woensdag 20 december 2017

BEIJUMBORG (94)


Tja, alweer bijna een jaar voorbij. Zoals de meeste mensen heb ik dan ook de neiging om terug te kijken, en ook al was het in het algemeen een goed jaar (en met de geboorte van mijn eerste kleinkind zelfs een prachtig jaar), ik kijk toch liever vooruit.

Het jaar 2018….wat zal het ons geven? Hopelijk zoveel mogelijk gezondheid en geluk, en natuurlijk de hoofdprijs in de Staatsloterij. Over dat laatste kan ik af en toe wel heel erg dromen. Stel je voor: pak ‘m beet 30 miljoen euro’s winnen (de hoofdprijs op Oudejaarsavond)….wat zou je er mee doen? Het is zo onvoorstelbaar veel geld, dat ik er in eerste instantie misschien nog helemaal niks mee doe of, zoals een oude kennis van me ooit zei, gevraagd naar wat hij zou doen als hij de hoofdprijs zou winnen: “Eerst natellen, en dan een kroket kopen”.

Volgens mij moet je zo’n bedrag in ‘handzame’ porties verdelen, van 6 x 5 miljoen, bijvoorbeeld. Eén portie gaat dan naar mijn dochters en hun partners – daar kunnen ze dan iets moois mee doen voor zichzelf, en met voor ieder stel bijna E 1,67 miljoen moet dat genoeg zijn.

Dan gaat er één portie naar woonruimte, dat wil zeggen: ik zou een mooi plotje grond kopen en daarop een huis laten bouwen, ergens in de buurt van de stad. Voor E 1.5 miljoen moet dat toch lukken. En de resterende E 3.5 miljoen van deze tweede portie gaat dan naar een aan te schaffen en nog hevig te renoveren huis op mijn favoriete Griekse eiland en een appartement op een plek waar de zon ook in de winter vaak schijnt, zoals op één van de Canarische eilanden.

De derde portie van E 5 miljoen gaat naar een ‘fonds op naam’, waaruit dan mooie dingen kunnen worden gefinancierd. Ontwikkelingssamenwerking, culturele en sportieve projecten in Beijum: dat soort zaken.
Dan ben ik nog maar op de helft van dit bedrag…..mijn lieve hemel, wat kan er nog meer mee gebeuren? Oké: een vierde portie gaat dan belegd worden, met een mooi rendement van –pak ‘m beet – 5%. Dat betekent ieder jaar een inkomen van E 250.000 – meer dan genoeg om geriefelijk van te leven, toch?

Van de resterende twee porties wordt in ieder geval een wereldreis gemaakt, en krijgt de wijkblogger Johan F. vanavond alvast een lekker biertje. Ik wens jullie allemaal een mooie Kerst, en hopelijk veel geluk in 2018. En een aardig prijsje in welke loterij dan ook….

Han Borg

Geen opmerkingen: