maandag 25 december 2017

KERST? DAN GAAN WE GOURMETTEN.....


Gourmetten met kerst. Sinds jaar en dag een traditie. De Beijumblogger moet er vanavond ook aan geloven. Stukjes vlees op een brandende plaat leggen. Eventueel met champignons of een ander groente. Kan ook in een zwart bakje op het gourmet-stel gelegd worden.

Salade erbij. Wat lekkers te drinken. Alcohol. Aan Bachus offeren.
Ondergetekende maakt een foto en neemt zijn eerste tripel-bier.

En daarmee sluit hij eerste kerstdag af. Beter niet bloggen als er gedronken wordt. 
Gourmetten is een fenomeen dat waarschijnlijk overgewaaid is uit Azië.[bron?] Het is een activiteit, waarbij een groep mensen aan tafel in kleine pannetjes of op een grill, bakplaats of iets soortgelijks, steeds een eigen gerechtje kookt, met behulp van verschillende ingrediënten die op tafel staan, dat wordt opgegeten, waarna je weer iets nieuws kunt koken. Het is vergelijkbaar met steengrillen en raclette, maar racletten doet men met kaas en het is typisch Zwitsers; terwijl bij gourmetten vleesvis en/of groente gebruikt wordt. Een aanvullende mogelijkheid is het bakken van kleine omeletten of pannenkoeken. Het geheel wordt vaak aangekleed met verschillende sauzen en stokbrood.
Men gourmet meestal binnen met meerdere personen, meestal vier tot zes. Het traditionele gourmetten gebeurt op vuur met kleine spiritusbranders onder de pannetjes. Tegenwoordig zijn steeds meer elektrische gourmetstellen in gebruik die meestal uit 4 tot 6 pannetjes bestaan die van onderaf elektrisch worden verwarmd. Ook zijn varianten hiervan met wokpannetjes in omloop. Gourmetten is iets anders dan grillen of steengrillen waarbij de pannetjes onder een grillplaat (metaal of steen) staan. Omdat de pannetjes daarbij van bovenaf door een spiraal worden verwarmd, is hierbij sprake van grillen en niet van het traditionele gourmetten. Sommige mensen houden niet van gourmetten omdat het erg lang duurt, het moeilijk is om je ingrediënten tot hun volle waarde te laten komen en omwille van de geurhinder. Anderen vinden het juist een gezellige manier van eten, waarbij de gastheer of -vrouw de tafel niet hoeft te verlaten. Gourmetten is al enige tijd een kersttraditie in Nederland.[bron?]

Geen opmerkingen: