optie, maar blij ben ik er niet mee zult u begrijpen. Ik houd net zoveel van mijn  vogels, als de buren van hun kat. 

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De kat is en blijft een roofdier ,maar ja s,avonds de deur open en hup de straat op met alle gevolgen vandien vogels ,vijvers alles is gerechtvaardigd want tja tis een kat die jaagt nou eenmaal zit in zijn natuur ,en dan jammeren als de kat kromgeslagen thuis komt .

Anoniem zei

Dat vogeltje op de foto, een parkiet of kaketoe achtige, een excoot dat hier in ons klimaat sowieso niet thuis hoort, had lekker in z,n kooitje moeten blijven. Als dat al lekker genoemd mag worden.

De inheemse soorten vogels slapen naar mijn weten vescholen in bomen struiken en onder dakpannen.

Overdag zijn vooral jonge vogeltjes kwetsbaar maar de meeste vogels zijn slim en hebben een perfect reactie vermogen en een hoog uitzicht waardoor ze een onnozel poesje al van verre aan zien komen en alarm slaan.

emmy zei

Voor de niet al te slimme anoniem van 14:22

Punt a) dat zijn niet parkieten of kakatoe achtige vogels maar speciaal gekochte vrij dure amadines. Voor een mooi vogeltje betaal je meer dan de kat van de buren waarschijnlijk heeft gekost.

Punt b) Deze vogels kunnen niet overleven in ons klimaat omdat het tropische vogels zijn. De conclusie is dus dat deze vogels uit de voliere, waar ze in gehouden worden, zijn geroofd. Aangezien er in het verhaal wordt verteld dat hij net zo veel houdt van zijn vogeltjes als de buren van hun kat leek mij dit wel duidelijk maar begrijpend lezen is soms moeilijk.

Punt C) weet je wel hoeveel dieren er in de nacht gedood worden door katten? Uit een onderzoek is gebleken dat een gemiddelde kat 29 vogels en dergelijke dood per jaar. Lijkt niet veel maar hoeveel katten lopen er niet los. Das ongeveer 60 miljoen vogels per jaar die gedood worden door katten omdat de eigenaar geen last wil hebben van zijn dier snachts. Begrijp me niet verkeerd. Overdag mag mijn kat ook even buiten spelen maar zodra het donker wordt moeten ze naar binnen. Veiliger voor de kat en de beestjes buiten.

Anoniem zei

Die niet zo slimme anoniem is er toch even ingedoken en moet bekennen dat de kat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor 70% van de vogelsterfte. Schrok hij zelf ook van. Wereldwijd gaat het om miljarden.

Dat er veels te veel katten zijn maar ook te veel gekooide vogels lijkt me ook wel waar. Om van de honden koeien en varkens nog maar even te zwijgen.

Tja een per vliegtuig geïmporteerde en uit de jungle geroofde vogel is nou eenmaal duur.

Anoniem zei

Katten verplicht chippen en belasting erop ,word een kat dan gevangen en niet gechipt is het een wild dier spuitje en klaar ,flikt je kat iets een moord of wat dan ook kan ie getraceerd worden eigenaar schade laten betalen ,er zijn voldoende technische middelen ondertussen om deze terreur te stoppen.