woensdag 13 december 2017

BEIJUMBORG (93)Halverwege december zijn we nu bijna gekomen, en dat betekent: vakantie in zicht! De meeste schoolkinderen hebben twee weken vakantie, maar ik doe er nog een schepje bovenop: drie weken maar liefst! Dat zit zo……

Jarenlang heeft de Rijksoverheid ons ‘kort’ gehouden waar het de salarissen van ambtenaren betrof. Het enige waar men tamelijk scheutig mee was, was het verlenen van verlof. Het aantal verlofuren (vakantie-uren) is daarmee behoorlijk groot, terwijl we er – in vergelijking tot het bedrijfsleven tenminste – de afgelopen jaren maar weinig op vooruit gegaan zijn wat loon betreft. 

Goed: ik klaag daar verder niet over, want vrije tijd is me ook heel wat waard. Alleen: tegenwoordig geldt de regel dat je maximaal twee weken vakantie mag meenemen naar het volgende jaar, en die regel wordt keihard uitgevoerd. Zo raakte ik enkele jaren geleden ineens 132 vakantie uren (in mijn geval: ruim vier weken) vakantie gewoon kwijt, zonder enige compensatie.  Dat was nou ook weer niet de bedoeling, dus nam ik me voor ieder jaar maximaal twee weken aan het eind van de rit over te houden, en dat betekent in 2017 dat ik al op 15 december mijn laatste werkdag heb.  En ook pas op 9 januari weer hoef te beginnen…..

Wat ga ik dan doen, in al die ledigheid van vrije dagen? Wel: afgezien van de feestdagen zelf, die deels alleen, deels met familie en deels met vrienden worden doorgebracht ga ik weer een verdieping in mijn huis opruimen. Deze keer is de garage aan de beurt. Vorig jaar de zolder…en dat leverde zoveel ruimte op dat ik – toen ik dit jaar de kerstspullen van zolder haalde – opnieuw verrast werd door het feit dat we op die zolder nu weer zoveel plaats hebben. In de garage staat bij mij een oud aanrecht, waarin allemaal spullen liggen die we nauwelijks gebruiken. Oud servies, dekschalen, dat soort dingen. Net als op zolder ga ik hier eens extra kritisch naar kijken: wat minstens twee jaar niet is gebruikt gaat weg….dat zal opruimen!  

En volgende week is dan ook de laatste column van dit jaar te verwachten.  Want ook mijn hoofd moet nog even opgeruimd worden. 

Han Borg

Geen opmerkingen: